رساله جودیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] رساله جودیه، از جمله رسائل منسوب به شیخ الرئیس است که آن را به زبان فارسی، خطاب به سلطان محمود غزنوی، در موضوع علم طب نوشته است. در انتساب این رساله به ابن سینا، از جهات گوناگون تردید وجود دارد که از آن جمله اند: ادبیات رساله که گفته شده شباهت زیادی به نوشته های قرن هفتم و هشتم دارد تا ادبیات زمان ابن سینا، غیر متقن بودن محتوای قسمت هایی از رساله و مهم تر از همه نیامدن این رساله در لیست اسامی تألیفات بو علی در اکثر منابع مهم، مانند طبقات الاطباء یا تاریخ الحکماء و...
آنچه بر تردید فوق می افزاید این است که اساسا چرا ابن سینا، با وجود آنکه سلطان محمود، دشمن وی بوده است، این رساله را به او نوشته و در واقع نوعی احترام و تقدیر از او به عمل آورده است؟ به هر حال این رساله در ردیف رساله های طبی اسلامی و سنتی قرار دارد و توجه به محتوای آن دارای نتایج مفیدی خواهد بود.
رساله حاضر، در هشت باب با موضوعات علاج چشم، علاج درد دندان، بیان درد معده، دفع کرم و...، دفع تب، بیان قوه باه، دفع استسقاء و دفع درد پشت، تنظیم شده است.
مؤلف، قبل از توضیح بیماری ها در ضمن ابواب هشت گانه، مقدمه ای را مطرح ساخته و در آن آفات و آثار سوء پرخوری، پرخوابی و کثرت مقاربت را یادآور گردیده است و از خوردن غذاهای سرد، شور و ترشی ها برحذر داشته است.
درباب اول، موضوع بحث، علاج چشم است که طرق مختلف چشم درد، کم سویی و شب کوری آن را بیان نموده است. در باب دوم علاج دندان مطرح است و در ذیلش مقابله با دندان درد و همین طور جلوگیری از خون ریزی دندان و لثه با داروها و گیاهان مختلف بیان شده است.

[ویکی فقه] رساله جودیه (کتاب). «رساله جودیه»، از جمله رسائل منسوب به شیخ الرئیس است که آن را به زبان فارسی، خطاب به سلطان محمود غزنوی، در موضوع علم طب نوشته است.
در انتساب این رساله به ابن سینا، از جهات گوناگون تردید وجود دارد که از آن جمله اند: ادبیات رساله که گفته شده شباهت زیادی به نوشته های قرن هفتم و هشتم دارد تا ادبیات زمان ابن سینا، غیر متقن بودن محتوای قسمت هایی از رساله و مهم تر از همه نیامدن این رساله در لیست اسامی تالیفات ابوعلی سینا در اکثر منابع مهم، مانند طبقات الاطباء یا تاریخ الحکماء و... آنچه بر تردید فوق می افزاید این است که اساسا چرا ابن سینا، با وجود آنکه سلطان محمود، دشمن وی بوده است، این رساله را به او نوشته و در واقع نوعی احترام و تقدیر از او به عمل آورده است؟ به هر حال این رساله در ردیف رساله های طبی اسلامی و سنتی قرار دارد و توجه به محتوای آن دارای نتایج مفیدی خواهد بود.
ساختار کتاب
رساله حاضر، در هشت باب با موضوعات علاج چشم، علاج درد دندان، بیان درد معده، دفع کرم و... ، دفع تب، بیان قوه باه، دفع استسقاء و دفع درد پشت، تنظیم شده است.
گزارش محتوا
مؤلف، قبل از توضیح بیماری ها در ضمن ابواب هشت گانه، مقدمه ای را مطرح ساخته و در آن آفات و آثار سوء پرخوری، پرخوابی و کثرت مقاربت را یادآور گردیده است و از خوردن غذاهای سرد ، شور و ترشی ها برحذر داشته است. درباب اول، موضوع بحث، علاج چشم است که طرق مختلف چشم درد ، کم سویی و شب کوری آن را بیان نموده است. در باب دوم علاج دندان مطرح است و در ذیلش مقابله با دندان درد و همین طور جلوگیری از خون ریزی دندان و لثه با داروها و گیاهان مختلف بیان شده است. درد معده و برطرف نمودن امراض و آفت های دستگاه گوارش ، موضوع باب سوم است که راه های مختلف فائق آمدن بر این ناراحتی ها برشمرده شده است. بو علی در باب چهارم به روش های دفع کرم، کدودانه و دانه کودکان پرداخته است. باب پنجم در دفع تب است که در ذیلش دفع خارش اندام، گشایش صدا ، معالجه مارگزیده ، دفع کک گزیده، دفع موش ، دفع مو ریختگی، دفع بیرون آمدن مقعد، دفع بواسیر ، دفع آماس یا همان ورم و دفع درد خایه آمده است.در باب ششم، مؤلف، به راه های تقویت قوه باه پرداخته است که مد نظر اکثر اطبا و دانشمندان از جمله محمد بن زکریای رازی بوده است که کتاب مستقلی در این زمینه تالیف کرده است. باب هفتم در دفع استسقاء می باشد که در ذیلش گشودن حیض و خون آمدن از زنان به علت حسد و چشم زخم و... مطرح است. باب هشتم در باره دفع درد پشت است که روش دفع مگس نیز در ذیل این باب آخرین آمده است

پیشنهاد کاربران

بپرس