راشد بالله

لغت نامه دهخدا

( راشد باللّه ) راشد باللّه. [ ش ِ بِل ْ لاه ] ( اِخ ) ابومنصور جعفربن مسترشدبن مستظهربن مقتدی بن ذخیرةبن قائم بن قادربن اسحاق بن هرون الرشیدبن مهدی بن منصوربن محمدبن علی بن عبداﷲبن عباس ، فرد بیستم از نسل عباس است و سی ام از خلفاء، چون پدرش در جنگ سلطان مسعود اسیر شد، در بغداد خلافت بدو داد. او نام سلجوقیان از خطبه و سکه بیفکند. اتباع سلجوقیان از بغداد بعراق عجم گریختند. راشد به انتقام پدر آهنگ جنگ سلطان مسعود کرد، سلطان مسعود نیز آهنگ جنگ او کرد و چون خبر توجه سلطان به بغداد رسید راشد و داود و اتابک زنگی از بغداد بعزم حرب بیرون آمدند و چون میان فریقین اندک مسافتی باقی ماند و بغدادیان قوت مقاومت خود با مسعود نیافتند بشهر مراجعت نمودند و سلطان مسعود وارد شهر شد و راشد در موصل از اتابک عمادالدین مفارقت نمود و بمراغه رفت و در آن موضع داودبن محمود سلجوقی با طایفه ای از امراء که بر جانب مسعود اعتمادی نداشتند به راشد پیوستند و ایشان را داعیه آن شد که راشد را بار دیگر بر سریر خلافت نشانند؛ خبر اتفاق آن جماعت بمسعود رسید وی از بغداد بمراغه رفت و راشد و داود گریخته به خوزستان افتادند و سلطان مسعود سلجوقی به بغداد بازگشت. بعد از اندک روزگاری راشد از خوزستان با فوجی از لشکریان به اصفهان آمد و در آن دیار شخصی از ملاحده که ملازم آن بیچاره سرگردان بود بزخم کارد او را بکشت و ملازمان راشد قاتل وی را کشته کالبدش را دراصفهان بخاک سپردند. مدت خلافت او بقول ابن جوزی و حصیبی یک سال بود. ( از تاریخ گزیده ص 363 و روضة الصفاج 3 ). و نیز رجوع به تاریخ اسلام ص 224 و مجمل التواریخ والقصص ص 427 و 454 و اعلام المنجد و تاریخ خلفای سیوطی و اعلام زرکلی ج 3 و قاموس الاعلام ترکی ج 3 و تاریخ ابن اثیر ج 11 ص 28 و تجارب السلف ص 203 و اخبار الدولة السلجوقیة ص 108 و شود.

فرهنگ فارسی

ابو منصور جعفر بن مستر شد بن مستظهر بن مقتدی بن ذخیره بن قائم بن قادر بن قادر بن اسحاق بن هرون الرشید بن مهدی بن منصور بن محمد بن علی بن عبد الله بن عباس فرد بیستم از نسل عباس است و سی ام از خلفائ چون پدرش در جنگ سلطان مسعود اسیر شد در بغداد خلافت بدو داد . او نام سلجوقیان از خطبه و سکه بیفکند .

پیشنهاد کاربران

الراشد بالله ( نام کامل وی: أبو جعفر المنصور الراشد بالله ابن المسترشد بالله ) از خلفای عباسی در بغداد بود که از ۱۱۳۵ تا ۱۱۳۶ میلادی برابر با ۵۲۹ تا ۵۳۰ هجری قمری فرمان می راند. وی سی اُمین خلیفه عباسی بود که همان رویه پدرش را پیش گرفت و به جنگ و ستیز با سلاطین سلجوقی پرداخت و سرانجام چون توان مقابله با سَلاجقه را نداشت از ایشان شکست خورد و پس از ۹ ماه خلافت از این منصب خلع گردید و سرگردان شد.
...
[مشاهده متن کامل]

مانند پدرش، ابومنصور فضل مسترشد، الراشد در تلاشهایش برای استقلال از ترکان سلجوقی شکست خورد؛ وی به انتقام قتل پدرش، به فرستاده سلطان که به قصد تقاضای بخشش بسیاری آمده بود، اهانت کرد، مردم را به تاراج قصرش برانگیخت، و بعد به حمایت زنگی، که به همان اندازه به خاطر اعدام دبیس با سلطان دشمن بود، سلطنتی رقیب پدیدآورد. بغداد از حمله سلطان در امان ماند، اما در نهایت، خلیفه ناامید از یاری، به موصل گریخت، و سلطان قدرت بیشتری به دست آورد. شورایی تشکیل شد، عموی راشد، پسر ابوالعباس احمد مستظهر به عنوان خلیفه جدید برگزیده شد.
پس از اینکه سلطان محمود سلجوقی به بغداد رفت، راشد به اصفهان گریخت و در محاصره اصفهان در روز سه شنبه ۲۵ رمضان ۵۳۲ هجری به دست حشاشین کشته شد. مقبره او در نزدیکی پل شهرستان واقع شده است. ۳۲°۳۷′۴۷٫۰۲″ شمالی ۵۱°۴۳′۵٫۴۳″ شرقی / ۳۲٫۶۲۹۷۲۷۸°شمالی ۵۱٫۷۱۸۱۷۵۰°شرقی / 32. 6297278; 51. 7181750
در شمال غربی پل شهرستان، بنای کوچک و آجری است که در سال 1316 بوسیله افتخار الدوله و در سال 1331 بوسیله اداره باستان شناسی تعمیر شده است. در وسط گنبد دو قبر است که بر روی آنها ضریحی از چوب نصب شده و به نام امامزاده شاهزاده حسین ( حسین ین زید بن حسن بن علی ) و دیگری شاهزاده ابراهیم است و قبر الراشد بالله خلیفه عباسی نیز در اینجاست. این بقعه که با ساختمان گنبد خاکی مسجد جامع هم عصر می باشد دارای کتیبه ای است از آیات قرآنی و به خط کوفی که بر دور بقعه گچ بری شده است.

راشد باللهراشد باللهراشد بالله
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/راشد_بالله

بپرس