ذمیه

لغت نامه دهخدا

( ذمیة ) ذمیة. [ ذِ م ْمی ی َ ] ( ع ص نسبی ، اِ ) زنی ذمی.

ذمیة. [ ذَ م ْمی ی َ ] ( اِخ ) مؤلف کشاف اصطلاحات الفنون آرد: بفتح ذال مُعجمه با یاء نسبت گروهی از غُلاة شیعه. و از آنرو بدین لقب ملقّب شده اند که پیمبر اسلام را نکوهش کنند و گویند که خدای تعالی علی بن ابیطالب است. و او پیمبر را برانگیخت که مردم را بقبول الوهیت خود دعوت کند پیمبر نسبت به علی خیانت ورزید و خلق را بسوی خویش خواند. برخی از این گروه بخدائی علی و پیغمبر هردو قائل باشند و بین آنان در تقدیم بین محمد و علی صلواةاﷲ علیهما خلاف است پاره ای از آنها علی را در احکام الهیه مقدّم بر محمد میشمارند. و بعضی دیگر محمدرا بر علی مقدم میدارند. و جماعتی از آنان نیز خمسه طیبه آل عبا را من حیث المجموع خدای شناسند و زعم آنان بر این است که هر پنج نفر در حکم یک تن باشند. ومیگویند روح در آنها بالسویه حلول کرده و هیچیک از این پنج تن را ترجیحی بر دیگری نیست. و نام حضرت فاطمه را ابداً در میان نیاورند. تا از وصمت تأنیث تحاشی کرده باشند. چنانچه در شرح مواقف بیان شده. از اینرو این گروه بدون شک و ریب از جمله کفّار هستند.

فرهنگ فارسی

( صفت ) مونث ذمی
مولف کشاف اصطلاحات الفنون آرد . بفتح ذال معجمه با یائ نسبت گروهی از غلاه شیعه . و از انرو بدین لقب ملقب شده اند که پیمبر اسلام را نکوهش کنند و گویند خدایتعالی علی ابن ابیطالب است . و او پیمبر را برانگیخت که مردم را بقبول الوهیت خود دعوت کند .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ذَمّیه، فرقه ای از غالیان شیعه در حدود قرن دوم، که به الوهیت علی بن ابی طالب قائل بودند.
اگرچه منابع در ذکر جزئیات اعتقادات این فرقه اختلافاتی دارند، همگی متفق اند که ذمّیه نوعی الوهیت به علی بن ابی طالب نسبت داده اند.

وجه تسمیه
دربارۀ وجه تسمیه این فرقه گفته اند که به اعتقاد آنان محمد صلی اللّه علیه وآله وسلم از سوی علی علیه السلام مبعوث شد تا مردم را به سوی او دعوت کند، اما حضرت محمد مردم را به سوی خود خواند (یا مدعی رسالت از سوی الاهی دیگر شد و از این رو ایشان را ذم و نکوهش کردند و ذمّیه نام گرفتند.

نظر مقریزی در اعتقادات فرقه ذمیه
مقریزی گفته است به اعتقاد آنان، خود علی علیه السلام پیامبری از جانب خدا بوده است.
گروههای دیگری نیز به این نام خوانده شده اند: بَهشَمیه، پیروان ابوهاشم جُبّائی، به سبب اعتقادشان به استحقاق ذمّ بدون انجام فعل قبیح و برخی از مُرجِئه.

صاحب فرقه ذمیه وارتباط آنها با فرق دیگر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس