دیوریت

لغت نامه دهخدا

دیوریت. [ ی ُ ] ( فرانسوی ، اِ ) نوعی سنگ آذرین دانه درشت که اساساً مرکب از فلدسپات کجشکافت و «هورنبلند» بضمیمه اوژیت می باشد. ( دائرة المعارف فارسی ).

فرهنگ فارسی

نوعی سنگ آذرین دانه درشت که اساسا مرکب از فلدسپات کجشکافت و [هور نبلند] بضمیه اوژیت می باشد .

دانشنامه عمومی

دیوریت ( به انگلیسی: Diorite ) نوعی سنگ آذرین نفوذی خاکستری رنگ است که از فلدسپات پلاژیوکلاز ( آندزین ) ، بیوتیت، هورنبلند و پیروکسن تشکیل شده است. در بعضی مواقع نیز امکان دارد مقادیر کمی از کانی هایی مانند کوارتز، میکروکلین و الیوین در آن یافت می شود.
کانی هایی مانند زیرکن، آپاتیت، مگنتیت، ایلمینیت و سولفیت ها نیز به صورت کانی های فرعی در این سنگ یافت می شوند. این سنگ امکان دارد به رنگ های سیاه و آبی خاکستری دیده شود و معمولاً دارای ته رنگ سبز است. زمانی که کانی های الیوین و اوژیت پر آهن در سنگ باشند، سنگ در ردهٔ «فرو دیوریت» قرار می گیرد که قابل تبدیل به گابرو است. اگر مقدار کوارتز در این سنگ بیش از ۵٪ باشد، به آن «کوارتز - دیوریت» و اگر بیش از ۲۰٪ باشد به آن «تونالیت» گفته می شود و اگر مقدار ارتوکلاز این سنگ بیش از ۱۰٪ باشد به آن مونزودیوریت یا گرانودیوریت می گویند. دیوریت عموماً یک بافت پرفیری با اندازهٔ دانه های متوسط دارد.
دیوریت در اثر ذوب قسمی سنگ های مافیک در بالای زون فرورانش به وجود می آید. این سنگ معمولاً در مناطق آتش فشانی یا به صورت باتولیت ها به وجود می آید. شکل خروجی این سنگ آندسیت نام دارد.
دیوریت یک سنگ نسبتاً کم یاب است که در مناطقی مانند لسترشایر انگلستان، سوندریو ایتالیا، تورینگن در زاکسن آلمان و در مناطقی مانند فنلاند، رومانی، شمال شرق ترکیه، مرکز سوئد، کوه های آند و مینه سوتا در آمریکا یافت می شود.
دیوریت سنگی سخت است، به همین دلیل تراش و کار با آن مشکل است. این سنگ به قدری سخت است که در تمدن های باستان ( مانند مصر ) از آن برای تراش و کنده کاری گرانیت استفاده می شده است. این سنگ دراثار قدیمی دوره اکدی ها هم مشاهده می شود.
یکی از موارد استفاده نسبتاً زیاد از دیوریت در نوشتن کتیبه ها بوده است به طوری که لوح حمورابی به کل از دیوریت ساخته شده است. تندیس گودئا و تندیس خفرع نیز از دیوریت ساخته شده اند.
عکس دیوریتعکس دیوریت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دیوریت (diorite)
نوعی سنگ آذرین۱، با ترکیبی بین مافیک۲ تشکیل شده از کانی های تیره رنگ، و فلسیک۳ تشکیل شده از کانی هایی به رنگ روشن. هم ارز سنگ آذرین درونی۴ و درشت دانۀ۵ آندزیت۶ است. کانی های سازندۀ آن عبارت اند از فلدسپات۷ و آمفیبول۸ یا پیروکسِن۹، با مقادیر اندکی کوارتز۱۰.
igneous rockmaficfelsicplutoniccoarse-grainedandesitefeldsparamphibolepyroxenequartz

پیشنهاد کاربران

بپرس