دومین یادنامه علامه طباطبائی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] دومین یادنامه علامه طباطبائی، حاوی مقالاتی است که در کنگره علامه طباطبایی به پاس تجلیل از مقام وی، در دومین سال از رحلت این عالم، توسط عده ای از علما و بزرگان ارائه شده و به همت مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران گردآوری، چاپ و منتشر شده است.
کتاب با شعری از صلاح الصاوی با عنوان «العشق دائن و مدان» آغاز شده است. سپس چهارده مقاله از علما و بزرگان آمده که چهار مقاله پایانی آن از تألیفات علمای غیر ایرانی است.
ده مقاله اول آن از حضرات آیات و بزرگانی چون حسن زاده آملی، محمد محمدی گیلانی، احمد احمدی، رضا داوری اردکانی، محمدتقی جعفری، عبدالجواد فلاطوری ، غلامرضا اعوانی، محمدتقی مصباح، جعفر سبحانی و سید محسن موسوی تبریزی است.
مقاله یازدهم با عنوان «تأثیر تفکر فلسفی یونان در مراحل نخستین علم کلام اسلامی»، اثر ژوزف فان اس است که توسط ایرج خلیفه سلطانی ترجمه شده است.
مقاله دوازدهم «مسئله تعلیم فلسفه به اهل مدینه در نظر فارابی»، اثر هانز دایبر است که توسط شهرام پازوکی ترجمه شده است.
مقاله سیزدهم، «نتایج متعارض تفکر افلوطین»، نوشته اگبرت مایر است که با کوشش شهین اعوانی به فارسی ترجمه شده است.

[ویکی فقه] دومین یادنامه علامه طباطبائی (کتاب). «دومین یادنامه علامه طباطبایی»، به قلم آیت الله حسن زاده آملی ، به زبان فارسی نگارش شده است. این یادنامه، در دومین سال رحلت علامه طباطبایی رحمة الله علیه با موضوع عرفان و حکمت متعالیه نگارش شده است.
نویسنده، در این رساله مطالب عرفانی متنوعی را ارائه کرده است و کتاب دارای تبویب و فصل بندی خاصی نیست.
گزارش محتوا
نویسنده، در مقدمه به تبیین حقیقت عرفان پرداخته، می نویسد: «در حدود دوازده سال پیش، این فکر به ما روی آورده است که مصادر و مآخذ مسائل حکمت متعالیه؛ یعنی اسفار صدر المتالهین را به دست آوریم، برای رسیدن بدین مقصود تا آن جا که مقدور و میسور بود، فحص نموده ایم و منابع آن را از بدو تا ختم تحصیل کرده ایم و حال به تنظیم آنها مشغولیم. یکی از نتایج مهمی که از اقبال این بارقه الهی گرفته ایم این است که قرآن و عرفان و برهان ، از هم جدایی ندارند، که در حقیقت عرفان، تفسیر انفسی قرآن است، و برهان، لسان عرفان است و جوامع روایی مرتبه نازله قرآنند.» وی، می افزاید: حکمت متعالیه که امروز در السنه اهل فن دایر است، مراد اسفار صدر المتالهین است که ام الکتاب آن جناب است و دیگر کتب و رسائلش از شعب آن هستند. نویسنده، در اولین مبحث کتاب، به بررسی حدیث تردد پرداخته است. مضمون این حدیث قدسی شریف که در جوامع فریقین ذکر شده، آن است که امام صادق علیه السّلام از امام سجاد از خداوند عزّوجلّ روایت می کند که در چیزی به قدر قبض روح مؤمن تردد نکردم و... که حاکی از عظمت مؤمن نزد پروردگار متعال است. سپس به منابع این حدیث شریف اشاره می کند. در بخش دیگری از کتاب، سخنان عده ای از اعاظم در باره فصوص الحکم و فتوحات مکیه ذکر شده است. در ابتدای کلام، سخن علامه طباطبایی آمده که می فرماید: «شیخ؛ یعنی محی الدین عربی، در فصوص، مشت مشت آورد و در فتوحات دامن دامن.»
← اعتباریت وجود
کتاب، فاقد فهرست بوده و در پاورقی صفحات آدرس ارجاعات کتاب آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس