دوره نوری

دانشنامه عمومی

دوره نوری[ ۱] [ ۲] [ ۳] [ ۴] [ ۵] [ ۶] یا نوردورگی ( به انگلیسی: Photoperiodism ) ، واکنش فیزیولوژیک موجودات زنده به طول روز یا شب است که در گیاهان و جانوران اتفاق می افتد. نوردورگی می تواند به عنوان پاسخ رشدی گیاهان به طول نسبی دوره های روز و شب تعریف شود.
بسیاری از گیاهان گلدار مانند زردآلو برای درک تغییرات فصلی با محاسبه تغییرات طول شب یا روز را که آنرا به عنوان سیگنالی برای شروع فرایند گلدهی در نظر می گیرند از یک پروتئین گیرنده نوری مانند فیتوکروم یا کریپتوکروم استفاده می کنند. [ ۷] در بعضی دیگر از گیاهان قبل از گلدهی به شب به اندازه کافی طولانی یا کوتاه نیاز هست این گیرند.
فیتوکروم در دو فرم وجود دارد: PR و PFR. نور قرمز ( که در طول روز موجود است ) فیتوکروم را به شکل فعال آن ( PFR ) تبدیل می کند. این کار باعث رشد گیاه می شود. به نوبه خود، نور فراسرخ در سایه یا تاریکی وجود دارد و این فیتوکروم را از pfr به pr تبدیل می کند. Pr فرم غیرفعال فیتوکروم است و باعث جلوگیری از رشد گیاه می شود. این سیستم تبدیل PFR به PR به گیاه امکان می دهد تا زمانی شب و روز را درک کند. Pfr همچنین می تواند توسط پروسه ای به نام «بازگشت تاریک» به Pr تغییر کند، در حالی که دوره های طولانی تاریکی باعث تبدیل Pfr می شود. [ ۸] این امر در رابطه با گلدهی گیاهان مهم است. آزمایشهای هالیدی و همکارانش نشان داد که دستکاری نسبت قرمز به فراسرخ در فرایند رشادی می تواند گلدهی را برانگیزد. آنها کشف کردند که گیاهان در معرض نور قرمز دیرتر گل می دهند و این امر اثبات می کند که نور قرمز سبب مهار گلدهی می شود. [ ۹] آزمایش های دیگری نیز این پدیده را با قرار دادن گیاهان در معرض بیش از حد نور قرمز در اواسط شب، ثابت کرده اند. یک گیاه کوتاه روزه در صورتی که نور چند دقیقه در نیمه شب بر آن بتابد گل نخواهد داد و اگر این کار برای یک گیاه بلند روزه انجام شود می تواند گل دهد.
کریپتوکروم ها نوع دیگری از حسگرهای نوری هستند که در نوردورگی اهمیت دارند. کریپتوکروم ها نور آبی و فرابنفش نوع A را جذب می کنند. [ ۱۰] مشخص شده است که فراوانی کریپتوکروم و فیتوکروم به نور بستگی دارد و مقدار کریپتوکروم می تواند بسته به نوع روز تغییر کند. این نشان می دهد که هر دوی این حسگرهای نوری در اندازه گیری طول روز برای گیاهان مورد توجه هستند. [ ۱۱]
عکس دوره نوری
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس