دعای صباح

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] دعای صَباح دعایی که حضرت امیرالمومنین(ع) بعد از دو رکعت نماز فجر می خوانده و به گفته علمای شیعه بلندترین مضامین حِکمی، عرفانی و کلامی را در قالب الفاظ و عبارات ادبی بیان کرده است. به علت اهمیت مضامین این دعا، عالمان و اندیشمندان متعددی آثاری در شرح این دعا نگاشته اند.
منابعی که دعای صباح را روایت کرده اند، از این قرارند:
با توجه به اینکه منابع فوق، جزو منابع قطعی به حساب نمی آیند و سندی قطعی نیز برای این دعا ذکر نکرده آند، دعای صباح، طبق اصطلاح علم درایة الحدیث، ظنّی الصدور به حساب می آید. با این حال، مضامین حکمی، عرفانی و کلامی این دعا که به گونه ای اعجازوار در قالب الفاظ و عبارات فاخر و انواع صنایع لفظی و معنوی و فنون بلاغی درآمده، اعتباری سترگ به آن بخشیده و، در نتیجه، علمای شیعه را بدین سو سوق داده است تا آن را قطعی الصدور فرض نمایند.

دانشنامه آزاد فارسی

دعای صَباح
از دعاهای مشهور که بعد از نماز صبح خوانده می شود. از امام علی (ع) روایت شده و مضامین عالی دارد. گویند نسخۀ دست نویس آن به خط خود آن حضرت در ۶۵۳ق موجود و به گفتۀ برخی نسخۀ اصلی این دعا در کتابخانۀ سلطنتی ایران تا دورۀ ناصر الدین شاه بوده است. نیز این ادعا توسط ام سَلَمه، دختر فتحعلی شاه قاجار، به خط نسخ و به طرز زیبایی استنساخ شده، این اثر هنری اخیراً توسط آستان قدس رضوی به چاپ رسیده است (۱۳۸۸ش). نسخۀ اصلی این اثر در مخزن نسخ خطی کتابخانه و موزۀ ملک نگهداری می شود. کسانی به شرح این دعا پرداخته اند.

پیشنهاد کاربران

دعای صباح دعایی است که توسط امام اولِ شیعیان، علی بن ابیطالب سفارش شده است که صبحگاهان خوانده شود. کتابتِ این دعا در روز ۱۱ ذی الحجه سال ۲۵ هجری قمری از سوی علی بن ابیطالب به تعلیم محمّد بن عبداللّه پیامبر اسلام می باشد. دعای صباح را محمدباقر مجلسی در کتابهای بحارالانوار و صلاه آورده است. در تألیفی در مورد این دعا، «یحیی بن قاسم علوی» مدعی شده که نسخه ای از آن به خط کوفی به وسیله خود علی بن ابیطالب مکتوب گردیده است. در مورد این دعا، قدیمی ترین سندیت مربوط است به کتاب «اختیار المصباح» ( تألیف شده در سال ۶۵۳ قمری ) که توسط «سید علی بن الحسین بن حسّان بن الباقی القرشی» نوشته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

این دعا به نام دعای صباح امیرالمؤمنین نیز شناخته می شود، و بیشتر مطالبی که در دعای صباح وجود دارد، با آموزه های «قرآنی و روایی ( اسلامی ) » انطباق دارد و در ادعیه های دیگر نیز به آن اشاره گردیده است. «محمدباقر مجلسی» به خواندن این دعا پس از نماز صبح توصیه نموده؛ «سید بن باقی» نیز قرائت آنرا بعد از نافله صبح سفارش می کند.
متن دعای صباح، بدین شرح است:

دعای صباحدعای صباح
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/دعای_صباح

بپرس