دره شهر

/darreSahr/

لغت نامه دهخدا

دره شهر. [ دَرْ رَ ش َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای دهگانه شهرستان ایلام. خلاصه مشخصات آن بشرح زیر است : حدود: از طرف شمال و مشرق به رودخانه صیمره از طرف باختر به بخش بدره از جنوب به کوه کبیرکوه. و کبیرکوه که در جنوب باختر بخش است از شمال باختر به جنوب خاور کشیده شده است. سه رودخانه که در این بخش از کبیرکوه سرچشمه می گیرند پس از مشروب نمودن قسمتی از اراضی قرای بخش به رودخانه صیمره منتهی میگردند و عبارتند از: رودخانه سیکان ، رودخانه دره شهر، رودخانه شیخ مکان. این بخش یکی از حاصلخیزترین نقاط شهرستان ایلام محسوب میگردد و راههای این بخش به هر طرف مالرو میباشد. این بخش از 37 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 9 هزارتن است. مرکز بخش آبادی دره شهر است که نام قدیم آن صیمره بوده است. این بخش در شهریور سال 1338 هَ. ش. از شهرستان ایلام منتزع و جزو شهرستان خرم آباد گردید. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دره شهر. [ دَرْ رَ ش َ ] ( اِخ ) ده مرکز بخش دره شهر ایلام. واقع در115هزارگزی جنوب خاوری شهر ایلام با 229 تن سکنه ( طبق سرشماری 1335 هَ. ش. ) آب آن از چشمه و رودخانه و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

فرهنگ فارسی

ده مرکز بخش دره شهر ایلام

دانشنامه عمومی

دره شهر مرکز شهرستان دره شهر یکی از مهم ترین شهرهای غربی ایران واقع در کوهپایه ( دامنه ) کبیرکوه از سلسله جبال زاگرس مرتفع و زاگرس شمالی و در جنوب شرق محدوده جغرافیایی استان ایلام واقع شده است. این شهر در ساحل غربی رود سیمره و در مجاورت شهر تاریخی دره شهر واقع شده است.
ساکنان شهر دره شهر عمداتا به زبان لری صحبت می کنند. [ ۱] و در برخی از روستاها لک ها نیز زندگی می کنند که به دلیل همجواری با لرها به گویشی آمیخته از لری و لکی سخن می گویند است. [ ۲] [ ۳]
لباس محلی زنان دره شهری و سیمره ای تلفیقی از پوشش سایر مناطق زاگرس است
لباس زنان و دختران دره شهری از چند قسمت مجزا تشکیل شده که ترکیب آنهادرکنارهم زیبایی چشمگیری به پوشش می دهد. این لباس با توجه به رده سنی و شرایط زندگی و نیز اعیاد یا عزاداری ها متفاوت است. پوشش یا لباس زنان؛ از یک پیراهن بلند با چین هایی دور کمر با یقه گرد یا یقه دکمه دار به همراه یک رو پوش که یا سرداری است یا کولنجه یا جلیقه که هرکدام را جداگانه توضیح خواهم داد تکمیل می شود. سرداری:لباسی از پارچهٔ ضخیم که معمولأ مخمل است باچاکی درپشت یا دو پهلو و سرآستین و جلو باز بدون دکمه که تا روی زانو می رسد. سرداری را با نوارهایی رنگی متضاد با رنگ لباس زینت می بخشند. کولنجه: لباسی بلند تا بالای زانو با آستینی تا آرنج که یقه و سرآستین آنرا با سکه های ریز و درشت یا اویزهایی با شکل برگ یا صدف که ( گو ) نامیده می شوند تزیین می شود. جلیقه:که اکثر افراد با این نام آشنایی دارند، لباسی کوتاه تا کمر بدون آستین و که با نوارهای رنگی و سکه های ریز و درشت قدیمی تزیین می شود.
و اما سربند؛ برخی زنان یک دستمال سه گوش که تکهٔ زیرین سربنداست برسرخود می بندند. روی این دستمال گلونی بسته می شود. گلونی تکه پارچه ای زیبا با ابعاد ۱ متر و نیم یا ۲ متراست که با اشکال بته جقه تزیین شده است. ابعاد گلونی متفاوت است حتی به اندازهٔ یک روسری کوچک هم در بازار یافت می شود. رنگ های مشکی با گل سفید و قرمز یا سبز با گلهای مشکی یا نارنجی با گلهای قرمز و مشکی یا زرد براین پارچه نقش بسته است در تکمیل سربند یک ریسه سکه ای که گاهی وسط هر دو سکه یک مهرهٔ رنگی جاسازی شده استفاده می شود. این ریسهٔ سکه ای را گوش تا گوش روی گلونی می بندند. در تکمیل این پوشش زیبا یک وسیله دیگر نیز استفاده می شود که به زبان محلی طلسم نامیده می شود. قطعه فلزی مثلثی شکل ( متساوی الساقین ) از نقره یا ورشو که درمرکز آن مهره ای رنگی قرار داردوسر دوساق مساوی، یک حلقه کوچک وصل شده و در ساق کوچکتر این مثلث سکه یا مهره های بسیارریز آویزان است. یک جفت از این شی مثلثی شکل را با بستن نخی درون سوراخ آنها، از دوطرف صورت ودر کنار گوش آویزان می کنند. چیزی شبیه گوشواره را در ذهن تداعی می کند. کفش زنان هم گیوه است. هارمونی وتناسب رنگ این لباس را سن، شرایط خانوادگی، مراسم خاص و عوامل دیگر تعیین می کند.
عکس دره شهرعکس دره شهرعکس دره شهرعکس دره شهرعکس دره شهر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

درّه شهر
شهری در استان ایلام، و مرکز اداری شهرستان درّه شهر. در منطقه ای نیمه جنگلی در ۴۶۲کیلومتری جنوب غربی تهران و ۱۰۴کیلومتری جنوب شرقی ایلام، در کوه پایۀ کبیرکوه، سر راه ایلام به پل دختر و آبدانان، قرار دارد. رودخانۀ دَرّه شهر از کنار این شهر می گذرد. ارتفاع آن ۷۰۰ متر است. اقلیم آن معتدل مایل به گرم و نیمه خشک، و جمعیت آن ۱۸,۴۰۰ (۱۳۸۵) نفر است. غلات، برنج، و فرآورده های دامی از محصولات آن است.

پیشنهاد کاربران

در جواب آرشام:
.
دره شهر تنها یک طایفه لور داره اونم انسابشون حتی دقیقا مشخص نیست واقعا لور بودن یا نه چون عده ای زینی وندها رو به کلهورها نسبت می دهند و عده ای به دریکوند . بقیه طوایف دره شهر لک هستن. بعد از لک بله لور و سپس کردلی ها و عرب هم داره .
دره شهر یکی از شهرهای تاریخی قوم لر
شهر تاریخی مهرگان گذک سیمره
محل تولد سردار مهرگان لر ساسانی
سردار گیلویه لر پسر مهرگان پسر روزبه ساسانی
قیام بر عیله خاندان ابودلف عرب
حاکمان
...
[مشاهده متن کامل]

نیمه غربی و جنوب غرب و مرکز ایران
سردار گیلویه جد ایلات کی گیلویه و بویر احمد و ممسنی ( محمد حسنی ) لر ، شول لر
ساسانیان
روزبه
مهرگان
سردار گیلویه لر
حسن
محمد
استان کی گیلویه و بویر احمد لر
ایل محمد حسنی ( ممسنی ) لر
ممسنی سیستان لر
ممسنی بلوچ لر
ایل سنجابی ممسنی لر
ایل شهرکی ممسنی لر
قوم لر= پارس، ساسانیان، هخامنشیان، ، ، ( عیلامیان )
قوم کرد=ماد ( عیلامیان )
استان لرستان پشتکوه ( ایلام )
استان لرستان پیشکوه
عیلام=ایلام

دره شهر یا سیمره ناحیه گرمسیری ایلات سلسله می باشد و بیش از نود درصد مردم این ناحیه لک تبار و اقلیتی لور و کرد و عرب هم ساکن این ناحیه هستند و مهاجر حساب می شوند. به عنوان مثال میر و زینیوند از اندیمشک وارد این ناحیه شده اند . یا کردهای این ناحیه از آبدانان وارد این ناحیه شده اند
جیگر دره شهر اکثریت ایلاتش لکها هستند . بزرگ ترین ایلات دره شهر همین لکها هستند به جز سادات میر و زینیوند که حتی بزرگانشون میگن اصالتا کلهور هستند دیگه لوری نداره . آب هویج بستنی کم میخوری .
درود خدا بر هرچه لک و لکستانیَ
دره شهر یک شهر لر نشین در استان ایلام است مردم این شهر به زبان لری لکی و لری مینجایی تکلم می کنند
در گذشته آبدانان بخشی از استان لرستان امروزی بوده است.
ایلات و طوایف لر در استان ایلام: شوهان ، کایدخورده ، دیناروند ، کاووسی ، ایسوند ، بیرانوند ، سلورزی ، هندمینی ، حسنوند ، قیاسوند ، چگنی ، رشنو ، رشنوادی ، دلفان ، سگوند ، زینی وند ، کولیوند ، پاپی ، میر ، جودکی ، بازگیر و . . .
...
[مشاهده متن کامل]

ایلات لری که متاسفانه توسط پانکرد ها در استان ایلام کرد پندار شدن: کلهر ، ملکشاهی ، خزل و ارکوازی
در دره شهر کسی به زبان کردی تکلم نمی کند

گویش اکثر مردم دره شهر به زبان لکی است
سیمره ( دره مهرگان ) مهد تمدن قوم بزرگ لک و لکستان است
من لکم مرا با نام نامی لک بخوانید
نه کُردم نه هم لُر نژادم لک است
میان تبارها تبارم تک است
لُر___________ ( لکستان ) ___________کُرد
نام دیگر آن صیمره*سیمره* است
و و اقوام لر ساکن دره شهر آن را خسروپرویز
می نامند* ساخته خسرو*

بپرس