درجه صفر نوشتار

دانشنامه عمومی

درجهٔ صفر نوشتار ( به فرانسوی: Le degré zéro de l'écriture ) و ( به انگلیسی: Writing Degree Zero ) کتابی در زمینه نقد ادبی نوشتهٔ رولان بارت است. این کتاب برای نخستین بار در سال ۱۹۵۳ میلادی منتشر شده است ولی بخش های نخست آن در سال ۱۹۴۷ میلادی در نشریهٔ کُمبه ( به فرانسوی: Combat ) ، همزمان با انتشار «ادبیات چیست؟» نوشتهٔ ژان پل سارتر به چاپ رسیده بود. درجه صفر نوشتار اولین کتاب وی به شمار می رود. بارت در مقدمهٔ کتابش می نویسد: «چیزی بیش از یک مقدمه برای تاریخ نوشتن به نظر نمی رسد. »[ ۱]
این کتاب را شیرین دخت دقیقیان به فارسی ترجمه کرده است و توسط نشر هرمس منتشر شده است. [ ۲]
درجه صفر نوشتار به دو بخش با پیش گفتار مستقل تقسیم شده است. قسمت اول شامل چهار مقاله کوتاه است که بارت مفهوم نوشتن را از دید سبک و زبان، متمایز می کند. در قسمت دوم، حالت های مختلف نوشتن مدرن بررسی می شود.
در این کتاب موضوع اصلی همان پرسش سارتر است که در عنوان کتابش بازتاب یافته است. عنوان فصل نخست کتاب سارتر «نوشتن چیست» است و عنوان فصل اول درجهٔ صفر نوشتار «اسلوب نوشتار چیست؟» است. بارت در سراسر کتاب هیچ نامی از کتاب سارتر نمی برد ولی بررسی این دو کتاب پیوند تنگاتنگی را نشان می دهد. بارت در این کتاب ۱۰۹ صفحه ای همان طور که در عنوان فصل اول کتاب آمده است در مورد اسلوب نوشتار در شرایط و با ویژگی های مختلف، از نوشتارهای سیاسی گرفته تا اسلوب نوشتار و رمان؛ توضیح می دهد. تا جایی که در صفحهٔ ۶۴ کتاب این عنوان را مطرح می کند که «آیا اسلوب نوشتار شاعرانه وجود دارد؟»
تمامی نمونه هایی که بارت در کتاب به آنها اشاره دارد برگرفته از ادبیات اروپا و آمریکا است.
بارت در آغاز بخش دوم کتاب از پیروزی و شکست نوشتار سرمایه داری سخن می گوید. اینکه انقلاب چه تأثیری بر نوشتار بورژوازی و پیشابورژوازی گذاشته و آنچه که بر این جریان ها گذشت. کتاب با بررسی نوشتار و انقلاب، نوشتار و سکوت، نوشتار و گفتار، و در نهایت آرمانشهر زبان ادامه می یابد.
عکس درجه صفر نوشتار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

درجۀ صفر نوشتار (Le Degre zero de l\'ecriture)
جستاری کوتاه دربارۀ موضوعاتی چون زبان و سبک، نوشتۀ رولان بارت، به زبان فرانسوی، منتشرشده در ۱۹۵۳. کتاب در دو بخش کلی تدوین شده است؛ بخش اول، در چهار فصل: ۱. اسلوب نوشتار چیست؟؛ ۲. نوشتارهای سیاسی؛ ۳. اسلوب نوشتار رمان؛ ۴. آیا اسلوب نوشتار شاعرانه وجود دارد؟ بخش دوم، در شش فصل: ۱. پیروزی و شکست نوشتار بورژوازی؛ ۲. صناعت سبک؛ ۳. نوشتار و انقلاب؛ ۴. نوشتار و سکوت؛ ۵. نوشتار و گفتار؛ ۶. آرمانشهر زبان. بارت در این کتاب بر آن است که مقدمه ای فراهم کند تا تاریخ ادبیات بر مبنای آن و این بار از رهگذر اشکال نوشتار نوشته شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس