داعی ادریس بن حسن

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] عمادالدین ادریس بن حسن بن عبدالله بن علی بن ولید انف (794-872ق)، مورخ، متکلم و ادیب یمنی، نوزدهمین داعی مطلق طیبیان از فرقه اسماعیلیه است.
«نزهة الأفکار»، از جمله آثار اوست.
او در سال 794ق، در قلعه شبام در یمن به دنیا آمد و در نزد پدر و عمویش درس خواند.
او از خاندانی برآمده بود که بیش از سه قرن ریاست و رهبری دعوت یمن را برعهده داشتند. ادریس در 832ق، به‎عنوان نوزدهمین داعی مطلق جانشین عمویش شد. وی که از جنگجویان و سلحشوران نیز بود، در چندین نبرد علیه زیدیان جنگید. وی در سال 872ق، درگذشت.
ادریس سیاست‎های داعیان پیش از خود را ادامه داد؛ با امرای رسولی زبید دوستی و اتحاد خود را حفظ کرد و نسبت به زیدیان صنعا و دیگر جاهای یمن دشمن باقی ماند. با معاضدت الملک الظاهر رسولی (831-842ق)، با منصور علی زیدی جنگید. در حقیقت، وی پیوسته با زیدیان در نزاع بود و چند قلعه را از نو به زیر سلطه درآورد. نیز از حمایت و دوستی دو برادر طاهری، یعنی علی و عمر، که در 858ق، عدن و زبید را گرفتند و به‎جای رسولیان، امرای جدید یمن سفلا شدند، بهره‎مند بود. ادریس به امور دعوت در مغرب هند توجه خاصی داشت و در طی دوران طولانی چهل‎ساله داعیت خود در پیشرفت و موفقیت اسماعیلیه طیبی در گجرات سهم بسیار داشت.
ادریس، معروف‎ترین مورخ نهضت اسماعیلی بود و سه اثر تاریخی عظیم تألیف کرد. در هفتمین و آخرین جلد «عیون الأخبار» خود، مطالب ذی‎قیمتی درباره صلیحیون، دوره خلافت مستعلی و آمر و مرحله آغازین دعوت طیبی در یمن حکایت می‎کند. نیز تفصیلات مهمی درباره داعیان مختلف یمن در این کتاب هست.

پیشنهاد کاربران

بپرس