داردانل

/dArdAnel/

معنی انگلیسی:
dardanelles

لغت نامه دهخدا

داردانل. [ ن ِ] ( اِخ ) بغازی است که دریای مرمره را با دریای اژه میپیوندد. نام قدیمی آن هلس پونت بوده است. شهر داردانوس که پیش از میلاد مسیح از جاهای معروف این ناحیه بود و جزء مملکت تروآ حساب می شد نام خود را به این بغاز داد. در کنار این بغازاز جانب شمال غربی ، شبه جزیره گالی پولی از خاک اروپا و از طرف جنوب شرقی خاک آسیای صغیر ( ترکیه ) قرار دارد. ( از دائرةالمعارف بریتانیا ). طول آن هفتاد هزار گز ( لاروس ) و عرض بین 1800 تا 7000 گز و عمقش میان 50 تا 60 گز برآورد شده است. ساحل بغاز داردانل در کناره های صربستان و آناطولی صاف و در جاهای دیگر شن زار است. تنگ ترین محل آن بین قلعه سلطانیه و کلیدالبحر است. ( قاموس الاعلام ترکی ). آب این بغاز بصورت یک شطدریایی است که از شمال بجنوب جریان دارد. ( لاروس ).

فرهنگ فارسی

تنگه ایست میان دریای مرمره و دریای سیاه که از نظر حمل و نقل و بازرگانی دریایی و از لحاظ موقع نظامی اهمیت بسیار دارد.این تنگه متعلق بکشور ترکیه است.

دانشنامه عمومی

داردانِل ( استانبولی: Çanakkale Boğazı، یونانی: Δαρδανέλλια، Dardanellia ) ، پیش تر هِلِسپُنتُس ( یونانی: Eλλήσποντος، Hellespontos ) یا تنگه چاناق قلعه تنگه ای است باریک در شمال غربی ترکیه که دریای اژه را به دریای مرمره پیوند می دهد. داردانل دارای ۶۱ کیلومتر ( ۳۸ مایل ) درازا اما تنها ۱٫۲ تا ۶ کیلومتر ( ۰٫۷۵ تا ۴ مایل ) پهنا دارد و ژرفای آن ۵۵ متر ( ۱۸۰ پا ) است که تا ۸۲ متر ( ۳۰۰ پا ) نیز می رسد.
این راه آبی، از دیرباز اهمیت اقتصادی و سیاسی داشته است و امروزه نیز کشتی های بازرگانی، نظامی و نفت کش هایی که از دریای سیاه می آیند تنها از طریق تنگه بسفر و متعاقباً تنگۀ داردانل می توانند بار خود را به دریاهای آزاد برسانند. در جنگ جهانی اول این منطقه اهمیت راهبردی یافته و نبرد پرتلفات گالیپولی در آن اتفاق افتاده است. در سال ۳۳۴ پیش از میلاد در حملهٔ اسکندر مقدونی به آسیا، سپاه هخامنشیان در تنگه داردانل شکست خوردند. [ ۱] سال ها پیش از این، خشایارشا ( شاه ایران ) در لشکرکشی به یونان که به فتح این کشور نیز انجامید، به همراهِ نیروی زمینی سپاهِ ایران از تنگه داردانل با استفاده از پل های موقت که توسط نبوغِ مُهَندسینش ساخته شده بودند، عبور کرد، نیروی دریایی سپاه ایران نیز از مسیرهای آبی و دریایی عبور کرد، این پل های موقت یکی از کارهای مهندسی خارق العاده در جهان باستان هستند.
داردانوس شهری بود یونانی و نزدیک به شهر تروا یا تروی که برکناره آسیایی تنگه داردانل قرار داشت. نام تنگه داردانل از شهر داردانوس برگرفته شده بود و آن باریکه آبی است که دریای اژه را به دریای مرمره پیوسته می سازد.
این شهر تا اوایل قرون وسطی هنوز مسکونی بود و پس از آن چنان متروکه گردید که حتی باستان شناسان چیز قابل توجهی از آن به دست نیاوردند تنگه داردانل به گاه باستان هلسپونت هم نامیده می شد. هلسپونت، تشکیل شده از دو جزء هله به علاوه حرف مالکیت «س» و پونت، در زبان یونانی باستان معنای دریای هله را می دهد که همان تنگه داردانل باشد. بنا بر روایات یونانی: اینو همسر دوم آتاماس پادشاه تبس از دو کودکی که آتاماس ( هله و برادرش فریکسوس ) از همسر نخستش می داشت بدش می آمد. او برای اینکه آتاماس پسر خود را بکشد، به خدمتکاران خویش دستور داد تا بذر گندمهای برزگران را پیش از کاشت طوری دست کاری کنند که سبز نشوند. این نقشه مؤثر واقع گشت و در آن سال گندمی نروئید و محصولی نیز برداشت نشد. مملکت را قحطی گرفت و مردم گرسنه ماندند. اینو از آتاماس خواست تا شخصی را به نیایشگاه دلفی فرستد و نظر خدایان را برای حل مشکل جویا شود ولی پیش از آن خود پیشکشهایی برای کاهنان و غیبگویان معبد دلفی فرستاده بود تا آرای ایشان را بخرد. پیشگویان که هدایای گرانقیمت اینو را دریافت کرده بودند، بنا به خواست اینو، نظر دادند که اگر آتاماس پسر خویش را برای زئوس قربانی کند، خدایان آرام گرفته و گرسنگی در میان مردم از بین خواهد رفت و محصول سالهای بعد نیز فراوان خواهد شد. پیش از اینکه رای معبد دلفی به دست آتاماس برسد، یکی از هواداران فریکسوس، جریان را به اطلاعش رسانید و فریکسوس را از خطری که تهدیدش می کرد، آگاه ساخت. فریکسوس و خواهرش هله از دست حسادت و نفرت نامادریشان اینو سوار بر قوچی با پشم زرین شدند که توسط مادرشان نفه له فرستاده شده بود و می توانست که هم صحبت کرده و هم پرواز کند. سوار بر این قوچ، آن ها بسوی نفه له مادر خود که در کولخوزیا بود، فرار کردند. در میان راه هنگامی که از فراز تنگه داردانل پرواز می کردند، هله علی رغم اینکه از پیش به او گفته شده بود که در تمامی طول پرواز نبایستی به پایین نگاه کند، از روی کنجکاوی فراوان، نظری به پایین افکند و با مشاهده دریا و امواجش از ورای بلندیهای زیاد، سرش گیج خورد و بدریا فرو افتاد. تلاشهای برادر برای دوباره از آب بیرون کشیدنش ثمری نبخشید و هله در دریا غرق شد.
عکس داردانلعکس داردانل
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دارْدانل (Dardanelles)
(یا: چَناق قَلْعِه) دریابندر و مرکز استان چناق قلعه، در شمال غربی ترکیه، واقع در ساحل آسیایی داردانل، به فاصلۀ ۲۵۶ کیلومتری جنوب غربی استانبول. ۵۴هزار نفر جمعیت دارد (۱۹۹۰). مرکز تجاری، اداری و کانون گردشگری تروا (تروی) و یادبودهای نظامی پیکار گالیپولی در جنگ جهانی اول است. ترکیه هنوز هم حضوری قدرتمند در این بندر دارد و از نظر استراتژیکی عبور و مرور در تنگه را کنترل می کند. قلعۀ چمن لیق، که سلطان محمد فاتح (۱۴۵۱ـ۱۴۸۱م/۸۵۵ـ۸۸۶ق) در اواسط قرن ۱۵م آن را برای تحکیم سلطۀ خود بر قسطنطنیه (استانبول کنونی) احداث کرد، مهم ترین بنای تاریخی استان مزبور است. درخلال نبرد داردانل در جنگ جهانی اول این قلعه نقش مهمی در دفاع از تنگه داشت و اکنون موزۀ ارتش و نیروی دریایی است. در ۴۸۰پ م، خشایارشا، شاهنشاه ایران، در آبیدوس پلی از قایق ساخت تا سپاه ۱۰۰هزار نفری خود را از داردانل عبور دهد و اروپا را فتح کند.

پیشنهاد کاربران

1 - کسی اینجا وکیل وصی یونانیان نیست، چرا جای دوری می روید، یونانیان درهمین شهر شوش و دیگر نقاط ایران زمین در زمان اسکندرِ گجستک بسیار کشتار و ویران کردند واینکه شما از کشتارگریِ یونانیان، فلسطین را به یاد می آورید و نَه ایران، به گزاره آخر پیام پیشینم بازمیگردد.
...
[مشاهده متن کامل]

2 - من در پیامهای پیشینم ادعای شما را رَد کردم و اینکه ریشه واژه "داردانل" هرگز نمی تواند "ترکی" باشد. به دیگر سخن داوش یا ادعای من سلبی بود نَه ایجابی. هرودت در هنگام فتح دروازه هایِ آتن بدستِ خشایارشاهِ بزرگ از آن تنگه با نام "هلسپونت" یاد می کند. از آن مناطق با نام "فریگیه هلسپونت" نیز یاد می کردند. پس اگر دغدغه شما نام "تنگه" است، ریشه واژه "هلسپونت" را بکاوید. آنهم در زبانی سوایِ ترکی.
3 - سخن بر سر این است که در ریشه شناسیِ واژگان باید تاریخِ پیدایشِ قومها و تیره شناسی درنظر گرفته شود. در ایلیادِ هومر سخن از "داردانی" و قومِ "داردانوی" به میان آمده است. اگر دغدغه شما "داردانیان" و تاریخچه نامگذاریِ آنهاست، بنابر گفته استرابو و آپیان، داردانیان از "ایلیری ها" بودند و به زبانِ "ایلیری" سخن می گفتند که زبانی هندواروپایی است. بنابراین ریشه را باید در زبانی به جز ترکی بجویید چون اصلا ترکی در آنجا وجود نداشته است.
4 - وانگهی به همان دلیلی که خودتان در دوخط آخرِ پیام بالا بازگو کردید، ریشه واژه داردانل نمی تواند ترکی باشد.

هخامنشیان و جانشینان تیمور و هولاکو و اعراب هم زمانی در ایران جولان می دادند و این نمی تواند دلیلی باشد که همه ی آنها فارس بوده اند. یونانیان در طول تاریخ ده ها بار به سرزمین های اطراف دریای مدیترانه و
...
[مشاهده متن کامل]
دریای سیاه حمله کرده و به این سرزمین ها دست درازی می کردند. سال ها فلسطین و بیت المقدس بین آنها و مسلمانان دست به دست شده در آن صورت نام بیت المقدس هم یونانی است. فلسطین و حلب و دمشق هم زمانی تحت سیطره ی یونان بود و این اسامی هم به نظر جناب عالی یونانی هست!!

درود
گرامی، بسیار پیش از آنکه نخستین ترکی پایش را در سرزمینِ آناتولی بگذارد، آنجا به نام "داردانل" نامگذاری شده بود. استرابو، هردودت و اندیشمندان پسینی که در آن سرزمین زاده شده و زیسته اند، به یاد ندارم سخنی از "ترک" در سرزمین آناتولی آورده باشند.
...
[مشاهده متن کامل]

از سوی دیگر با شیوه استدلال شما باید هراکلیتوس، جالینوس، زوکسیس، پارهاسیوس، سورانوس، آرتمیدوروس، استرابو، هردوت، دیونوسیوس هالیکارناسی و بسیاری از بزرگان دیگر را " ترک" نامید چون آنها در سرزمینی زاده شده و زیسته اند که امروزه با نام "ترکیه" شناخته می شود.
مهرداد یکم تا ششم، آریاراد یکم تا دهم، آریوبرزن یکم تا سوم نیز روزگاری در سرزمینی که امروز "ترکیه" می نامند، فرمانروایی می کردند.
آناتولی سرزمین ایران و یونان بوده است.
مشکل از شما نیست، مشکل از سامانه آموزش و پرورش ورشکسته ای است که از تاریخ ایران و جهانِ پیش از اسلام تنها دوخط می نویسد و به خیال خام خود تاریخ اموزش می دهد.

قابل توجه آقای شهاب اکثر اسامی مکان ها در آن قسمت ترکی هستند. دوست عزیز اون تنگه در خاک ترکیه هست نه در خاک یونان. مردم ترکیه یونانی حرف نمی زنند.
تا امروز نمی دانستم مزخرفات پانترکی به اساطیر یونان نیز راه پیدا کرده است.
بنده خدا دیونوسیوس هالیکارناسی نماند تا ببیند داردانوس را هم پانترکها به نام زدند.
آن " دار" ی هم که شما می گویید از واژگانِ "دروا" و "دره" در زبانِ پارسی گرفته شده است و. . . .
تنگه ای بین دریای اژه و دریای مرمره
داردانل : یک واژه ی ترکی است که از دو قسمت تشکیل شده است . " دار" در زبان ترکی به معنی : تنگ ، باریک ، کم عرض و بوغاز می باشد . دانل هم در اصل" دؤنُل" بوده که در زبان ترکی "پیچ "و " خمیدگی" و در کل داردانل
...
[مشاهده متن کامل]
به معنی" تنگه ی باریک همراه با خمیدگی" می باشد . به عبارت دیگر "تنگه و باریکه ای خمیده "معنی می دهد.

بپرس