خمین

/xomeyn/

لغت نامه دهخدا

خمین. [خ ُ م َ ] ( اِخ ) قصبه مرکز بخش خمین شهرستان محلات. این قصبه سر راه شوسه اراک به قم از طریق دلیجان واقع است. موقعیت محلی آن در شصت هزارگزی جنوب باختری محلات و سی هزارگزی گلپایگان است و آن در جلگه قرار داردبا آب و هوای معتدل و 7038 تن سکنه که حدود 20 خانوار یهود در بین آنهاست. آب آن از قنات و در بهار از رودخانه استفاده می کنند. محصول آن غلات و چغندر قند وپنبه و انگور و بادام و زردآلو و توت است. شغل اهالی کسب و بازرگانی و کشاورزی است. ادارات در آنجا بخشداری و شهرداری و کلانتری و دادگاه و ژاندارمری و دارائی و بانک ملی و اداره غله و ثبت اسناد و آمار وجود دارد و نیز دارای مدارس متوسطه و ابتدایی و شعبه پست و تلفن و تلگراف می باشد. از آنجا که قصبه خمین مرکز بازرگانی بخش کمره محسوب میشود دارای بازاری بحدود سیصد باب دکان است. راه شوسه از وسط آبادی عبور می کند و ادارات دولتی و چند گاراژ و رستوران و قهوه خانه بر سر راه شوسه قرار دارد. ارتباطات : این ناحیه دارای تلفن شهری و تلگراف بشهرهای گلپایگان محلات و قم و اراک است و بوسیله تلفن نیز با گلپایگان و اراک ارتباط دارد. هوای خمین سرد و ارتفاع آن از سطح دریا 1800 هزار گز است. از بناها و آثار قدیمه بنای امام زاده شاهزاده ابوطالب است. مزرعه فتح آباد و شهرمارجزء این قصبه است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

فرهنگ فارسی

۱ - شهرستانی است در جنوب غربی محللات . محصول غلات چغندر قند پنبه انگور بادام زرد آلو توت .شغل و کسب : بازرگانی فلاحت . ۲ - مرکز شهرستان شهر خمین ۱۶٠۲۸ تن جمعیت است .
قصبه مرکز بخش خمین شهرستان محلات این قصبه سر راه شوسه اراک به قم از طریق دلیجان واقع است .

پیشنهاد کاربران

خُمِیْن یکی از شهرهای استان مرکزی است که در جنوبی ترین قسمت این استان و در فاصله ۳۲۰ کیلومتری از تهران واقع شده است. این شهر زادگاه سیدروح الله موسوی خمینی، رهبر انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران و بنیان گذار جمهوری اسلامی است.
...
[مشاهده متن کامل]

محدوده شهرستان خمین امروزی، در گذشته جزئی از ناحیه پهناور بلاد جبال ( عراق عجم ) بوده که در طول تاریخ نام های گوناگونی به خود گرفته است. یونانیان آن را مدیا می گفتند چون آنجا سرزمین ماد بوده است و البته نخستین آریایی های تاریخ و پارس ها نیز در این منطقه سکنی گزیده اند و سپس پارت های مهاجر نیز به این منطقه آمده اند. در متون جغرافیای اسلامی به نام های کوهستان، جبال، جبل، قهستان، قوهستان و بالاخره عراق عجم نامیده شده است. لیکن در کتاب نزهت القلوب مربوط به قرن هشتم هجری از ویژگی های این ناحیه سخن به میان آمده و گلپایگانی ها آن را کمره می خوانده اند. برخی نام «خمین» را معرب هُمایون می دانند. در منابع به صورت خمهین، حمهین، خهبین، خماهین آمده است و برای اولین بار در کتاب تاریخ پیامبران و شاهان اثر حمزه اصفهانی به نام خمین اشاره شده است.
شهرستان خمین را در گذشته کَمَره می نامیدند. در کتاب تاریخ قم به قلم سید جلال الدین تهرانی، خمین به صورت واژه «خمی هن» نوشته شده است. همچنین برخی ریشه نام را «خومیهن» می دانند که مرکب از دو کلمه «خو» به معنای خوب و «میهن» به معنای سرزمین است.
در خمین رسانه های متعددی در حال فعالیت اند. تنها هفته نامه روزنامه ای این شهر با نام «آوای خمین» چاپ می شود همچنین در شهر تعدادی ماهنامه علمی نیز وجود دارد البته خبرگزاری دنیای سیاست رسماً در تاریخ ۱ مرداد ۹۷ رسانه مستقلی با نام سلام خمین راه اندازی کرد که به پوشش اخبار این شهر در شبکه های اجتماعی می پردازد.
██  معتدل خزری بسیار مرطوب
██  معتدل خزری
██  مدیترانه ای با باران بهاره
██  مدیترانه ای
██  کوهستانی سرد
██  کوهستانی بسیار سرد
██  نیمه بیابانی سرد
██  نیمه بیابانی گرم
██  بیابانی خشک
██  بیابانی خشک گرم
██  خشک ساحلی گرم
██  خشک ساحلی
متوسط بارندگی در خمین ۲۹۶ میلی متر است که سال ۸۱–۸۰ با بیش ترین مقدار بارندگی ۴۸۶/۲ میلی متر و سال ۷۸–۷۷ با ۱۳۸ میلی متر کم ترین میزان بارش سالیانه در شهر ثبت شده است.

خمینخمینخمینخمینخمینخمین
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خمین
خمین یا با تلفظ دیگر خمان اسم جمع است که از دو قسمت
خم به معنای کوزه بزرگ
و ان یا ین که علامت جمع می باشند درست شده است
از انجا که اساس نامگذاریدر ایران بر اساس اب نامگذاری شده است معنای این اسم می شود
...
[مشاهده متن کامل]

( منطقه ابگیرهای به شکل خم )
در شهر باغ ملک خوزستان هم روستایی به نام خمین وجود دارد.

هرچند که در معنی واژه خمین آن را "خومیهن" یعنی" خوب میهن" دانسته اند اما با نگرشی به تلفظ محلی اهالی استان مرکزی در می یابیم که خمین در تلفظ محلی" خومایون" تلفظ میگردد که محلی شده کلمه "همایون" میباشد
سر سبزی
خمین زادگاه قوم لر می باشد که در آن لر های بختیاری و لرهای ثلاثی ( جاپلقی یا گاپله ای ) سکونت دارند
بومیان شهرستان خمین مردم لر هستند و در کنار لرها دیگر اقوام مثل ترک ها و فارس ها هم سکونت دارند
پشت خم دار - خمیده - گوژپشت
پُشت خمیده - گوژپشت=خمیده
خَم دار - گوژپشت

بپرس