خمیر هزارلا، خمیر هزار برگ، خمیر ورقه ای، خمیر پای فرانسوی ( به فرانسوی: Pâte feuilletée ) نوعی خمیر چند لایه است که با قرار دادن کره در داخل خمیر و تا کردن خمیر تهیه می شود. این خمیر بیشتر برای تهیه پای به کار می رود. خمیر هزارلا در آشپزی فرانسوی یکی از خمیرهای پرعطر و خوش طعم به شمار می آید. این خمیر بر اساس روش تهیه به سه نوع تقسیم می شود: روش اصلی ( که در آن کره در داخل خمیرآب قرار می گیرد ) ، روش برعکس و روش سریع. خوراکی هایی شبیه این خمیر از زمان های باستان در مصر و روم وجود داشته اند اما نوع امروزین خمیر هزارلا خاستگاه فرانسوی دارد.
آردی که در خمیر هزارلا استفاده می شود، ترکیبی از آرد شیرینی و آرد نان ( بدون سبوس ) است و هر چه میزان آرد نان بکار رفته بیشتر باشد، پایی که از خمیر به دست می آید، خوش طعم تر خواهد شد. از لحاظ طعم، در میان انواع مواد چرب، بهترین گزینه برای این خمیر، کره است. از نکته های مهم در حین تهیهٔ آن، نرم نشدن کره است. به علت اینکه فریز کردن خمیر، پهن کردن آن را دشوار می کند، برای حفظ سرما، خمیر چند بار در یخچال خوابانده می شود و همین باعث طولانی شدن زمان تهیه آن می شود، اما خمیر آماده شده را می توان در فریزر نگهداری کرد. این خمیر به قدر کافی خوشمزه است و می توان آن را پس از پخت به تنهایی صرف کرد. همچنین به آن انواع مواد غذایی شیرین یا شور اضافه شده و به حالت ترکیبی نیز خورده می شود. [ ۲]
نام دیگر خمیر هزارلا، خمیر پای فرانسوی است. [ ۳] در ایران این خمیر به نام خمیر هزارلا، خمیر هزار برگ و خمیر ورقه ای شناخته می شود، همچنین از این خمیر در برخی از منابع ایرانی به عنوان خمیر میل فوی نام برده شده است. [ ۴] میل فوی ( به فرانسوی:Mille - feuille ) در زبان فرانسوی به معنای هزار برگ و نام نوعی شیرینی یا کیک نیز هست. [ ۵] در فرانسه شیرینی ناپلئونی، «شیرینی میل فوی» یا «کیک هزارلایه» نامیده می شود. [ ۶]
خمیر هزارلا به زبان فرانسوی پات فوئیته ( به فرانسوی:Pâte feuilletée ) یا پات فوئیتاژ ( به فرانسوی:Pâte feuilletage ) نامیده می شود. feuille به معنی برگ است. این خمیر در کشورهای انگلیسی زبان، خمیر پف دار ( به انگلیسی: Puff pastry ) نامیده می شود. [ ۷]
به خمیری که از مخلوط شدن آرد، آب و نمک درست می شود، خمیرآب ( به انگلیسی:Water dough ) ؛ ( به فرانسوی:détrempe ) می گویند. این خمیر پس از ورز دادن به شکل گرد درآمده و سطح بالایی آن به شکل ضربدری با کارد بریده می شود. سپس بعد از خواباندن در یخچال، کره در داخل این خمیر قرار می گیرد. [ ۸]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفآردی که در خمیر هزارلا استفاده می شود، ترکیبی از آرد شیرینی و آرد نان ( بدون سبوس ) است و هر چه میزان آرد نان بکار رفته بیشتر باشد، پایی که از خمیر به دست می آید، خوش طعم تر خواهد شد. از لحاظ طعم، در میان انواع مواد چرب، بهترین گزینه برای این خمیر، کره است. از نکته های مهم در حین تهیهٔ آن، نرم نشدن کره است. به علت اینکه فریز کردن خمیر، پهن کردن آن را دشوار می کند، برای حفظ سرما، خمیر چند بار در یخچال خوابانده می شود و همین باعث طولانی شدن زمان تهیه آن می شود، اما خمیر آماده شده را می توان در فریزر نگهداری کرد. این خمیر به قدر کافی خوشمزه است و می توان آن را پس از پخت به تنهایی صرف کرد. همچنین به آن انواع مواد غذایی شیرین یا شور اضافه شده و به حالت ترکیبی نیز خورده می شود. [ ۲]
نام دیگر خمیر هزارلا، خمیر پای فرانسوی است. [ ۳] در ایران این خمیر به نام خمیر هزارلا، خمیر هزار برگ و خمیر ورقه ای شناخته می شود، همچنین از این خمیر در برخی از منابع ایرانی به عنوان خمیر میل فوی نام برده شده است. [ ۴] میل فوی ( به فرانسوی:Mille - feuille ) در زبان فرانسوی به معنای هزار برگ و نام نوعی شیرینی یا کیک نیز هست. [ ۵] در فرانسه شیرینی ناپلئونی، «شیرینی میل فوی» یا «کیک هزارلایه» نامیده می شود. [ ۶]
خمیر هزارلا به زبان فرانسوی پات فوئیته ( به فرانسوی:Pâte feuilletée ) یا پات فوئیتاژ ( به فرانسوی:Pâte feuilletage ) نامیده می شود. feuille به معنی برگ است. این خمیر در کشورهای انگلیسی زبان، خمیر پف دار ( به انگلیسی: Puff pastry ) نامیده می شود. [ ۷]
به خمیری که از مخلوط شدن آرد، آب و نمک درست می شود، خمیرآب ( به انگلیسی:Water dough ) ؛ ( به فرانسوی:détrempe ) می گویند. این خمیر پس از ورز دادن به شکل گرد درآمده و سطح بالایی آن به شکل ضربدری با کارد بریده می شود. سپس بعد از خواباندن در یخچال، کره در داخل این خمیر قرار می گیرد. [ ۸]
wiki: خمیر هزارلا