خطاب بن حسن

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خطّاب بن حسن بن ابی الحفاظ الحَجوری الهَمْدانی، خطّاب بن حسن بن ابی الحفاظ الحَجوری الهَمْدانی، اسماعیلی مستعلوی طیبی در سنّت اصلی یمن ، شاعر و شخصیت سیاسی و فرهنگی و جنگجوی اوایل قرن ششم است.
او از خانواده سرانی بود که منطقه حَجور را در شمال غربی صنعا در دست داشتند. پدرش با فاطمیان مصر مرتبط بود، ولی خود او به دعوت یک داعی فاطمی به نام ذویببن موسی الوادعی به اعتقادات اسماعیلی ایمان آورد. پدر وی با زیدیان جنگیده بود و خطّاب جنگ با آن ها را، به نمایندگی از حامیان فاطمی اش در یمن، یعنی صُلَیحیان، ادامه داد. خطّاب پس از مرگ پدر با برادر بزرگترش، سلیمان، بر سر حاکمیت بر منطقه حجور جنگید و او را از آن منطقه بیرون راند. سلیمان به حاکمان مخالفِ خطّاب پناه برد و به کمک آن ها و به قصد پس گرفتن حجور، چندین بار به مقابله با خطّاب پرداخت. جنگ قدرت میان دو برادر، سالها ادامه یافت و با قتل سلیمان به دست خطّاب پایان پذیرفت.چند سال بعد، در صفر ۵۳۳، خطّاب را برادرزاده هایش کشتند. با مرگ او، آخرین بقایای قدرت سیاسی اسماعیلیان در یمن نیز خاتمه یافت.هر دو برادر به شاعری معروف بودند و با عنوان «مِقْولَیْ قحطان» به معنای زبان آوران یمن (قحطان جد افسانهای قبایل عربستان جنوبی بود) شناخته میشدند.
آثار
اسماعیل پوناوالا دیوان خطّاب را که مشتمل است بر مدح امامان فاطمی و داعی و نیز هجو ، عتاب ، تانیب ، تغزل ، افتخار و حماسه ، تصحیح و چاپ کرده است. بعضی اشعار این مجموعه فلسفی است، اما سایر اشعار آن حال و هوای اشعار قبیله ای دارند.
← آثار دیگر
(۱) اسماعیل قربان پوناوالا، السلطانالخطّاب: حیاته و شعره، (بیروت) ۱۹۹۹.
منبع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس