خُرفه ( نام علمی: Portulaca ) سرده ای است از
خُرفه ئیان علفی یک ساله گوشتی گسترده بر روی زمین با ۴۰ تا ۱۰۰ گونه که برگ های قاشقی شکل و ساقه های قرمز و گل هایی دارند که در نور خورشید می شکفد. همچنین این گیاه از مقاومت خوبی به خشکی برخوردار است.
به گیاه پرپهن در این سرده نیز خرفه می گویند. بلبن یا
بلبهن نیز نام های باستانی این گیاه است که در
نزهت نامه علایی آمده است.
این تیره در
ایران یک جنس و یک گونه به نام خرفه ( Portula oleracea ) دارد که با برگها و ساقۀ نسبتاً گوشتی و آبدار خود کاملاً مشخص است و اغلب به صورت
هرز در مزارع، باغچه ها و گلدان ها دیده می شود. در طب عوام مصرف دارویی دارد و گاهی نیز از سرشاخه و برگهای آن
ترشی تهیه می شود. در بعضی نقاط ایران به عنوان
سبزی خوردن مصرف می شود. [ ۲] بنی امیه به دلایلی نام آن را حمقاء نهادند.
قسمت خوردنی گیاه برگ ها و بذر آن می باشد.