خبز ارزی

لغت نامه دهخدا

خبزارزی. [ خ ُ زَ اَ رُ ی ی ] ( اِخ ) نصربن احمدبن نصربن مأمون بصری مکنی به ابوالقاسم و معروف به خبزارزی شاعر امی عرب و صاحب آوازه بزمان حیات خود بود. او در بصره دکان نان برنج پزی داشت و غزل نیکو می سرود و خلق زیاد بدکانش می آمدند و شعرش می شنودند و بحال او شگفتی می کردند. ابن لنکلک شاعر نیز برای شنیدن شعر وی به دکان او می آمد و سرانجام دیوانی برای او جمعآوری کرد: خبزارزی مدتی ببغداد سکنی گزید و اخبار ظریف و زیادی از او مروی است . رجوع به اعلام زرکلی ج 3 ذیل نصربن احمدبن نصر شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خُبْزاَرُزّی، لقب ابوالقاسم نصر بن احمد بن نصر بن مأمون، شاعر نامبردار بصری در سده چهارم است.
از تاریخ ولادت او اطلاعی در دست نیست. وی در بصره زاده شد و همان جا پرورش یافت و چون در منطقه مِرْبَدِ بصره نان برنجی میپخت، ملقب به خبزارزّی شد. این واژه را به شکل خُبْزَرُزّی و صورتهای دیگر نیز ضبط کرده اند وی اُمّی بود (خواندن و نوشتن نمی دانست)، ولی قریحه شاعری و شیرینی و روانی سروده هایش به حدی بود که مردم، به ویژه جوانان، برای شنیدن غزلیات وی بر در دکانش ازدحام می کردند و بر یکدیگر پیشی می جستند و از شنیدن سروده هایش شگفت زده می شدند.
معاشرت شاعران
شاعران نیز با او معاشرت داشتند، از جمله مُفَجَّع بصری و ابن لَنْکَک، شاعر نامی بصره ، که برای نخستین بار سروده های خبزارزّی را گرد آورد.
استقبال ادیبان بغداد
خبزارزّی به بغداد رفت و مدتها در منطقه باب خراسان بغداد اقامت نمود. ادیبان و جوانان، که اشعار نغز او را شنیده بودند، استقبال شایسته ای از وی کردند. عالمان و ادیبان بغداد نیز دیوان خبزارزّی را نزد خود او خوانده و قطعاتی از سروده های او را نیز روایت کرده بودند، از جمله آنان مُعافیبن زکریا جریری، احمد بن منصور نوشری، ابن جندی و احمد بن محمد اخباری بودند. به نوشته ابن خلّکان، اخبار و نوادر و حکایتهای خبزارزّی فراوان است، ولی جز چند حکایت کوتاه درباره زندگانی او، مطلب دیگری ذکر نکرده اند.
درگذشت
...

دانشنامه عمومی

نصر بن احمد بصری شهرت یافته به خُبز أرزی ( ؟ - ۹۳۸م ) ( نسب:ابوالحسن نصر بن احمد بن نصر بن مأمون خُبزأرزی ) شاعر عربی عراقی بود. [ ۱] او دانش ناآموخته و اهل بصره بود، آنجا به نانوایی می پرداخت به ویژه نان برنجی می پخت، از این رو به خُبز أرزی ( به عربی، انتساب به نان برنجی معنا می دهد ) شهرت یافت. [ ۱] مردم نزد او گردمی آمدند و او شعرهایش را می خواند. [ ۱] خبزِ اَرزی به بغداد رفت و مدت ها در باب خراسان اقامت داشت. در ۳۲۷ق درگذشت. [ ۱] دیوان اشعار او به دست ابن لنکک جمع آوری شد. ثعالبی در یتیمة الدهر نوشته که جوانان در نانوایی او ازدحام می کردند و پیشی می جستند تا غزلیاتش را بشنوند. [ ۲]
عکس خبز ارزیعکس خبز ارزیعکس خبز ارزیعکس خبز ارزیعکس خبز ارزیعکس خبز ارزی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس