خاویار
/xAviyAr/
مترادف خاویار: نوعی ماهی استروژن، نوعی سگ ماهی، اوزون برون، داراکویی، تخم نمک سود
برابر پارسی: تخم ماهی
لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
۲. تخم ماهی.
۳. = ماهی * ماهی خاویار
دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] خاویار یکی ازعناوینی است که در باب اطعمه و اشربه مطرح می شود
به تخم انواع مختلف سگ ماهی که به صورت مادّه غذایی گران قیمتی آماده می شود، خاویار می گویند .
احکام خاویار
تخم ماهی حلال گوشت،حلال و تخم ماهی حرام گوشت،حرام است .نشانه حلال گوشت بودن ماهی داشتن پولک است. چنانچه دو عادل به مشاهده پولک در سگ ماهی شهادت دهند، در صورت عدم تعارض شهادت آنان با شهادت دو عادل دیگر بر خلاف آن، شهادت ایشان پذیرفته و حکم ماهیِ حلال گوشت بر آن جاری می شود.
به تخم انواع مختلف سگ ماهی که به صورت مادّه غذایی گران قیمتی آماده می شود، خاویار می گویند .
احکام خاویار
تخم ماهی حلال گوشت،حلال و تخم ماهی حرام گوشت،حرام است .نشانه حلال گوشت بودن ماهی داشتن پولک است. چنانچه دو عادل به مشاهده پولک در سگ ماهی شهادت دهند، در صورت عدم تعارض شهادت آنان با شهادت دو عادل دیگر بر خلاف آن، شهادت ایشان پذیرفته و حکم ماهیِ حلال گوشت بر آن جاری می شود.
wikifeqh: خاویار
دانشنامه آزاد فارسی
خاویار (caviar)
تخم های نمک سود ماهیاستورژن و ماهی آزاد و جز آن. با کوبیدن و فشردن کیسۀ تخم برای خارج کردن چربی ها و سپس افزودن نمک تهیه می شود. روسیه و ایران صادرکنندگان اصلی نوع مرغوب خاویارند که آن را از استورژن دریای خزر می گیرند. ایسلند نیز تهیه کنندۀ خاویار مرغوب ارزان قیمت است. ۹۰درصد خاویار جهان از سه نوع ماهی استورژن دریای خزر تأمین می شود، اما به علت صید بیش از حدّ و آلودگی تولید آن ۷۵درصد کاهش یافته است.
تخم های نمک سود ماهیاستورژن و ماهی آزاد و جز آن. با کوبیدن و فشردن کیسۀ تخم برای خارج کردن چربی ها و سپس افزودن نمک تهیه می شود. روسیه و ایران صادرکنندگان اصلی نوع مرغوب خاویارند که آن را از استورژن دریای خزر می گیرند. ایسلند نیز تهیه کنندۀ خاویار مرغوب ارزان قیمت است. ۹۰درصد خاویار جهان از سه نوع ماهی استورژن دریای خزر تأمین می شود، اما به علت صید بیش از حدّ و آلودگی تولید آن ۷۵درصد کاهش یافته است.
wikijoo: خاویار
مترادف ها
خاویار
خاویار
فارسی به عربی
پیشنهاد کاربران
خاویار تخم ماهیان خاویاری و از گران ترین خوراکی های جهان است. دریای خزر به عنوان بزرگ ترین منبع ماهیان خاویاری در جهان، بیش از ۹۰ درصد خاویار جهان را تأمین می کند.
فیل ماهی، تاس ماهی روسی یا چالباش، تاس ماهی ایرانی یا قره برون، ماهی شیپ و ماهی اوزون برون یا سوروگا، گونه های اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر هستند. خاویار می تواند به صورت خام و تازه یا پاستوریزه شده عرضه شود که ارزش غذایی و ارزش اقتصادی آن پس از پاستوریزه کردن، کاهش می یابد.
... [مشاهده متن کامل]
ماهیان خاویاری یا استورژون، از خانواده تاس ماهیان، از جمله گونه های آب زی کم نظیری هستند که از قدمتی چند صد میلیون ساله که به عصر ژوراسیک بازمی گردد برخوردارند و از این رو ماهیان خاویار را فسیل های زنده جهان می نامند که همراه با تکامل فیلوژنی تا به امروز بازمانده اند. این ماهیان به ۲۷ گونه و زیرگونه در جهان تقسیم می شوند که از این تعداد ۶ گونه در دریای خزر زندگی می کنند. ارزش ماهیان خاویاری نه به جهت استفاده از گوشت آنان که به واسطه تخم آنان است که به خاویار یا مروارید سیاه مشهور است. خاویار انواع گوناگونی دارد چون خاویار طلایی و سرخ و سیاه که البته در این میان خاویار سیاه از ارزشی قابل توجه برخوردار است.
دریای خزر به تنهایی ۹۳ درصد از ذخیره خاویار و ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده است. همچنین ۵ گونه از ماهیان خاویاری ممتاز جهان نیز در این دریا زندگی می کنند که به ترتیب کیفیت عبارت اند از «فیل ماهی»، «قره برون یا تاس ماهی ایرانی»، «ماهی خاویاری گلد ( چالباش ) یا تاس ماهی روسی»، «ماهی شیپ» و «ماهی اوزون برون».
• فیل ماهی: بزرگ ترین ماهی آب های داخلی ایران است که از دیدگاه کیفیت خاویار رتبه اول را به خود اختصاص داده است و نمونه هایی از آن با وزنی در حدود ۱۴۰۰ کیلوگرم و سنی بیش از ۱۰۰ سال صید شده است. هر ۲ یا ۳ سال یک بار تخم ریزی می کند و بین ۱۴ و ۱۷ سالگی بالغ می شود و به واسطه بهترین خاویار، رتبه گران ترین ماهی و خاویار جهان را داراست. از قامتی معادل یک و نیم متر تا بیش از چهار متر برخوردار است، رکورد صید آن در ایران ۹۸۰ کیلوگرم به همراه ۱۲۰ کیلوگرم خاویار بوده است.
• تاس ماهی ایرانی: در حال حاضر گونه ای مستقل محسوب می شود، اما پیش تر آن را زیرگونه ای از ماهی روس می دانستند. «قره برون» به ترکی به معنای «بینی سیاه» است که از رتبه دوم ارزش برخوردار است. در حال حاضر به واسطه تکثیر مصنوعی از دیدگاه تعدد از گونه روس پیشی گرفته است. از گونه روسی بزرگ تر می باشد و کیفیت خاویاری برتر از وی را نیز دارا می باشد از نظر ظاهری تا حدی شبیه به هم می باشند گرچه رنگی تیره تر همراه با رنگ دانه های سفیدرنگ که تا بینی وی ادامه پیدا کرده وی را از نظر ظاهری از تاس ماهی روس جدا می کند. وزنی معادل ۶۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم دارد و طولی معادل ۱ متر تا بیش از ۲ متر که در فاصله ۱۲ تا ۱۴ سالگی بالغ می گردد.
• تاس ماهی روسی: در زمره گونه هایی است که در تمام نقاط دریای خزر یافت می شود و خاویار آن را نیز به اصطلاح طلایی می نامند که از رتبه سوم ارزش برخوردار است و در فاصله ۱۲ تا ۱۶ سالگی به سن تخم دهی می رسد و بالغ می شود. از طولی معادل ۱ تا ۲ متر برخوردار است و وزنی معادل ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم دارد.
• شیپ: معمولاً ماهی مهاجری است که به واسطه تخم ریزی به سواحل ایران می آید و در رودخانه های آبریز دریای خزر تخم گذاری می کند. از عمری معادل ۳۰ سال برخوردار است، سبک وزن است و از تعدد کمی هم بهره می برد. از دیدگاه ارزش در رتبه چهارم قرار دارد. با طولی بیش از ۱ متر و وزنی سبک، در فاصله ده سالگی تا ۱۴ سالگی بالغ می گردد و به سن تخم دهی می رسد.
• ماهی اوزون برون ( دراکول ) : کوچک ترین ماهی خاویار دریای خزر است که در ایران به اشتباه کلیه ماهیان خاویاری را به نام آن می نامند. از دیدگاه کیفی در رتبه آخر قرار دارد چرا که از خاویار ریزتر و ارزان تری بهره می برد. از نظر تکثیر مصنوعی با مشکلاتی مواجه است و تعداد آن نیز در شرایط طبیعی رو به کاهش می رود. در ترجمه نام وی بینی دراز است. در فاصله ۸ تا ۱۲ سالگی بالغ می شود. قامتی معادل ۱ تا ۱٫۵ متر و در مقایسه با دیگر ماهیان این خانواده در دریای خزر وزن سبک تری دارد.
فیل ماهی، تاس ماهی روسی یا چالباش، تاس ماهی ایرانی یا قره برون، ماهی شیپ و ماهی اوزون برون یا سوروگا، گونه های اصلی ماهیان خاویاری دریای خزر هستند. خاویار می تواند به صورت خام و تازه یا پاستوریزه شده عرضه شود که ارزش غذایی و ارزش اقتصادی آن پس از پاستوریزه کردن، کاهش می یابد.
... [مشاهده متن کامل]
ماهیان خاویاری یا استورژون، از خانواده تاس ماهیان، از جمله گونه های آب زی کم نظیری هستند که از قدمتی چند صد میلیون ساله که به عصر ژوراسیک بازمی گردد برخوردارند و از این رو ماهیان خاویار را فسیل های زنده جهان می نامند که همراه با تکامل فیلوژنی تا به امروز بازمانده اند. این ماهیان به ۲۷ گونه و زیرگونه در جهان تقسیم می شوند که از این تعداد ۶ گونه در دریای خزر زندگی می کنند. ارزش ماهیان خاویاری نه به جهت استفاده از گوشت آنان که به واسطه تخم آنان است که به خاویار یا مروارید سیاه مشهور است. خاویار انواع گوناگونی دارد چون خاویار طلایی و سرخ و سیاه که البته در این میان خاویار سیاه از ارزشی قابل توجه برخوردار است.
دریای خزر به تنهایی ۹۳ درصد از ذخیره خاویار و ماهیان خاویاری جهان را در خود جای داده است. همچنین ۵ گونه از ماهیان خاویاری ممتاز جهان نیز در این دریا زندگی می کنند که به ترتیب کیفیت عبارت اند از «فیل ماهی»، «قره برون یا تاس ماهی ایرانی»، «ماهی خاویاری گلد ( چالباش ) یا تاس ماهی روسی»، «ماهی شیپ» و «ماهی اوزون برون».
• فیل ماهی: بزرگ ترین ماهی آب های داخلی ایران است که از دیدگاه کیفیت خاویار رتبه اول را به خود اختصاص داده است و نمونه هایی از آن با وزنی در حدود ۱۴۰۰ کیلوگرم و سنی بیش از ۱۰۰ سال صید شده است. هر ۲ یا ۳ سال یک بار تخم ریزی می کند و بین ۱۴ و ۱۷ سالگی بالغ می شود و به واسطه بهترین خاویار، رتبه گران ترین ماهی و خاویار جهان را داراست. از قامتی معادل یک و نیم متر تا بیش از چهار متر برخوردار است، رکورد صید آن در ایران ۹۸۰ کیلوگرم به همراه ۱۲۰ کیلوگرم خاویار بوده است.
• تاس ماهی ایرانی: در حال حاضر گونه ای مستقل محسوب می شود، اما پیش تر آن را زیرگونه ای از ماهی روس می دانستند. «قره برون» به ترکی به معنای «بینی سیاه» است که از رتبه دوم ارزش برخوردار است. در حال حاضر به واسطه تکثیر مصنوعی از دیدگاه تعدد از گونه روس پیشی گرفته است. از گونه روسی بزرگ تر می باشد و کیفیت خاویاری برتر از وی را نیز دارا می باشد از نظر ظاهری تا حدی شبیه به هم می باشند گرچه رنگی تیره تر همراه با رنگ دانه های سفیدرنگ که تا بینی وی ادامه پیدا کرده وی را از نظر ظاهری از تاس ماهی روس جدا می کند. وزنی معادل ۶۰ تا ۱۳۰ کیلوگرم دارد و طولی معادل ۱ متر تا بیش از ۲ متر که در فاصله ۱۲ تا ۱۴ سالگی بالغ می گردد.
• تاس ماهی روسی: در زمره گونه هایی است که در تمام نقاط دریای خزر یافت می شود و خاویار آن را نیز به اصطلاح طلایی می نامند که از رتبه سوم ارزش برخوردار است و در فاصله ۱۲ تا ۱۶ سالگی به سن تخم دهی می رسد و بالغ می شود. از طولی معادل ۱ تا ۲ متر برخوردار است و وزنی معادل ۶۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم دارد.
• شیپ: معمولاً ماهی مهاجری است که به واسطه تخم ریزی به سواحل ایران می آید و در رودخانه های آبریز دریای خزر تخم گذاری می کند. از عمری معادل ۳۰ سال برخوردار است، سبک وزن است و از تعدد کمی هم بهره می برد. از دیدگاه ارزش در رتبه چهارم قرار دارد. با طولی بیش از ۱ متر و وزنی سبک، در فاصله ده سالگی تا ۱۴ سالگی بالغ می گردد و به سن تخم دهی می رسد.
• ماهی اوزون برون ( دراکول ) : کوچک ترین ماهی خاویار دریای خزر است که در ایران به اشتباه کلیه ماهیان خاویاری را به نام آن می نامند. از دیدگاه کیفی در رتبه آخر قرار دارد چرا که از خاویار ریزتر و ارزان تری بهره می برد. از نظر تکثیر مصنوعی با مشکلاتی مواجه است و تعداد آن نیز در شرایط طبیعی رو به کاهش می رود. در ترجمه نام وی بینی دراز است. در فاصله ۸ تا ۱۲ سالگی بالغ می شود. قامتی معادل ۱ تا ۱٫۵ متر و در مقایسه با دیگر ماهیان این خانواده در دریای خزر وزن سبک تری دارد.
هر واژه ای که معنیش رو نمیدونیم میگیم فارسی نیست. این از کوشش فراوان زبان شناسان ایرانی هست که حتی نمیدونن زبان خودشون چی هست . مثل همین خاویار . این راحت ترین کار هست که بگیم فارسی نیست بلاخره یه صاحبی پیدا میکنه بی صاحب نمیمونه که زحمتش رو دوش ما باشه
واژه ی اگ Egg که در انگلیسی یعنی تخم مرغ نیز از همین واژه ی خاویار خایگ گرفته شده است.
واژه ی خاویار خودش پارسی هست، بعد برابر پارسیشو نوشتن تخم ماهی!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟ باید معنیشو مینوشتین تخم ماهی. به هر روی واژه ی خاویار از زبان پارسی به زبان های جهان راه پیدا کرد.
یعنی چی برابر پارسی تخم ماهی؟!!!!
خب خاویار خودش پارسی هست دیگه. ازین پارسی تر
کاربر کشاورز هم کامل توضیح دادند.
در سایت etymonline هم این رو گفته:
also caviare, "roe of certain large fish, salted and served as food, " 1550s, from French caviar ( 16c. ) , from Italian caviaro ( modern caviale ) or Turkish khaviar, from Persian khaviyar, from khaya "egg, " from Middle Persian khayak "egg, " from Old Iranian *qvyaka - , diminutive of *avya - ( from PIE *ōwyo‑, *ōyyo‑ "egg, " which is perhaps a derivative of the root *awi - "bird" ) . The second element is Persian dar "bearing. " The Russian name is ikra.
... [مشاهده متن کامل]
خب خاویار خودش پارسی هست دیگه. ازین پارسی تر
کاربر کشاورز هم کامل توضیح دادند.
در سایت etymonline هم این رو گفته:
also caviare, "roe of certain large fish, salted and served as food, " 1550s, from French caviar ( 16c. ) , from Italian caviaro ( modern caviale ) or Turkish khaviar, from Persian khaviyar, from khaya "egg, " from Middle Persian khayak "egg, " from Old Iranian *qvyaka - , diminutive of *avya - ( from PIE *ōwyo‑, *ōyyo‑ "egg, " which is perhaps a derivative of the root *awi - "bird" ) . The second element is Persian dar "bearing. " The Russian name is ikra.
... [مشاهده متن کامل]
اشپل
تخم ماهی
طرز تهیه:
- سرخ کردن
- شور کردن ( دودی کردن و نمک سود کردن )
- - - قوطی کردن اشپل شور
- - - فروش باز اشپل شور در بازار و بقالی
طرز مصرف:
- بعنوان مواد اولیه غذا مثل سرخ کردن با تخم مرغ
- خوردن با نان و لقمه
- بعنوان چاشنی کنار غذا
تخم ماهی
طرز تهیه:
- سرخ کردن
- شور کردن ( دودی کردن و نمک سود کردن )
- - - قوطی کردن اشپل شور
- - - فروش باز اشپل شور در بازار و بقالی
طرز مصرف:
- بعنوان مواد اولیه غذا مثل سرخ کردن با تخم مرغ
- خوردن با نان و لقمه
- بعنوان چاشنی کنار غذا
خاویار کلمه ای تورکی است که از دو حز خایا و وار ترکیب یافته است خایا به معنی تخم که به صورت خایه وارد فارسی شده است و وار به معنی هست که با هم به صورت خایا وار در امده و به تدریح خاویار شده است و به معنی تخم هست می باشد
تخم ماهی استورژن
درود ُ سپاس
واژه "خاویار" در پارسی به چم خایه دار ( دارای تخم ) است.
واژه "خاگ" به چم تخم مرغ از واژه پهلوی "خایَگ" گرفته شده است.
استاد دکتر علی نورایی ریشه واژه خاویار را در پارسی میانه "خایَگ بار" ( xāyag bar ) گفته و" ادی شیر" ( پژوهشگر وسراسقف کلیسای آشوری ) آن را عربی شده "خایَه بار" ( xāya bar ) به چم بسیار تخم ریزنده و واژه هاویار ترکی را از همین واژه پارسی می داند.
... [مشاهده متن کامل]
واژه ی هاویار از گذر عثمانی به زبان های اروپایی راه یافته، در انگلیسی و فرانسه caviar و در آلمانی Kaviar گفته می شود، این واژه در عربی نیز به ریخت "الخِبیاری" به چم تخم ماهی درآمده است.
همینک نیز به تخم مرغ، در شیراز و استان فارس و بویراحمد ( خاگ و خای ) ، در کردی ( هیک ) ، بلوچی ( هِیک ) تالشی ( آگله ) ، در گویشهای تاتی ( خا، اَگ، اووا، اویو ) ، در دلیجان[گویش راجی] و کرمانشاه ( خا ) و . . گفته می شود.
این واژه در انگلیسی ( اِگ ) ، در اسکاندیناوی ( اَگ ) در آلمانی وهلندی ( ای ) ودر برخی زبانها مانند ایتالیایی ( اووُ ) ، پرتغالی ( اُوُ ) اسپانیایی ( هووُ ) برگرفته از اووم ( تخمک ) درلاتین که واژه اوول=تخمک از آن بدست آمده، درین باره نامهای اووا و اویو در گویشهای تاتی نیز درخور نگرش هستند.
خوراک"خاگینه" نیز از همین ریشه است و ساخته شده از خاگ و پسوند " - ینه" .
همچنین واژه "تخم" در اوستا، توخمان ( taoxman ) و پارسی باستان آن - tauma بوده که در بنیاد، به چم نژاد یا دودمان و تخم و طایفه است. این واژه در پهلوی به دیسه توخم و توهم درآمده است.
واژه های اووم لاتینی و توما پارسی باستان به چم تخم، باهمدیگر سنجیدنی هستند.
واژه "خاویار" در پارسی به چم خایه دار ( دارای تخم ) است.
واژه "خاگ" به چم تخم مرغ از واژه پهلوی "خایَگ" گرفته شده است.
استاد دکتر علی نورایی ریشه واژه خاویار را در پارسی میانه "خایَگ بار" ( xāyag bar ) گفته و" ادی شیر" ( پژوهشگر وسراسقف کلیسای آشوری ) آن را عربی شده "خایَه بار" ( xāya bar ) به چم بسیار تخم ریزنده و واژه هاویار ترکی را از همین واژه پارسی می داند.
... [مشاهده متن کامل]
واژه ی هاویار از گذر عثمانی به زبان های اروپایی راه یافته، در انگلیسی و فرانسه caviar و در آلمانی Kaviar گفته می شود، این واژه در عربی نیز به ریخت "الخِبیاری" به چم تخم ماهی درآمده است.
همینک نیز به تخم مرغ، در شیراز و استان فارس و بویراحمد ( خاگ و خای ) ، در کردی ( هیک ) ، بلوچی ( هِیک ) تالشی ( آگله ) ، در گویشهای تاتی ( خا، اَگ، اووا، اویو ) ، در دلیجان[گویش راجی] و کرمانشاه ( خا ) و . . گفته می شود.
این واژه در انگلیسی ( اِگ ) ، در اسکاندیناوی ( اَگ ) در آلمانی وهلندی ( ای ) ودر برخی زبانها مانند ایتالیایی ( اووُ ) ، پرتغالی ( اُوُ ) اسپانیایی ( هووُ ) برگرفته از اووم ( تخمک ) درلاتین که واژه اوول=تخمک از آن بدست آمده، درین باره نامهای اووا و اویو در گویشهای تاتی نیز درخور نگرش هستند.
خوراک"خاگینه" نیز از همین ریشه است و ساخته شده از خاگ و پسوند " - ینه" .
همچنین واژه "تخم" در اوستا، توخمان ( taoxman ) و پارسی باستان آن - tauma بوده که در بنیاد، به چم نژاد یا دودمان و تخم و طایفه است. این واژه در پهلوی به دیسه توخم و توهم درآمده است.
واژه های اووم لاتینی و توما پارسی باستان به چم تخم، باهمدیگر سنجیدنی هستند.
تخم ماهیان خاویاری
also caviare, "roe of certain large fish, salted and served as food, " 1550s, from French caviar ( 16c. ) , from Italian caviaro ( modern caviale ) or Turkish khaviar, from Persian khaviyar, from khaya "egg" ( from Middle Persian khayak "egg, " from Old Iranian *qvyaka - , diminutive of *avya - , from PIE *ōwyo‑, *ōyyo‑ "egg, " which is perhaps a derivative of the root *awi - "bird" ) dar "bearing. " The Russian name is ikra.
... [مشاهده متن کامل]
در واژه نامه ی بوندهشن, خاگیها به چم تخم ماهی میباشد. خاگ یا هاگ به چم بذر یا تخم. شاید واژه ی خاویار از این بنواژه باشد. . .
تخم ماهی
خاویار ( Caviar ) ’تخم ( Hard Roe ) ‘ ماهیان خاویاری است که در تخمدان ماهیان ماده وجود دارد. از گرانترین غذاهای سرشار از انرژی جهان محسوب، و به صورت پاستوریزه ( Pasteurized ) و غیر پاستوریزه ( Non - pasteurized
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
) مصرف می شود. مصرف خاویار از ابتلا به بیماری افسردگی، قلبی - عروقی، ساخت غلاف میلین یاخته عصبی یا نورون ها نقش دارد. خاویار به بیماران تحت شیمی درمانی توصیه می شود چرا که موجب افزایش قوای جسمی آنان می شود.
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٤)