خانه سازی بنی اسرائیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خانه سازی بنی اسرائیل (قرآن). قرآن کریم برخی از آیات خود را به موضوع خانه سازی بنی اسرائیل و شیوهای آن اختصاص داده است که به بیان و تفسیر آن آیه خواهیم پرداخت.
خداوند به بنی اسرائیل، دستور داد تا خانه های خورا در مقابل یکدیگربسازند.واوحینا الی موسی واخیه ان تبوءا لقومکما بمصر بیوتـا واجعلوا بیوتکم قبلة... بنا بر قولی «واجعلوا بیوتکم قبله» خانه سازی در مقابل یکدیگر است. این آیات مرحله دیگری از قیام و انقلاب بنی اسرائیل بر ضد فراعنه تشریح شده است.نخست اینکه خداوند می فرماید: ما به موسی و برادرش وحی فرستادیم که برای قوم خود خانه هایی در سرزمین مصر انتخاب کنید" (و اوحینا الی موسی و اخیه ان تبوءا لقومکما بمصر بیوتا).و مخصوصا" این خانه ها را نزدیک به یکدیگر و مقابل هم بسازید" (و اجعلوا بیوتکم قبلة).سپس به خودسازی معنوی و روحانی بپردازید" و نماز را بر پا دارید" و از این طریق روان خود را پاک و قوی نمائید (و اقیموا الصلاة).
بازسازی جامعه بنی اسرائیل
از مجموع این آیه استفاده می شود که بنی اسرائیل در آن زمان به صورت گروهی پراکنده، شکست خورده، وابسته و طفیلی، و آلوده و ترسان بودند، نه خانه ای از خود داشتند و نه اجتماع و تمرکزی، نه برنامه سازنده معنوی داشتند و نه شهامت و شجاعت لازم برای یک انقلاب کوبنده! لذا موسی و برادرش هارون ماموریت یافتند که برای بازسازی اجتماع بنی اسرائیل مخصوصا از نظر روحی برنامه ای را در چند ماده پیاده کنند:۱- نخست به امر خانه سازی و جدا کردن مسکن خویش از فرعونیان همت بگمارند، این کار چند فایده داشت:یکی اینکه آنها با مالک شدن مسکن در سرزمین مصر علاقه بیشتری به دفاع از خود و از آن آب و خاک پیدا می کردند.دیگر اینکه از زندگی طفیلی گرا در خانه های قبطیان به یک زندگی مستقل، منتقل می شدند.و دیگر اینکه اسرار کارها و نقشه های آنها به دست دشمنانشان نمی افتاد.۲- خانه هایشان را مقابل یکدیگر و نزدیک به هم بسازند، زیرا قبله در اصل به معنی" حالت تقابل" می باشد، و اطلاق کلمه قبله بر آنچه امروز معروف است در حقیقت معنی ثانوی برای این کلمه است .این کار کمک مؤثری به تمرکز و اجتماع بنی اسرائیل می کرد، و می توانستند مسائل اجتماعی را بطور عمومی مورد بررسی قرار دهند، و به عنوان انجام مراسم مذهبی دور هم جمع شوند و برای آزادی خویش نقشه های لازم را طرح نمایند.۳- توجه به عبادت و مخصوصا نماز که انسان را از بندگی بندگان جدا، و به خالق همه قدرتها پیوند می دهد، قلب و روح او را از آلودگی گناه می شوید و حس اتکای به نفس را در آنان زنده می کند و با تکیه بر قدرت پروردگار ، روح تازه ای به کالبد انسان می دمد.

پیشنهاد کاربران

بپرس