خاندان شقاقی ضرغامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] این خاندان از نواده های "جعفرقلی" یکی از چهارده برادر "صادق خان ایلخانی شقاقی" بوده اند که با"حاج خلیفه قلی خان شقاقی" عموزاده بوده اند، بنابراین با خاندان "ممتحن الدوله شقاقی" نیز عموزاده هستند. "حسین پاشاخان شقاقی" ملقب به "ضرغام السلطنه" فرزند "عسگرخان شقاقی" فرزند "حسین پاشاخان" فرزند "جعفرقلی خان شقاقی" و فرزند "عالی خان شقاقی" هستند. حسین پاشاخان صاحب پنج پسر بود که به ترتیب سن، عبارت بودند از: سرلشگر "عزیز الله ضرغامی"، "نجات الله ضرغامی"، "رحمت الله"، سپهبد "سیف الله" و "شکرالله ضرغامی". فرزندان سرلشگر عزیزالله ضرغامی عبارت اند از: ارتشبد "عزت الله ضرغامی" و "سرهنگ حیدر ضرغامی". فرزند ارتشبد" عزت الله ضرغامی" دکتر "مهدی شقاقی ضرغامی" که چندی رئیس مس سرچشمه بود و زمانی هم ریاست دانشگاه صنعتی شریف را به عهده داشت و اکنون در آمریکا زندگی می کند.
"حسین پاشاخان"، امیر بهادر جنگ، سردار و وزیر دربار "مظفرالدین شاه" اصلا قراباغی و در ابتدا در دستگاه مظفرالدین میرزای ولی عهد در تبریز وارد خدمت شد. در سال ۱۳۰۱ (ه. ق) هنگامی که "محمدحسین خان بختیاری هفت لنگ" پسر "حاج امام قلی خان ایل خانی قوللر آقاسی باشی" رئیس غلامان "مظفرالدین میرزا" در تبریز بود. حسین پاشاخان در دسته غلامان یوزباشی بود و بعد به تدریج در دستگاه ولی عهد ترقی کرد تا این که در سال ۱۳۰۳ (ه. ق) خودش جانشین "محمدحسین خان قوللر آقاسی باشی" شد و تا سال ۱۳۰۸ (ه. ق) در این سمت باقی بود. در سال ۱۳۰۹ (ه. ق) علاوه بر داشتن سمت مزبور با درجه سرتیپ اولی آجودان باشی آذربایجان و در سال ۱۳۱۰ (ه. ق) امیربهادر جنگ شد. در زمان سلطنت "مظفرالدین شاه" تا سال ۱۳۲۱ (ه. ق)، رئیس کشیک خانه بود و در این ایام به منصب سرداری رسید. در سال ۱۳۲۱ (ه. ق) علاوه بر شغل کشیک چی باشیگری وزیر دربار نیز شد. در سال ۱۳۲۳ (ه. ق) پس از این که علما و مردمی که در مسجد شاه ضد "شاه زاده عین الدوله" اجتماع کرده بودند، از مسجد شاه رانده شدند، به ناچار به حرم حضرت عبدالعظیم (علیه السّلام) رفته، در آن جا برای گرفتن عدالت خانه متحصن شدند. شاه، امیربهادر را با سیصد سوار مأمور کرد که به شهر ری رفته، آنان را به هر نحوی که امکان داشت و صلاح بود به شهر باز گرداند. او رفت؛ اما کاری از پیش نبرد و دست خالی به شهر بازگشت. وی در سه سفری که مظفرالدین شاه به اروپا رفت، همراه او بود. در سال ۱۳۲۶ (ه. ق) در کابینه های سوم و چهارم "احمدخان مشیرالسلطنه" وزیر جنگ شد. و در سال ۱۳۲۷ (ه. ق) پس از فتح تهران و خلع "محمدعلی شاه" همراه شاه به سفارت روس پناهنده شد و سپس با او به اروپا رفت. امیربهادر مدتی با "محمدعلی شاه" در روسیه بود، سپس از او جدا شد، در "وین" پایتخت اتریش چندی اقامت کرد و پس از گرفتن تأمین از دولت به ایران بازگشت و در حدود سال ۱۳۳۶ (ه. ق) در تهران درگذشت.
← امیربهادر در سفرها
عزیزالله ضرغامی، از امرای مورد توجه رضاشاه، و مدت ها رئیس ستاد ارتش در آن دوره بود. وی در سال ۱۲۶۳ (ه. ش) متولد شد. پدرش "حسین پاشاخان ضرغام السلطنه شقاقی" بود. عزیزالله خان در جوانی وارد مدرسه قزاق خانه شد و درجه افسری گرفت و تا سرهنگی در قزاق خانه اشتغال داشت، بعد به ژاندارمری منتقل شد و چند سمت از قبیل ریاست ژاندارمری قزوین و زنجان و سلطان آباد با او بود. عزیزالله خان در چند زدوخورد هم شرکت داشت. وی درجه سرهنگ اولی گرفت. عزیزالله خان در تشکیل قشون متحدالشکل هم چنان در ژاندارمری بود، و سمت وی فرمان دهی فوج شماره یک تهران مستقر در یوسف آباد بود.
← تشکیل کمیسیون مشورتی نظام
فرزند عزیزالله در ۱۲۸۸ متولد شد. پس از رسیدن به سن رشد وارد مدرسه نظام شد و دوره دبیرستان نظام را طی نمود. او در سال ۱۳۰۶ وارد دانشکده افسری شد و در ۱۳۰۸ با درجه ستوان دومی وارد ارتش شد. پس از طی مراحل توفق در درجات در سال ۱۳۱۸ درجه سرگردی گرفت و وارد دانشکده جنگ و فرمان دهی و ستاد گردید. پس از دانشگاه جنگ در سال ۱۳۲۱، درجه سرهنگ دومی و در ۱۳۲۳ درجه سرهنگ تمامی گرفت و در سال ۱۳۳۰ سرتیپ شد و مدیر دروس دانشکده افسری گردید.در سال ۱۳۳۴ به عضویت دادگاه تجدید نظر نظامی دکتر مصدق انتخاب شد و رأی دادگاه بدوی را تأیید کرد. در مهرماه ۱۳۳۴ به درجه سرلشگری ارتقا یافت و در مهر ۱۳۳۹ به درجه سپهبدی نائل آمد و معاونت سپاه بزرگ را عهده دار شد. در همین سمت درجه ارتشبدی گرفت و پس از چندی به فرمان دهی نیروی زمینی تعیین شد، پس از بازنشستگی با استانداری استان آذربایجان غربی منصوب شد و آخرین سمت وی در رژیم پهلوی سناتوری انتصابی آذربایجان به جای "محمد ذوالفقاری" بود. ضرغامی چندی هم فرمان دهی سپاه خراسان را عهده دار شد. ارتشبد ضرغامی مانند پدر مردی متشرع و مذهبی بود. فرزند وی نیز که تحصیلات عالی خود را در آمریکا به پایان رسانده بود نیز، مردی مذهبی بود. عزت الله ضرغامی اکنون در سن ۹۵ سالگی غالباً در بستر بیماری است.
سپهبد سیف الله ضرغامی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس