خاندان بدر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سرسلسله خاندان بدر، "بدرخان" است که در زمان "آقامحمدخان" رئیس قورخانه شیراز بود. سه فرزند وی نیز در همین مشاغل یا مشاغل دولتی دیگر به جایگاه نسبتاً خوبی دست یافتند. فرزند کوچک او "محمدجعفرخان" نیز از خوانین دوره خویش بوده است. پسران او نوادگان محمدجعفرخان تا دوره پهلوی ها نیز دارای مناصب دولتی بودند و ما در این جا زندگی خاندان جعفرخان تا این دوران را پی می گیریم. پسر جعفرخان "میرزا محمدحسین خان" نام دارد که بعدها "آصف الدوله" و "نصیرالدوله" لقب می گیرد، به وزارت امور خارجه راه پیدا می کند و در سال های بعدی به وزارت تجارت و ریاست گمرک خانه نیز می رسد. فرزند میرزا محمدحسین خان (یعنی نوه جعفرخان، "احمدخان بدر") نیز به معاونت وزارت خارجه می رسد. "محمود بدر" فرزند "احمدخان نصیرالدوله" با همین لقب به وزارت خانه های مختلفی (از جمله وزارت معارف، پیشه و هنر و غیره) در زمان "احمدشاه" و بعد از آن می رسد.
بدرخان از یک خاندان کهن و نجیب شیراز است. اصل آنان بنا به نوشته خود ایشان از "افشار" ناحیه "کبودوند" کنگ آور است که به شیراز رفته اند. جد اعلای آنان بنا به نوشته "میرزا حسین فسایی" صاحب کتاب "فارس نامه ناصری" ذیل اعیان "سردزک شیراز"، "بدرخان جبادارباشی شیرازی" است، که در سال ۱۲۰۶ (ه. ق) که "آقامحمدخان" بر "لطف علی خان زند" غلبه یافت و وارد شیراز شد و صاحبان مناصب مختلف شیراز را معین کرد، وی را منصب جبادارباشی (جباخانه محل ساخت و تهیه اسلحه است.) (قورخانه) شیراز کرد.
پسران بدرخان
بدرخان سه پسر داشت.
← محمدحسین جبادارباشی
میرزا عبدالوهاب خان شیرازی (نایب الوزاره ـ نصیرالدوله ـ آصف الدوله) از رجال فاضل و باسواد بوده و ضمناً دارای تألیفاتی است که هیچ یک از آن ها تا کنون به چاپ نرسیده است. وی پسر "محمدجعفرخان" کوچک ترین فرزند بدرخان جبادارباشی شیراز است که پس از فوتش منصب مزبور به پسر بزرگش "محمدحسین خان" پدر "میرزا نصرالله خان" (دبیرالملک) رسید.میرزا عبدالوهاب خان در سال ۱۲۴۲ (ه. ق) در شیراز متولد و از سنین کودکی و جوانی شروع به تحصیل نمود و مقدمات علوم ادبی و عربی را فرا گرفت.تخلص شعری او "یزدانی" بود.
← ورود به دستگاه علی قلی میرزا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس