خالداباد

لغت نامه دهخدا

( خالدآباد ) خالدآباد. [ ل ِ ] ( اِخ ) قریه ای است از قراء سرخس. ( از معجم البلدان یاقوت حموی ج 3 ص 389 ).

خالدآباد. [ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان بادرود بخش مرکزی شهرستان کاشان. واقع در 30 هزارگزی شمال نطنز و 24 هزارگزی خاور پل هنجن. ناحیه ای است دارای آب و هوای معتدل با 2800 تن سکنه که مذهبشان شیعه و زبانشان فارسی تاتی است. آب آنجا از 3 رشته قنات میباشد و محصولات آن غلات و حبوبات و پنبه وتنباکو و انگور است. شغل اهالی زراعت و شترداری و صنایع دستی قالی بافی است. راه فرعی به شوسه دارد و دارای دبستان است. مزارع جنت آباد و حاجی آباد و کریم آباد جزء این ده است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ).

خالدآباد. [ل ِ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان بهنام وسط بخش ورامین شهرستان تهران. واقع در هفت هزارگزی جنوب باختر ورامین متصل براه فرعی ورامین به دمزآباد. ناحیه ای است واقع در جلگه دارای آب و هوای معتدل با 789 تن سکنه که مذهبشان شیعه و زبانشان فارسی است. آب آنجا از قنات و محصولات آن غلات و صیفی و چغندرقند، و شغل اهالی زراعت میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ). یاقوت در معجم البلدان ج 3 ص 389 از دهی بنام «خالدآباد» از قراء ری نام می برد که شاید همین خالدآباد باشد.

خالدآباد. [ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سنخواست بخش اسفراین بخش بجنورد واقع در 50 هزارگزی جنوب باختری اسفراین و 2 هزارگزی جنوب مالرو عمومی میان آباد به جاجرم. ناحیه ای است واقع در جلگه دارای آب و هوای معتدل با 141 تن سکنه که مذهبشان شیعه و زبانشان فارسی و کردی است. آب آنجا از قنات و محصول آن غلات و بنشن و تریاک و پنبه است شغل اهالی زراعت و مالداری و راه مالرو میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

خالدآباد. [ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان نازلو بخش شهرستان ارومیه واقع در 20500 گزی شمال ارومیه و 3 هزارگزی خاور شوسه ارومیه به شاهپور. ناحیه ای است واقع در جلگه دارای آب و هوای معتدل و سالم با 350 تن سکنه که مذهبشان شیعه و زبانشان ترکی و فارسی است. آب آنجا از نازلوچای و محصول آنجا غلات و چغندر و توتون و کشمش و حبوبات است. شغل اهالی زراعت و راه مالرو می باشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

خالدآباد. [ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان حومه بخش اشنویه شهرستان ارومیه واقع در 6500 گزی جنوب خاوری اشنویه و 3 هزارگزی جنوب شوسه اشنویه به نقده. ناحیه ای است واقع در جلگه دارای آب و هوای سردسیر با 286 تن سکنه که مذهبشان سنی و زبانشان کردی و فارسی است. آب آنجا از قادرچای و محصولات آن غلات و حبوبات و توتون و شغل اهالی زراعت و گله داری است. صنایع دستی اهالی جاجیم بافی و راه ارابه رو و تابستان از کوروش آباد می توان اتومبیل برد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

فرهنگ فارسی

( خالد آباد ) دهی است از دهستان حومه بخش اشنویه شهرستان رضائیه .

دانشنامه عمومی

خالدآباد. خالدآباد شهری در شهرستان نطنز در استان اصفهان در مرکز ایران است. این شهر در بخش امامزاده از توابع شهرستان نطنز قرار دارد. جمعیت خالد آباد در سال ۱۳۹۵، برابر با ۳، ۰۲۵ نفر بوده است. [ ۱]
ایرج خواجه امیری از اساتید آواز ایران و پدر احسان خواجه امیری ، زاده ی خالدآباد است.
پیشهٔ بیشینه مردم این شهر کشاورزی و دامداری است[ نیازمند منبع] . از فرآورده های به نام این شهر کرفس، انار، خیار و دیگر فرآورده های کشاورزی عبارتند از هویج، شلغم، پیاز، زردآلو، گوجه سبز، ( شابادی ) طالبی، گرمک آقاعلی عباسی، خیار چنبر، کدو، هندوانه، گندم، جو، برنج، بلال، کلزا، خرمالو، سیب گلابی، انجیر، انگور، انواع سبزیجات و گیاهان دارویی. هرچند بازرگانی نیز در خالدآباد رواج دارد و مغازه های بسیاری در این شهر وجود دارد. [ نیازمند منبع] پیشه بسیاری از زنان خالدآباد گلیم بافی بوده و فرش دستباف شادسر که در بازارهای جهانی پرآوزه است زاییده دستان هنرمند زنان خالدآبادی است. منبع :وبلاگ جامع خالدآباد
مردم منطقه خالد آباد و بادرود به زبان تات صحبت میکنند. این زبان قدمتی چند هزارساله در ایران دارد و در برخی مناطق اطراف قزوین نیز این زبان با کمی تفاوت در گویش، رایج است.
با وجود نزدیک بودن دو شهر بادرود و خالدآباد با یکدیگر و داشتن فرهنگ و زبان مشترک، رقابت جالب و گاهأ طنز گونه ایی میان این دو شهر دیده میشود که جالب توجه است.
شهر خالدآباد دارای پنج محله به ترتیب از آغاز ورودی شهر به نام های حصارو، توده، قلعه نو و شهرک طالقانی و شهرک آقا علی عباس می باشند.
آثار باستانی و تاریخی شهر خالدآباد عبارتند از مسجد بیرین با قدمت بیش از ۸۰۰ سال متعلق به دوره ایلخانی، خانه تاریخی آقاگل انصاری متعلق به عهد قاجار، حمام توده و مسجد ورگرموئه متعلق به عهد صفوی، بقعه باباحاجی که به روایتی تنها اثر تاریخی با معماری یزدی در استان اصفهان و متعلق به دوره صفویه می باشد، کاروانسرای خالدآباد در مسیر جاده ابریشم با قدمت بیش از ۴۰۰ سال، محوطه های باستانی ابوذر و مسی با قدمت بیش از ۶۰۰۰ سال متعلق به دوره مفرغ که بنا به گفته کارشناسان میراث فرهنگی کارگاه های تولید مس را در دل خود دارد و این محوطه های تاکنون حفاری و کاوش نشده اند، قلعه تاریخی کریم آباد متعلق به دوره قاجار، بازارچه قنات، خانه های تاریخی صولت، ایرج، امیرسعیدی، خواجه امیری، شریفی، سعیدی، حائری، جعفرزاده و باباخان که شاخصه این خانه ها بادگیرها و سرداب های آنهاست. [ ۲]
عکس خالدآباد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس