خاستگاه تشیع و پیدایش فرقه های شیعه در عصر امامان

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] خاستگاه تشیع و پیدایش فرقه های شیعی در عصر امامان، تألیف علی آقانوری از جمله آثار میان رشته ای است که با مطالعات تاریخی و پژوهش های فرقه شناسی و مذاهب مرتبط است. این کتاب به شیوه اکادمیک و علمی نگارش شده و بدین جهت در موضوع خود در بین آثار فارسی حائز اهمیت است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه ناشر، مقدمه مؤلف و هفت فصل است. مطالب هریک از فصول کتاب در یک دسته بندی مناسب در ضمن عناوینی مطرح شده است. در نگارش این اثر سعی شده است که با استناد به منابع کهن با نگاهی علمی و ساختاری منطقی، پژوهشی برجسته صورت گیرد.
نویسنده در مقدمه کتاب در رابطه با نگارش اثر چنین توضیح می دهد: «در پی جویی اندیشه تشیع و در بازگشت به سرچشمه های آن، پژوهندگان به پرسش هایی برمی خورند که پاسخ گویی به آنها یکی از نخستین وظایف شیعه پژوهی است. یکی از این پرسش ها چگونگی بسط و گسترش فرهنگ تشیع و چگونگی پراکندگی آن در میان گروه ها و گرایش های مختلف بوده است. سؤال هایی از این دست که چرا پیروان و شیعیان اهل بیت و نزدیک ترین افراد به آن خاندان دچار اختلاف و انشعاب گسترده شدند؟ چرا بعد از درگذشت و یا شهادت هریک از امامان بین شیعیان انشعاب جدیدی رخ می نمود؟... رسالت اصلی این نوشتار پاسخ گویی به این گونه پرسش هاست که در هفت فصل سامان گرفته است» .
آقانوری تأکید می کند که تلاش شده که هریک از فصول کتاب در عین ارتباط با یکدیگر، به طور مستقل مورد مطالعه قرار گیرند. وی ارتباط فصول را در چهار شماره به شرح زیر توضیح می دهد:
فهرست مطالب در ابتدا و کتابنامه، نمایه آیات، روایات، اعلام، اماکن و کتب در انتهای کتاب آمده است. در انتهای مطالب کتاب، انشعابات شیعی در عصر اموی و عباسی در ضمن دو نمودار نشان داده شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس