خارخسک خار خاسک

پیشنهاد کاربران

خارخسک ( tribulus terrestris ) از جمله گیاهان دارویی است که نام عجیبی دارد. براساس ترجمه هندی آن، گیاهی است که وقتی در پای فیل فرو می رود، فیل فریاد می زند؛ یعنی خاری که اثر گزندگی زیادی دارد. در زبان فارسی به این گیاه، خارخاسک هم می گویند. در شیراز به آن "خارسوهک"، در اصفهان "هرواد" و در شهرهای دیگر به اسامی خارسه گوش، خارسه کوهک، شکر خنج و شکوهنج معروف می باشد. اعراب برای خارخسک از نام های خسک، صمغ الجوز و حمص الامیر استفاده می کنند. خوب است بدانید که میوه خارخسک به اسامی خسک دانه، تخم کافشه و تخم کاجیره معروف است.
...
[مشاهده متن کامل]

گیاه شناسی: خارخسک گیاهی علفی است. برگ های خارخسک متقابل، گل های آن زردرنگ و کوچک و میوه آن سبز مایل به زرد، بدون بو، مدور و شامل 5 قسمت جداشدنی و خاردار است. قسمت های مورد استفاده این گیاه میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی کلیه اعضای گیاه است ولی بیش از همه میوه آن مورد استفاده قرار می گیرد.
ترکیبات شیمیایی: ترکیبات شیمیایی گیاه خارخسک شامل یک نوع آلکالوئید، مقدار کمی اسانس روغن فرار، مقداری روغن ثابت رزین، تانن، استرول های گیاهی، مواد معدنی شامل کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، گوگرد، ازت و کلر، 25 نوع فلاونوئید ( مانند کوئرستین ) ، ساپونین ها ( مانند دایوزژنین و فوروستانول ) ، گلوکز و گالاکتوز و در دانه آن هرمین است.
خواص درمانی خارخسک:
گیاهی موثر در کاهش قند خون بیماران دیابتی: میوه گیاه خارخسک در کاهش قند خون مبتلایان به دیابت موثر است. به گزارش سلامت نیوز به نقل از شبکه خبر، دکتر"عطاالله بنکداران"، عضو هیئت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، با بررسی تعدادی از موش های صحرایی دریافته است که مصرف عصاره میوه گیاه خارخسک باعث کاهش قند خون موش های دیابتی می شود. شایان ذکر است که در طب سنتی، از میوه این گیاه، برای درمان دیابت استفاده می شود.
خارخسک و ناتوانی جنسی: این ماده از زمان های قدیم در اروپا و آسیا قبل از اینکه پیشرفت های علمی، داروهای شیمیایی و درمان های پزشکی برای این عارضه پیدا شود و ماده اصلی آن که "پروتودیوسین" نامیده می شود کشف شود، برای درمان ناتوانی های جنسی و ناباروری استفاده می شده است. شش دانشگاه و بیمارستان آکادمیک، بیش از نه تحقیق روی این گیاه انجام داده اند که آثار آن را روی ناتوانی جنسی به اثبات می رساند. این تحقیقات نشان داده است خارخسک در مواقعی کاربرد دارد که هورمون های جنسی فرد نامتوازن بوده یا تستوسترون کاهش یافته باشد. در این حالت ماده فعال موجود در خارخسک می تواند با استفاده از آنزیم های طبیعی بدن فرد این کمبود را جبران کند. همچنین، تحقیقات دیگری نشان داده است که خارخسک می تواند DGEA که ماده ای موثر برای برقراری یک رابطه جنسی سالم و کامل می باشد را در بدن فرد بالا ببرد. این ماده برای درمان ناتوانی های جنسی و بالابردن کیفیت عملکرد فرد بسیار خوب عمل می کند و اگر به طور مرتب مورد استفاده قرار گیرد می تواند این مشکل را درمان کند.
خارخسک برای کاهش فشارخون مفید است: این گیاه در گذشته برای کاهش چربی خون و کلسترول، رفع تصلب شرایین، انسداد و سخت شدن سرخرگ ها مورد استفاده قرار می گرفته است. ترکیبات این گیاه در کاهش مقدار سدیم موجود در خون که باعث کاهش میزان مایعات می شود موثر است. خارخسک با کاهش تحریک عصبی، افزایش فعالیت عضله قلب و از بین بردن هورمون های مازاد از جریان خون، برای برطرف کردن فشار خون مفید است. این گیاه بین ورزشکاران به خصوص بدنسازان به همراه مکمل های غذایی برای تقویت توده عضلانی و افزایش قدرت مصرف می شود و در داروهای سنتی چینی ها و هندی ها برای درمان بیماری های کبد، کلیه و بیماری های قلبی – عروقی مورد استفاده قرار می گیرد.
سایر خواص درمان خارخسک: خارخسک گیاهی مدر است، موجب دفع سنگ های مجاری ادراری می شود و عفونت و التهاب لثه را درمان می کند. میوه این گیاه در درمان زخم و آبسه مفید است و باعث تقویت کبد و کلیه می شود. همچنین در کودکان دارای التهاب و برفک دهان می توان از خارخسک به عنوان یک داروی مفید استفاده کرد.
طرز استفاده:
دم کرده: سه نوبت در روز و در هر نوبت 1 قاشق مرباخوری سرخالی ( 2 تا 4 گرم ) از میوه گیاه را در یک لیوان آب جوش بریزید پس از مدت 15 دقیقه آن را صاف کرده و قبل از غذا استفاده کنید.
عرق خارخسک: صبح یک فنجان به صورت ناشتا و یک فنجان نیز عصر میل شود.
فرآورده های آماده: از فرآورده های موجود در بازار می توان قطره پروستاتان، قطره سنکل و قطره آفرودیت را نام برد.
موارد منع مصرف: خارخسک، قابض است و مصرف آن باعث افزایش ترشح شیر در مادران می شود اما در عین حال باید توجه داشت که زیاده روی در مصرف این گیاه، می تواند خطر سقط جنین را افزایش دهد. درباره مصرف در دوران شیردهی مورد خاصی ذکر نشده است اما باید حتما مصرف آن با مشورت پزشک صورت گیرد.
قس
خارخَسَک یک گیاه بوته ای است.
میوه ی خارخسک چهار بخشی و نرم است اما خارهای تیزی دارد.
خارخسک در آب و هوای گرم و حتی در کویرها دیده می شود.
خارخاسک گیاهی است علفی، یک ساله، دارای ساقه های خوابیده با انشعابات گسترده بر سطح خاک و پوشیده از تار که برگ و ساقه های جوان آن را تارهای ظریف ابریشمی می پوشاند. برگ های آن متقابل غالباً نامساوی و مرکب از برگچه های کوچک و ریزی است که به تعداد ۶ - ۳ زوج در طرفین دمبرگ اصلی جای دارند. گل ها زرد کوچک و منفرد هستند. میوه آن شیزوکارپ ناشکوفا که در موقع رسیدن قسمت های پنجگانه آن از هم جدا و پراکنده می شوند. هر یک از این قسمت های پنج گانه در سطح بیرونی خاردار است. قسمت های مورد استفاده این گیاه، میوه، دانه، برگ، ریشه و گاهی کلیه اعضای گیاه است ولی بیش از همه میوه آن مورد استفاده قرار می گیرد. رنگ میوه های آن سبز مایل به زرد، بدون بو و با طعم مشخص است.
kharkhasak
میوه های این گیاه را در اواخر تابستان و اوایل . . .

بپرس