حکومت نبطیان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اعراب جنوب عربستان، اولین شهرنشینان ملت عرب بودند، بالطبع آنان، نخستین دولت های عربی را تشکیل دادند، دولت هایی که در این منطقه شکل گرفت نه دولت سیاسی، بلکه بیشتر دولتی تجاری به حساب می آیند. متاسفانه از چند و چون این دولت ها چندان اطلاعی در دست نیست. اطلاعات به دست آمده از این دولت ها مرهون تلاش باستان شناسان در مطالعه کتیبه ها و آثار و ابنیه های تاریخی به جا مانده از آن دوران است. در اینجا به مهمترین این دولت ها پرداخته و اجمالاً مطالبی را یادآور می شویم.
قبل از میلاد، در منطقه شمال غربی جزیره العرب، در حد فاصل بین موصل و فرات (اردن کنونی)، دولتی شکل گرفت که به مانند دولت های جنوب عربستان از راه تجارت نیرو می گرفت. این دولت را اعراب «الحضر» و رومیان بدان «پترا» می گفته اند؛ گفته شده عده ای از «کلدانیان» (انباط) که مردمی ساکن بین بصره و کوفه بودند در قرن ششم قبل از میلاد، با تصرف پترا که بر سر راه های بازرگانی قرار داشت آن را به پایتختی خویش برگزیدند. آنها در زمین هایشان کشت می کردند و به واسطه قرار داشتن در مسیرهای بزرگ تجاری، به تجارت نیز می پرداختند. آنها به یُمن راه های تجاری بزرگی که مصر و شام را به غزه و شهرهای فینیقیه متصل می کرد و نیز راه تجاری دیگری که از طریق خلیج به شهر پترا رسید، به سرعت ترقی کردند. آنها مصنوعات مسی و آهنی را به یمن و شام و یونان تجارت کرده و کالاهای ایران و هند و ماورای هند را در مصر و شام و دیگر نقاط تجاری توزیع می کردند.
← اوج قدرت و ثروت
۱. ↑ مسعودی، علی بن حسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، ج۲، ص۲۴۶، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، علمی ـ فرهنگی، چاپ پنجم.۲. ↑ حموی، یاقوت، معجم البلدان، ج۲، ص۲۶۷.
سایت پژوهه، برگرفته از مقاله «دولت های عرب جاهلی (حمریان، نبطیان، تدمر)»، تاریخ بازیابی ۹۵/۶/۲۴.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس