حوزه علمیه ری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیعیان در دهه های پایانی حکومت امویان در ری حضور داشته اند و ماهیت شیعی شهر ری موجب مهاجرت علما و علویان به این شهر شد که نتیجه آن ایجاد حوزه علمیه بزرگ ری بود.
شیعیان در دهه های پایانی حکومت امویان در ری حضور داشته اند. گزارش هایی از همراهی شیعیان ری با قیام زید بن علی در ۱۲۰ در دست است. پس از شکل گیری خلافت عباسی در ۱۳۲، ری یکی از پای گاه های مهم شیعیان شد.
حضور اصحاب ائمه
در میان اصحاب، یاران، وکلا و راویان احادیث ائمه علیهم السلام از دوره امام باقر تا غیبت امام زمان عجل اللّه تعالی فرجه الشریف، نام بسیاری از شیعیان ری دیده می شود. در میان این افراد، اعین رازی از اصحاب امام باقر، عبدالرحیم بن سلیمان رازی و عیسی بن ماهان و یحیی بن علاء و فرزندش جعفر از اصحاب امام صادق، بکر بن صالح رازی از اصحاب امام رضا، حسن بن عباس حریش رازی و عبداللّه بن محمد رازی از اصحاب امام جواد، یحیی بن ابی بکر رازی و سهل بن زیاد رازی از اصحاب امام هادی و صالح بن حماد و محمد بن یزداد رازی از اصحاب امام حسن عسکری، درخور ذکرند.
مهاجرت علویان و علما
هم چنین گزارش هایی از مهاجرت علویان به ری در دوره ائمه در دست است. برخی از این مهاجران از عالمان و محدّثان بزرگ شیعی بودند. عبدالعظیم حسنی از نوادگان امام مجتبی و از اصحاب امام جواد علیه السلام از مشهورترین این مهاجران بود که سهم مهمی در نشر تعالیم شیعه داشت (رجوع کنید به نجاشی که گزارش شناخته شدن مزار حمزة بن موسی از فرزندان امام کاظم علیهالسلام به دلالت او را نیز آورده است). هرچند این گروه از یاران ائمه و نیز مهاجران علوی، در ری به ارائه تعالیم شیعه و نیز روایت حدیث مشغول بوده اند، و در واقع نخستین نشانه های تکوین حوزه ری را باید در فعالیت های این راویان جستجو کرد، لیکن آغاز گسترش فعالیت های منسجم علمی شیعیان در ری و شکل گیری حوزه علمیه در این شهر، ظاهراً در نیمه دوم قرن سوم هجری بوده است.
تسط مادرانی بر ری
...

[ویکی شیعه] حوزه علمیه ری حوزه ای در علوم دینی متعلق به شیعیان که در نیمه دوم قرن سوم هجری قمری در زمان مهاجرت علویان به ری شکل گرفت. در گذشته به دلیل حمایت های امیران آل بویه و برخی از وزرای شیعی مذهب آنها، ری یکی از مراکز اصلی تجمع شیعیان و فعالیت های علمی و آموزشی آنها شد و تعداد زیادی از علما، محدّثان و فقهای شیعه نیز از شهرهای دیگر به ری هجرت کردند. یکی از مشهورترین این افراد شیخ صدوق بود. محمد بن یعقوب کلینی، شیخ صدوق، ابن قبه رازی، و ابوالفتوح رازی از علمای بنام حوزه علمیه ری بودند.
امروزه در شهر ری چند مدرسه علمیه برای برادران و خواهران وجود دارد که زیر نظر مرکز مدیریت حوزه های علمیه فعالیت می کنند.
شیعیان در دهه های پایانی حکومت امویان در ری حضور داشته اند. گزارش هایی از همراهی شیعیان ری با قیام زید بن علی در سال ۱۲۲ هجری در دست است. پس از شکل گیری خلافت عباسی در ۱۳۲، ری یکی از پایگاه های مهم شیعیان شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس