حنوکا

دانشنامه عمومی

حانوکا یا حَنوکا ( به عبری: חֲנֻכָּה خَنوکَه ) ( به عربی: حَنُکَّة یا عید ٱلأنوار ) یا عید اخلاص یکی از جشن های باستانی یهودیان است. این جشن که هشت روزه است تقریباً با ایام کریسمس مسیحیان هم زمان است.
این جشن که در ماه دسامبر جشن گرفته می شود، خاطره پیروزی های کهن را در یاد مردم یهود زنده می کند.
عید حنوکا یادآور یکی از معجزات در تاریخ یهود است که بر پایه آن، تنها چراغ باقی مانده در نیایشگاه مکابیون در زمان جنگ با یونانیان، در حالی که تنها برای یک روز روغن داشته، به مدت هشت روز، روشن می ماند. [ ۱]
بر پایه تاریخ یهود حزب قدیسین که از اورشلیم گریختند متاتیاس ( متاتیاهو ) ، بزرگ خانواده حشمونی ها را که کمی پس از آن درگذشت، به رهبری خود برگزیدند. جانشین او پسرش یهودا ملقب به مکابی ( چکش ) بود که علیه سلوکیان شورش کرد. ( نبرد بیت زکریا )
وی پس از چند بار نبرد در سال های ۱۶۶–۱۶۵ پیش از میلاد بر آنان پیروز شد و بخش بزرگی از یهودیان که دودل بودند به او پیوستند. این پیروزی باعث شد تا آنتیوخوس چهارم به یهودیان اجازه پرداختن به امور دینی در کنار «انصار تاغرق» بدهد. مکابی ها در تاریخ ۲۵/ ۱/۱۶۴ق. م به اورشلیم بازگشتند و تاکنون هم یهود این مناسبت را با عنوان عید روشنایی ها ( حنوکا ) جشن می گیرد. [ ۲]
عکس حنوکا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

حَنوکّا (Hanukkah)
در دین یهود، عید هشت روزۀ مشهور به عید چراغ ها که در آغاز ماه دسامبر برگزار می شود و یادآور بازپس گرفتن و وقف مجدد هیکل (معبد) اورشلیم به دست یهودای مکابی در ۱۶۴پ م است. در طی حنوکا هر شب شمع روشن می کنند و در شمعدان نُه شاخه ای به نام مِنورا قرار می دهند و این عمل به یادبود و گرامی داشت این واقعه است که در قدیم، چراغ معبد در حالی که تنها برای یک روز روغن داشت به شکلی معجره آسا هشت روز تا رسیدن روغن روشن ماند. یک شمع به ازای هر روز است و شمع نهم برای روشن کردن شمع های دیگر.

پیشنهاد کاربران

Chnukkafest با تلفظ خانوکّافِست به زبان آلمانی به معنای جشن خانوکّا. Chanukkia Leuchte با تلفظ خانوکّیا لوَیخته یعنی شمعدان نُه شمعی ( چهار تا سمت راست و چهارتا سمت چپ و شمع وسطی نقش خدمتکار را عهده دار می باشد و نام آن Schamasch با تلفظ شاماش به زبان آلمانی . منظور از خدمتکار اینست که اول شمع وسط روشن میشود و در شب های هشتگانه به کمک آن شمع هرشب یکی از شمع ها از چپ به راست روشن میگردند. واژه ی شاماش در اصل و ریشه از دو کلمه فارسی ساخته شده؛ یکی شام و دیگری آش.
...
[مشاهده متن کامل]

بر اساس مندرجات سایت ویکیپدیا دانش نامه آزاد به زبان آلمانی این شمعدان نُه شمعی ( خانوکّیا ) در جشن های سالانه خانوکّا به مناسبت بازستانی معبد یا تمپل اورشلیم توسط یک گروه شورشی به نام مکّابریان از دست سلوکیان اسکندرانی که گویا بر سر دروازه آن بجای نام یهوه ( JHWH ) نام زئوس ( Zeus ) را بر روی یک تابلو چوبی یا فلزی آویزان کرده بوده باشند.
قبل از اختراع شمع از روغن زیتون استفاده میشده و هر روز فقط برای پرکردن جای یکی از شمع ها یکمقدار اندکی روغن تهیه میگردیده به مدت هشت روز. برای اولین بار روغن شمع وسط را تهیه نموده و آنرا روشن کرده اند که برای یک شب کافی بوده و صبح آنروز معجزه آسا شاهد این پدیده بوده اند که شمع هنوز روشن است و انگار از روغن آن کاسته نشده و پس از آن به مدت هشت شبانه روز دیگر هم آن شمع وسطی خاموش نگردیده.
قوم یهود یک شمع دان دیگر هم دارند به نام مِنورا
( menura ) که دارای هفت شمع است، سه تا سمت چپ و سه تا سمت راست و یکی در وسط. تفسیر امروز قوم یهود از این شمعدان طلائی اینست که یهوه تحت عنوان آقا یا سرور دنیا ظرف شش روز این دنیا را آفریده و روز هفتم یعنی شنبه ( Sabbat ) به استراحت پرداخته. شمع وسط یا هفتم به همین دلیل نور سباّت نامیده میشود.
اما این احتمال شاید قریب به یقین باشد که این هفت شمع اشاره به آسمان های هفتگانه آبراهام یا ابراهیم داشته باشد که بر اساس مندرجات قرآن راز آنها یعنی هفت آسمان برای اولین بار به ابراهیم فاش گردیده است و در کتب دینی یهودیان و مسیحیان اثری از آن اکتشاف یافت نمی شود.
اگر بر اساس معنای مندرج در پشت پرده ظاهر واژه معمائی و راز آلود دهّر و معانی مندرج در پشت پرده ظاهر واژه رمزی جهود و واژه قرآنی مائده و همچنین واژه های ترکیبی اوستائی؛ یکی خویدوده و دیگری آژیدهاک و نام قوم یهود در زبان فارسی سومری ابراهیم و اجدادش به شکل " جو ده " بر این باور باشیم که هر کدام از افراد انسانی در آفرینش اولیه یا مبدئی همین واقعیت و طبیعت در نهایت کمال ایده آل خوبی و زیبایی، اعتدال و نظم و هماهنگی با کمیت و کیفیت بهشت برین به شکل خانواده های ده عضوی مشتمل بر پنج مرد و پنج زن خودی آفریده شده و از عشق و زندگی جاودانه بر خوردار گردیده اند، آنگاه شاید شمعدان نُه شمعی خانوکّیا اشاره به نُه تا از آن اعضای خانواده های ملکوتی یا آسمانی هرکدام از افراد انسانی داشته باشد که نفس مجرد یا من هرکدام از آنها در لحظه جاودانه حال در نفس مجرد یا من واحد و بیکران خدای حقیقی و واقعی در خواب سنگین، ژرف و شیرین بسر میبرند و بموازات آن در طی حالت برزخ به کمک حواس و غرایز و فهم و عقل بیکران وی از مشاهده و تجربه عشق و زندگی رویائی بهمراه توانائی و دانائی و هنرمندی و هوشمندی و دانش کامل با کمیت و کیفیت بهشت برین برخوردارند و هرکدام تا زمان بسته شدن نطفه در رحم مادر و بیداری و تولد در دنیا های هفتگانه خاص و ویژه خویش.
در همین زمینه نام سرزمین کلده در اصل و ریشه به شکل " کُل ده " و کلدانیان به شکل کُل دانیان تلفظ و بیان میشده به معنای دانایان یا آگاهان به کُل.
امروز میتوانیم بدانیم مشروط بر اینکه بخواهیم، که ده امر یا فرمان موسا که روی دو لوح سنگی حکاکی گردیده اند و اعداد یک رقمی دهگانه خردمندان گمنام هندو از صفر تا نُه ( ۰ تا ۹ ) و کاتگوری های دهگانه ارسطو و تعداد انگشتان دست ها یا پاهای انسان هیچکدام بیان کننده ده های حقیقی نبوده و نمی باشند بلکه نفوس مجرد یا من های دهگانه هرکدام از افراد انسانی. از عصر موسا تاکنون داستان بابا آدم و ننه حوای حضرات موسا و ایسا و محمّد و داستان آفرینش شش روزه بطور شبح وار در سر و دل و فکر و خیال و تصور پیروان این سه دین ابراهیمی یعنی یهودیت و مسیحیت و اسلام بخصوص در سطوح رهبری و پیشوائی و مرجعیت تقلید، درور میزنند.
رد پای راز آسمان های هفتگانه آبراهام بسوی گذشته از طریق اجداد دوردست وی به سرزمین ایران میرسد و در آنجا با معنای پیام آسمانی هفت سین پیوند میخورد. یعنی هفت سامان یا نظام کل گیتیائی، کیهانی و یا جهانی.
واژه عبری خانوکّا ( chanukka ) شاید در اصل و ریشه از سه کلمه به شکل زیر ساخته شده بوده باشد : cha با تلفظ خا در زبان قوم ماد و کرد های امروز ایران به معنای تخم مرغ ؛ nuk با تلفظ نوک به معنای نُک و ka با تلفظ کا یا که نشانه مصغر یا کوچک بودن. لذا این واژه ترکیبی به معنای سر تخم مرغ بوده که کوچکتر از ته آن است.
عنوان اقوام ماد بصورت جمع یعنی مادها در اصل و ریشه به شکل " ما دَه آ " تلفظ و بیان میشده به این معنا که هرکدام از ما افراد انسانی در آفرینش اولیه ده تایی آفریده شده ایم که با واژه های اوستایی ؛ خود تو ده تائی و آژی ده اکه به معنای زندگانی های دهگانه آسمانی مطابقت دارد.
آن نُه تخم مرغ که هرکدام در سر جای خود روی ته قرار داشته و بعدا در شمعدادن خانوکّیا به شمع تبدیل شده اند شاید توسط قوم یهود از قوم ماد اقتباس گردیده بوده باشند که به زبان نمادین، سمبلیک و یا تمثیلی به همان نُه انسان های خوابیده در خاک همین طبیعت یا در حالت برزخ ، اشاره داشته باشد.
بهر حال شاید برای انسان امروز و آینده مفید و ثمر بخش و راه گشا باشد که افسانه آفرینش را از نو بسراید تحت عنوان 《 افسانه نوین آفرینش》 و این بار به روش علمی.
nu هم شاید اشاره به عدد نُه داشته است و لذا خانوکّه به معنای یک تخم مرغ نُه سری .