حسینعلی راشد تربتی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ملا عباس تربتی، عارف نامور خراسان ، در روز جمعه دوم تیرماه ۱۲۸۴ ش. (۱۹ ربیع الثانی ۱۳۲۳ هـ. ق.) پذیرای امانتی سترگ شد و دیدگانش به شکوفایی نخستین غنچه زندگی اش روشن گردید. وی به رسم بزرگداشت صالحان، نام پدرش (حسینعلی) را بر این نوزاد نهاد.
ملا عباس تربتی، عارف نامور خراسان، در روز جمعه دوم تیرماه ۱۲۸۴ ش. (۱۹ ربیع الثانی ۱۳۲۳ هـ. ق.) پذیرای امانتی سترگ شد و دیدگانش به شکوفایی نخستین غنچه زندگی اش روشن گردید. وی به رسم بزرگداشت صالحان، نام پدرش (حسینعلی) را بر این نوزاد نهاد.حسینعلی در خانواده روحانی و در فضای سرسبز روستای «کاریزک» به رشد و تعالی رسید و در سالهای بعد با تولد برادر و خواهرش مراحل کودکی را به خوشی سپری کرد. وی پس از رسیدن به شش سالگی دوره جدیدی را آغاز کرد که عبارت بود از هجرت به تربت حیدریه و اقامت در شهر. گر چه «شهرنشینی» با روحیه او و خانوادهاش چندان سازگاری نداشت ولی در پی دعوت آیةالله حاج شیخ علی اکبر تربتی، پدرش خانواده را برای هجرت به تربت حیدریه آماده کرد.
خاطره ای از مکتب
وی در هفت سالگی به مکتب راه یافت علی رغم شوق فراوان به تحصیل به خاطر نوع لباسش که روستایی بود، هر از چندگاهی مورد تمسخر بچه های شهری واقع می شد. از این رو مادرش را در جریان گذاشت تا از پارچه های بافت یزد (فاستونی نخی) لباسی برایش تهیه کنداما پدرش ضرورتی در این کار نمی دید. بهتر آن است که این موضوع و پایان آن را از زبان آقای حسینعلی راشد بشنویم که می گفت:«چون متاثر شده بودم، پدرم گفت: باباجان! من بدم نمی آید از اینکه تو لباس بهتر بپوشی اما از آن می ترسم که عادت بکنی و هر روز بهترش را بخواهی و خدای نخواسته یک روز فراهم نشود و غصه بخوری، یا به گناه بیفتی!».اندرزهای پدر فرزانه تا حدودی او را قانع ساخت و با نادیده گرفتن خنده های همشاگردی هایش، به تحصیل ادامه داد. طولی نکشید که به سبب استعداد خدادادی و تلاش پی گیر به موفقیتهایی رسیداز قبیل قرائت صحیح تمام قرآن ، حفظ هشت جزء آخر آن، به یادسپاری اشعار مختلف، فراگیری مطالب کتابهای عین الحیاة ، حلیة المتقین ، حق الیقین و حیاة القلوب علامه مجلسی . در این باره نیز گفته است:«... این هوش و حافظه و این پیشرفت باعث سربلندی من شد. در برابر هم شاگردان که دیگر احساس خفت نمی کردم بلکه همه آنها با نظر اعجاب به من می نگریستند!».
در حریم نور
حسینعلی پس از گذراندن دروس مقدماتی مکتب به آموختن علوم حوزوی علاقه مند شد و در مدرسه علمیه «اسحاق خانی» به تحصیل پرداخت و از محضر استادان تربت حیدریه کسب فیض کرد و در مدت هفت سال صرف و نحو ، معانی، بیان ، منطق ، معالم ، بخشی از قوانین ، جلد اول شرح لمعه را فراگرفته و به حفظ الفیه ، تهذیب المنطق و اشعار عربی و فارسی، توفیق یافت... اگر چه به مدت دو سال در تحصیلات وی وقفه ایجاد شد (وی در سنین ۱۴ـ۱۵ سالگی همراه پدرشبه عتبات عالیات مشرف شده بود.) ولی در شانزده سالگی به تشویق پدرش و همراه او به مشهد مقدس رفت تا در جوار آستان ملکوتی امام رضا علیه السلام مراحل کمال و بالندگی را طی کند.
← محل اقامت در مشهد
...

پیشنهاد کاربران

بپرس