حسنعلی نجابت شیرازی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت آیت الله حاج شیخ حسنعلی نجابت شیرازی، (زادهٔ ۱۲۹۶ - درگذشته ۱۳۶۸)، از عرفای بزرگ شیعه و شاگرد دو عارف برجسته شیعه سیدعلی قاضی طباطبایی تبریزی و محمدجواد انصاری همدانی می باشد.
مجذوب واصل و عارف کامل، حضرت آیت الله حاج شیخ حسنعلی نجابت شیرازی، شاگرد برجسته محضر عرفانی حضرت آیت الله سیدعلی قاضی طباطبایی تبریزی «ره» و حضرت آیت الله حاج شیخ محمدجواد انصاری همدانی، در سال ۱۲۹۶هـ. ش در شیراز بدنیا آمدند.
اساتید
تحصیلات ابتدایی را به طریق متعارف در شیراز گذرانده و پس از آن به فراگیری دروس حوزوی پرداخته و با اتمام مقدمات، در سن ۱۵ سالگی برای ادامه تحصیل عازم عتبات شدند. در نجف اشرف پس از گذراندن سطح، در مراتب عالیه، معقول را نزد مرحوم آیت الله العظمی حاج شیخ علی محمد بروجردی «ره» و فقه و اصول را نزد آیات عظام سیدابوالحسن اصفهانی «ره»، سیدعبدالهادی شیرازی «ره» و سیدابوالقاسم خویی «ره» گذراندند. در ۲۸ سالگی به درجه اجتهاد نائل آمدند. عمده اجازات ایشان از اساتید فوق الذکر بود.
فعالیت ها
مرحوم آیت الله نجابت پس از بازگشت از نجف به شیراز، علاوه بر فعالیت های حوزوی و پرورش شاگردان در دو بعد علمی و معنوی، همراه با شهید دستغیب «ره» علیه نظام طاغوتی پهلوی دست به مبارزه زدند. همزمان با فوت آیت الله بروجردی «ره» و شروع نهضت امام خمینی «ره» در سال ۱۳۴۰، با دل و جان در خدمت نهضت ایشان قرار گرفتند و با این اعتقاد که عشق به امام خمینی «ره» عشق به امام زمان (علیه السّلام) و عشق به خداست، به ترویج و تبلیغ مرجعیت و رهبری امام خمینی «ره» همت گماردند و دست پنهان مبارزات روحانیت شیراز قبل از انقلاب، و ملجا و مرجع نیروهای حزب الله بعد از انقلاب بودند.ایشان از همان اوان ورود به نجف اشرف، به توصیه حضرت آیت الله قاضی «ره» بنای رفاقت محکمی با مرحوم شهید آیت الله دستغیب گذاشتند که پس از فوت آیت الله قاضی «ره» در محضر عرفانی حضرت آیت الله انصاری «ره» و از آن پس تا زمان شهادت مرحوم شهید دستغیب «ره» این رفاقت و پیوند، محکم و پا برجا بود. هم اکنون نیز مرقد مبارک هر دو بزرگوار، در کنار یکدیگر، در بقعه امامزاده سیدمحمد بن موسی (علیه السّلام) در شیراز قرار دارد.مرحوم آیت الله نجابت علاوه بر فعالیت های علمی و سیاسی، خدمات مهمی را در جهت احیای اسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله وسلّم) در شهر شیراز انجام دادند که مهم ترین آنها تاسیس حوزه عملیه معنوی بزرگ و پر برکتی است که بنام فرزند شهید ایشان، که در جبهه آبادان به لقاء الله پیوست، «حوزه علمیه شهید محمدحسین نجابت» نام گرفته و فضلای زیادی را در بعد علمی و معنوی و در خط امام پرورانده و شهدای بسیاری را نیز تقدیم انقلاب نموده است.ایشان در این حوزه علاوه بر تدریس ادبیات، منطق، فلسفه، کلام، تفسیر، فقه و اصول در سطوح عالیه، در دو بعد عرفان نظری و عملی به تربیت شاگردان همت گماشتند.
آثار
...

[ویکی شیعه] حَسَنعَلی نِجابَت شیرازی (۱۲۹۶ - ۱۳۶۸ش)، عارف و فقیه شیعه، و از شاگردان سید علی قاضی طباطبایی. او در کنار سید عبدالحسین دستغیب، از نیروهای فعال در مبارزات انقلابی از دهه چهل شمسی تا پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ بوده است. نجابت شیرازی در ۲۸ سالگی گواهی اجتهاد دریافت کرد. کتاب هایی درباره ولایت فقیه، شرح دعای رجبیه، و پاسخ به برخی سوالات درباره نهضت امام حسین (ع)، بخشی از آثار منتشر شده از اوست.
حسنعلی نجابت شیرازی، در سال ۱۲۹۶ شمسی در شیراز زاده شد. پس از اتمام دروس مقدمات در مدرسه علمیه خان شیراز، در ۱۵ سالگی به نجف رفت. او در درس خارج فقه و اصول سید ابوالحسن اصفهانی، عبدالهادی شیرازی و سید ابوالقاسم خویی حاضر می شد و در ۲۸ سالگی، گواهی اجتهاد دریافت کرد.
وی از شاگردان سید علی قاضی بود و به توصیه وی، دوستی نزدیک با سید عبدالحسین دستغیب داشت. این دو پس از درگذشت آیت الله قاضی، محمدجواد انصاری همدانی را استاد خود در اخلاق و عرفان خواندند.

پیشنهاد کاربران

بپرس