حسن نزیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسن نزیه فرزند محمدعلی نزیه، از بازرگانان مشروطه خواه و نوه دکتر عبدالرحیم بهشتی معروف به مشیر الطباء -از پزشکان و نویسندگان عصر خود- بود.
وی در سال ۱۳۰۰ش در تبریز به دنیا آمد. پس از سپری کردن تحصیلات ابتدایی و متوسطه وارد دانشکده حقوق تهران شد و در سال ۱۳۲۳ با پایان تحصیلاتش به عنوان وکیل در دادگستری مشغول به کار شد؛ مدتی بعد برای ادامه تحصیلات به ژنو و نوفل لوشاتو رفت.
فعالیت ها
در سال ۱۳۲۰ به عضویت نهضت ملی درآمد و بعدها به جبهه ملی وارد شد؛ در سال ۱۳۳۱ نماینده ایران در کنفرانس اتحادیه جهانی تامین اجتماعی بود. مدتی نیز به عنوان مشاور حقوقی وزارت بهداری و بهزیستی مشغول به کار بود، در سال ۱۳۳۹ سمت دادیار را در دادسرای انتظامی وکلا به عهده گرفت و بعد به عنوان وکیل سرپرست این دادسرا مشغول به فعالیت شد. چهار دوره به عضویت هئیت مدیره کانون وکلا در آمد، وی از طرفداران احمد متین دفتری داماد دکتر مصدق بود. متین دفتری به شخصیتی طرفدار انگلیس ها معروف بود؛ در دوره پانزدهم این کانون که متین دفتری به صورت فرمایشی به ریاست این کانون رسیده، حسن نزیه عهده دار مقام معاونت او و نائب ریاست این کانون شد.
پایه گذاری نهضت ملی
حسن نزیه در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰ همراه با مهندس بازرگان، یدالله سحابی، منصور عطایی و دیگران نهضت ملی را پایه گذاری کردند، نهضت پدید آمده از خواسته های مختلف جامعه آن روز بود؛ یعنی جامعه مذهب را می خواست، به قشر تحصیل کرده توجه داشت، روشنفکری را طرد می کرد؛ اما روشنفکری مذهبی را می پسندید، در اساس نامه این سازمان اسلام، مذهب تشیع، ایرانی بودن و ملی گرایی از موارد عضویت بود، از دیگر شروط آن تابعیت از قانون اساسی مشروطه بود و طبعا مبارزه در چارچوب قانون مشروطه باید انجام می پذیرفت. وی در زمان تشکیل نهضت آزادی جزو اعضای موسس این جمعیت قرار گرفت و در جلسه تامین آن در منزل مرحوم آیت الله فیروزآبادی بعد از مهندس بازرگان سخنرانی کرد. در نهضت آزادی جناح ها و گرایشات مختلفی وجود داشتند، جریان آیت الله طالقانی، مهندس سحابی، مهندس بازرگان و دکتر شیبانی و بچه ها انجمن اسلامی بیشتر گرایشات مذهبی داشتند، جناح دیگر که به جبهه ملی نزدیک تر بود، مثل نزیه که می خواستند نهضت چهره سیاسی و غیر مذهبی داشته باشد.
شورای سلطنت
...

پیشنهاد کاربران

حسن نزیه ( زاده ۱۳۰۰ تبریز – درگذشته ۲۴ شهریور ۱۳۹۱ پاریس ) سیاست مدار، حقوق دان و مدیر اجرایی ایرانی بود، که از ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۸ در دولت موقت، به عنوان مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران فعالیت می کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

وی دانش آموخته کارشناسی حقوق از دانشگاه تهران بود و از موسسان نهضت مقاومت ملی ایران به شمار می آمد، همچنین از اعضای مؤسس نهضت آزادی نیز محسوب می شود. نزیه ۴ دوره نیز عضویت هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری ایران را برعهده داشت.
حسن نزیه در سال ۱۳۰۰ در شهر تبریز زاده شد. پدرش محمدعلی نزیه؛ از بازرگانان مشروطه خواه و پدر بزرگش؛ عبدالرحیم بهشتی ( مشهور به مشیرالاطبا ) بود، که از پزشکان و نویسندگان دوره قاجار بشمار می آمد. در زمان محمدعلی شاه قاجار، خانه و محل کسب وکار پدر حسن نزیه، به علت حمایت از مشروطه خواهی، توسط افراد حکومتی به غارت رفت. نزیه در سال ۱۳۲۳ در رشته کارشناسی حقوق، از دانشکده حقوق دانشگاه تهران دانش آموخته شد و دارای سابقه تحصیل و پژوهش حقوقی در دانشگاه ژنو ( از مرداد ۱۳۲۹ تا دی ۱۳۳۰ ) بود. وی سابقه پژوهش و کارآموزی در مسائل حقوقی، اداری و مالی بیمه اجتماعی در فرانسه را دارا بود و در سال ۱۳۳۱ نمایندگی ایران در کنفرانس جهانی بیمه های اجتماعی را نیز برعهده داشت. او در سال های پس از شهریور ۱۳۲۰ از هواداران محمد مصدق شد و از اعضای فعال نهضت مقاومت ملی به رهبری آیت الله زنجانی بود. نزیه هم چنین از همکاران نشریه راه مصدق، ارگان مقاومت ملی بود.
وی در جریان محاکمه مصدق، لایحه دفاعیه مفصلی برای او تهیه کرد، که بخش هایی از آن مورد استفاده مصدق قرار گرفت. او مدتی نیز به عنوان مشاور حقوقی وزارت بهداری و بهزیستی، مشغول به کار بود. در سال ۱۳۳۹ سمت دادیار را در دادسرای انتظامی وکلا به عهده گرفت و بعدها نیز به عنوان دادستان این دادسرا مشغول به فعالیت شد. نزیه ۴ دوره عضو هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری بود.
حسن نزیه از جمله افرادی بود که در ۳۰ تیرماه ۱۳۳۹ به دعوت اللهیار صالح، جهت احیای فعالیت سیاسی گردهم آمدند و جبهه ملی دوم را بنیان گذاردند. وی در ۲۷ اردیبهشت ۱۳۴۰ همراه با مهدی بازرگان، یدالله سحابی، منصور عطایی و دیگران، نهضت مقاومت ملی را پایه گذاری نمودند.
نزیه در زمان تشکیل نهضت آزادی ایران جزو اعضای مؤسس این جمعیت قرار گرفت. نزیه در جلسه تأمین نهضت آزادی در منزل آیت الله فیروزآبادی بعد از بازرگان سخنرانی کرد. نامه سرگشاده نزیه به محمدرضاشاه در سال ۱۳۴۰ که دربرگیرنده انتقاداتی به حکومت وی بود، بازتاب گسترده ای در میان سیاسیون و رسانه ها داشت.

حسن نزیه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حسن_نزیه

بپرس