حزب چپ

دانشنامه عمومی

حزب چپ (ترکیه). حزب چپ یا سول پارتی ( به ترکی: Sol Parti ) یک حزب سیاسی سکولار و سوسیالیست در کشور ترکیه است. [ ۲] این حزب در ابتدا با نام حزب همبستگی و آزادی ( به ترکی: Özgürlük ve Dayanışma Partisi - ÖDP ) تأسیس شد، اما در کنگرهٔ فوق العادهٔ هشتم که در ۲۲ دسامبر ۲۰۱۹ در آنکارا برگزار شد تصمیم گرفت نام خود را به حزب چپ تغییر بدهد. [ ۳]
اگرچه رهبری حزب چپ پس از تأسیس آن میراث حزب سلف خود یعنی حزب همبستگی و آزادی ( ÖDP ) را که بیشتر به سوسیالیسم لیبرترین و تکثرگرایی ایدئولوژیک سیاسی متمایل بود به طور کامل رد نمی کرد، اما حزب چپ تمایل داشت که خود را از گذشته متمایز کند. [ ۴] این حزب اکنون به اصول هدایت کنندهٔ سیاست سوسیالیستی ( از قبیل مالکیت عمومی، عدالت اجتماعی، و برابری ) وفادار است، ایده ها و دستاوردهای تاریخی سنت مارکسیستی و چپ انقلابی در ترکیه را می پذیرد ( به طور مشخص تر کادرهای حزب که متشکل از سمپات ها و مبارزان سابق جنبش چپ رادیکال راه انقلابی در دههٔ ۱۹۷۰ هستند ) ، و عناصری از پوپولیسم چپ را نیز در مانیفست خود وارد کرده است. [ ۵]
نه حزب چپ و نه سلف آن حزب همبستگی و آزادی در عرصهٔ انتخابات موفقیت قابل توجهی کسب نکرده اند. این حزب هرگز نتوانسته از حد نصاب انتخاباتی برای ورود به پارلمان ترکیه که به میزان ۱۰ درصد تعیین شده عبور نماید و به همین دلیل نیز تاکنون فرصتی برای داشتن کرسی در پارلمان به عنوان یک حزب را به دست نیاورده است. با این وجود حزب تاکنون چندین کارزار سیاسی با هدف به وجود آوردن یک اپوزیسیون خارج از پارلمانی در ترکیه به راه انداخته که اغلب به همراه گروه ها و احزاب چپ گرای دیگر، سازمان های جامعهٔ مدنی و اتحادیه های کارگری بوده است. همچنین در انتخابات های محلی مختلفی موفقیت های کوچکی در مکان هایی مانند هوپا به دست آورده است.
حزب چپ هم اکنون توسط یک رهبر مشخص رهبری نمی شود، بلکه رهبری آن در دست هیئت رئیسان است که از چهار عضو تشکیل شده که در حال حاضر اوندَر ایشلَیَن ( رهبر رسمی ) ، پَلین بکتاش، چیچک چاتال کایا و ایلکنور باشَر اعضای ان را تشکیل داده اند.
حزب چپ در حزب چپ اروپا عضویت دارد و در سطح ملی نیز عضو جنبش متحد ژوئن محسوب می شود.
در سال ۱۹۹۶ حزب آزادی و همبستگی از ادغام چندین گروه چپ گرا تشکیل شد. این حزب در نخستین حضور انتخاباتی عمدهٔ خود در انتخابات عمومی ۱۹۹۹ توانست ۰/۸٪ آرا را به دست بیاورد که بسیار پایین تر از حد نصاب انتخاباتی ۱۰ درصدی لازم برای داشتن کرسی در پارلمان ترکیه است. پس از آن بحرانی داخلی در داخل حزب به وجود آمد و در سال ۲۰۰۱ گروه های بنیانگذار حزب آن را ترک کردند. در انتخابات سال ۲۰۰۲ سهم حزب از آرای عمومی به ۰/۳٪ سقوط کرد.
عکس حزب چپ (ترکیه)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس