حزب اجتماعیون اعتدالیون

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حزب اجتماعیون اعتدالیون، از نخستین احزاب سیاسی در ایران ، در آغاز مشروطه بوده است.
نامهای دیگر آن، «اعتدالی» و «اعتدالیون» بود. زمینه تشکیل این حزب، به فعالیت گروه میانه رو در دوره اول مجلس شورای ملی (۱۳۲۴ـ۱۳۲۶) بازمی گردد، ولی در عمل پیش از گشایش مجلس دوم، با هدف مقابله با اقدامات گروه تندرو (دموکراتها)، تشکیل شد ( (که پیدایش حزب را بعد از افتتاح مجلس دوم دانسته اند). از جمله اعضا و هواداران برجسته حزب ، سیدعبداللّه بهبهانی، سیدمحمد طباطبایی، سردار محیی، محمدولیخان سپهدار تنکابنی، ناصرالملک و عبدالحسین میرزا، از چهره های ساخص خاندان فرمانفرما، بودند. بهار از محمدصادق طباطبایی، علی محمد دولت آبادی، علی اکبر دهخدا، قوام الدوله شکراللّه خان و حاج آقای شیرازی به عنوان رهبران حزب نام برده است؛ ولی به گفته ملکزاده، مرتضی قلی خان نائینی در مجلس، رهبر حزب معرفی شد، گرچه رهبر واقعی آن محمدصادق طباطبایی بود. اِعظام قدسی نیز حاج آقای شیرازی را رهبر حزب خوانده است. آبراهامیان ، باتوجه به ترکیب رهبری، حزب اجتماعیون اعتدالیون را نماینده اشراف زمین دار و طبقه متوسط سنّتی شمرده است. از تشکیلات اجتماعیون اعتدالیون اطلاعی در دست نیست. منصوره اتحادیه، بر پایه برخی اسناد خانواده انصاری، قائل به وجود شعبه های فعال حزب در کرمان ،اصفهان ،تبریز ،مشهد ،مازندران ،اراک و کرمانشاه است. نخستین مرامنامه حزب، که در هفت مادّه منتشر شد، با انتقاد محمدامین رسول زاده، نظریه پرداز دموکراتها، مواجه گردید. او با اعیان و اشراف خواندن اعضای حزب، به نام و طبقه اجتماعی حزب حمله کرد. در پاسخ به این انتقاد، مرامنامه مفصّل حزب، با محورهایی چون عدالت، آزادی، اصلاحات، روابط خارجی و سیاسات بین المللی، تعدیل میزان ارزاق، منع انحصار، دیانت، و اخلاق، در ۴۹ فصل منتشر شد
ترجمان حزب
نشریه های انقلاب، شوری وقت، و مجلس ترجمان (ارگان) حزب بودند. اجتماعیون اعتدالیون در مجلس دوم موفق به کسب برتری در قیاس با دیگر احزاب، به ویژه حزب دموکرات، شد. اجتماعیون اعتدالیون در مجلس دوم، ۳۶ عضو داشت و به سبب داشتن «روش ملایم تر» و مخالفت با «کشتن و از میان بردن مستبدان و ارتجاعیها»، روحانیان و اعیان و بیش تر نمایندگان مجلس ، هوادار یا عضو این حزب شدند. ریاست وزرایی سپهدار اعظم، محمدولیخان تنکابنی، و نایب السلطنگی ناصرالملک، دو تن از حامیان حزب اجتماعیون اعتدالیون، نیز دیگر عامل برتری حزب بود. اجتماعیون اعتدالیون، در مقابل حزب دموکرات، با احزاب «اتفاق و ترقی» و «ترقی خواهان جنوب» ائتلاف کردند و «هیئت مؤتلفه» را تشکیل دادند.
تقسیم بندی
به گفته بهار، پس از انحلال مجلس دوم، حزب اجتماعیون اعتدالیون به دو دسته «آزادی خواه» و «روحانی» تقسیم شد. حزب اجتماعیون اعتدالیون در سومین دوره مجلس شورای ملی (۱۳۳۳ـ۱۳۳۴)، به رغم حضور دو عضو روحانی و برجسته خود، سیدمحمدصادق طباطبایی و سید علی محمد دولت آبادی، در مقابل حزب دموکرات در اقلیت قرار گرفت. در این دوره از مجلس، بسیاری از اعضای آن به احزاب دیگر پیوستند و برخی از اعضا نیز، چون علی اکبر دهخدا، اسداللّه کردستانی، نصرت السلطان و محسن انصاری، که نماینده مجلس نبودند، از حزب اجتماعیون اعتدالیون کناره گرفتند. به نظر می رسد دلیل این امر، ضعف مبانی نظری، ضعف رهبری و انشعاباتی بود که پیش از مجلس سوم صورت گرفت. همچنین جدایی اعضای روحانی حزب، چون سیدحسن مدرس، که رهبری حزب تازه تأسیس «هیأت علمیه» را در مجلس سوم به دست گرفت، در تضعیف حزب اجتماعیون اعتدالیون بی تأثیر نبود.
ائتلاف احزاب
...

پیشنهاد کاربران

فرقه اجتماعیون اعتدالیون که به اعتدالیون نیز مشهور بودند، یکی از دو جناح مهم سیاسی دورهٔ مشروطه است. این جناح، که در مقابل جناح عامیون قرار داشت، طرفدار تغییرات آهسته و مخالف اقدامات تندروانه و رادیکال بود.
...
[مشاهده متن کامل]

رهبران فرقه اعتدالیون مرتضی قلی نائینی، سید محمدصادق طباطبایی ( پسر سید محمد طباطبائی ) و علیمحمد دولت آبادی ( برادر کوچک تر یحیی دولت آبادی ) بودند. بسیاری از کسبه و اصناف که پیرو سید عبدالله بهبهانی بودند از اعتدالیون طرفداری می کردند و این سخن اتهام آمیز آن ها مبنی بر اینکه عقاید و مرام فرقه عامیون با اصول و مبانی دین اسلام تطبیق نمی کند، پذیرفتند. خطرات فرقه عامیون در مورد تفکیک دین از دولت، بارها و بارها از جانب اعتدالیون مطرح می شد تا این مدعا اثبات شود که آن ها دشمن روحانیت هستند. حتی ستارخان و باقرخان، قهرمانان ملی ایران که با آن شور و هیجان در تبریز به روحانیون محافظه کار انجمن اسلامیه یورش برده بودند، وقتی در تهران مستقر شدند از اعتدالیون هواداری کردند.
در مجلس دوم مشروطه، عبدالحسین میرزا فرمانفرما و عین الدوله نیز با این فرقه ائتلاف نمودند؛ بنابراین مجموع نمایندگان اعتدالیون در این مجلس به ۳۶ تن در برابر ۲۸ نفر عامیون رسید. سایر اعضای اصلی این فرقه شامل سپهدار اعظم تنکابنی، سردار محیی، سید عبدالله طباطبایی و ابوالقاسم ناصرالملک بودند.
• سید محمد طباطبایی
• سید عبدالله بهبهانی
• محمدولی خان تنکابنی
• عبدالحسین میرزا فرمانفرما
• ابوالقاسم ناصرالملک
• سید محمدصادق طباطبایی
• علی اکبر دهخدا
• محمد مصدق

حزب اجتماعیون اعتدالیون
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/حزب_اجتماعیون_اعتدالیون

بپرس