حاشیه القونوی علی تفسیر الامام البیضاوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] حاشیة القونوی علی تفسیر الإمام البیضاوی و معه حاشیة ابن التمجید، حاشیه عصام الدین اسماعیل بن محمد حنفی قونوی (متوفی 1195ق) بر تفسیر «أنوار التنزیل و أسرار التأویل» عبدالله بیضاوی، معروف به تفسیر بیضاوی است که به زبان عربی و با تحقیق و تصحیح «عبدالله محمود محمد عمر» منتشر شده است. در این کتاب، حاشیه ابن التمجید مصطفی بن ابراهیم رومی حنفی (متوفی حدود 880ق) نیز آمده است. کتاب در 20 جلد چاپ شده است.
تفسیر بیضاوی که در حجمی متوسط تألیف شده، نه روایی و نه صرفاً عقلی و تأویلی است. وی در این تفسیر تا حدّ امکان به ذکر نکات ادبی، کلامی، تاریخی و فقهی می پردازد.
بر این تفسیر، شروح و حواشی فراوانی نوشته اند. حاجی خلیفه، از چهل و شش و بغدادی از هفتاد شرح، حاشیه و تعلیقه نام برده اند، اما بکائی از انبوهی حواشی مخطوط و چاپی بر این تفسیر در زبان های عربی و ترکی و فارسی یاد می کند که از لابه لای آن ها توجه و اهتمام برخی دانشمندان شیعی به این تفسیر هویداست
آقابزرگ تهرانی هم حواشی و تعلیقات نوشته شده از سوی دانشمندان امامیه بر تفسیر بیضاوی را متعدد دانسته و به معرفی 23 حاشیه و تعلیق بر آن پرداخته است. از دید حاجی خلیفه پرفایده ترین و سودمندترین حاشیه کامل بر تفسیر بیضاوی، حاشیه محی الدین محمد بن مصطفی قوجوی معروف به شیخ زاده (د 951ق) است. ذهبی «حاشیه قونوی» را از مشهورترین حواشی تفسیر بیضاوی می داند
در مقدمه محقق کتاب، توضیحاتی درباره کتاب و شرح حال بیضاوی و قونوی و ابن تمجید آمده است.
در بالای صفحات کتاب، نص حاشیه قونوی آمده است. نص تفسیر بیضاوی نیز در میان پرانتز ذکر شده است. بلافاصله پایین تر از آن نص حاشیه ابن التمجید آمده است که عبارات آن همواره با عبارت «قوله» آمده است. در پایین صفحات نیز پاورقی های توضیحی محقق اثر آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس