حارثیه

لغت نامه دهخدا

( حارثیة ) حارثیة. [ رِ ثی ی َ ]( اِخ ) موضعی است بجانب غربی بغداد. ( تاج العروس ).
حارثیه. [ رِ ثی ی َ ] ( اِخ ) گروهی از فرقه اباضیه از یاران ابی الحارث الاباضی و آنان در امر قدر یعنی مخلوق بودن افعال بندگان و هم در استطاعت پیش از فعل ، با اباضیه مخالف باشند و در باب قدر بر مذهب معتزله روند. رجوع به کشاف اصطلاحات الفنون و الملل والنحل شهرستانی و تعریفات جرجانی ( ذیل : حارثیة ) شود.

فرهنگ فارسی

موضعی است بجانب غربی بغداد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وقتی موجودیت هر فرقه ای نسبت به زمان و مکان سنجیده شود، از چند حالت خارج نیست. یا در مسیر واقع شدن در جامعه و فراگیر شدن به فرق دیگر تبدیل می شود و یا موجودیت خویش را حفظ می کند. با این دیدگاه وقتی به بسیاری از فرق نظر می کنیم، خواهیم یافت که جریان طبیعی اکثر فرق به تبدیل از موجودیت خویش و ظهور در فرق نو پدید است. به طوری که فرقه جدید وام دار فرقه گذشته است؛ اما نه در اندیشه ها و عقاید؛ بلکه در پدیدار شدن. فرقه حارثیه پدیده ای ظهور یافته از فرقه هاشمیه است؛ اما با یک رویکرد جدید و عقایدی نوظهور.
فرقه حارثیه پدیده ای ظهور یافته از فرقه هاشمیه است؛ اما با یک رویکرد جدید و عقایدی نوظهور.این جریان گر چه موجب بروز اندیشه ای خاص در اجتماع ملتهب زمان خویش شد؛ اما به خاطر عللی چون اتکا به شخص و نیز مسائل در قالب غلو، موجبات نفوذ در اجتماع را بر خود بست. گرچه توانست عده ای را نیز در کام ضلالت بکشاند. اکنون با پرداختن به ریشه تشکیل این فرقه و معرفی رهبران و عقاید ایشان، بحث درمورد این فرقه را سامان می دهیم.
بیان یک نکته
فرقه نگاشته شده فرقه حارثیه ای که یکی از فرق شیعه می باشد که در کتب عقاید و فرق و تاریخ در مجموعه تاریخ شیعه و یا فرقه تشیع آمده است؛ بنابراین از فرقه حارثیه ای که در مجموعه تاریخ و عقاید و فرق اهل سنت به رهبری حارث بن مزید است و خود جزء فرقه اباضیه می باشد، بحث نمی کنیم.
رهبر فرقه حارثیه
رهبر این فرقه فردی به نام اسحاق بن زید بن حارث انصاری می باشد. وی از کسانی است که بعد از مرگ عبدالله بن معاویه به رهبری فرقه خویش رسید و پیروانش به نام او منسوب هستند.نوبختی در فرق الشیعه قائل است که رهبر فرقه حارثیه شخصی به نام عبدالله بن الحارث است او اهل مدائن و به عبدالله مدائنی یا عبدالله بن مدائنی نیز خوانده می شود. پدر او زندیقی بوده است. و از جمله کسانی است که از طرف امام صادق (علیه السلام) مذمت شده است.
برخورد امام صادق با عبدالله بن حارث
...

دانشنامه آزاد فارسی

پیشنهاد کاربران

بپرس