حاج میرزا محمدهاشم خوانساری

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] حاج میرزا محمدهاشم فرزند حاج میرزا زین العابدین (سبط میر کبیر و سید خوانساری) یکی از اساتید علما و مراجع بزرگ شیعیان در شهر اصفهان بود. معظم له اخوی صاحب روضات الجنات و داماد سید صدر الدین اصفهانی بود که در ردیف مراجع بزرگ اوایل قرن چهاردهم قرار گرفت.
میرزای مذکور با میرزای آشتیانی، میرزای شیرازی، میرزای رشتی، آخوند خراسانی و سیدالحکمای تبریزی معاصر بود. این بزرگواران پس از فوت استادشان شیخ انصاری رحمة الله علیه به ترتیب در رأس حوزه های اصفهان، تهران، سامرا، نجف اشرف و آذربایجان در خدمت به اسلام و مسلمین و تدریس و تربیت علما مشغول بودند.
میرزا محمد هاشم در سال 1235 در شهر خوانسار متولد شد و به دوران کودکی به اتفاق خانواده عازم اصفهان گردید. در بدو امر از شاگردان برادر حاج میرزا محمد باقر و پدر بزرگوارش بود، سپس چند سال از محضر سید صدر الدین عاملی (پدر زنش) و مرحوم سید حسن مدرس بهره مند بود و خود در حوزه اصفهان قریب الاجتهاد بود که چند سالی نیز در نجف اشرف از کرسی درس شیخ انصاری رحمة الله علیه و دیگر اعلام بزرگ به درجه استادی و مقام اجتهاد نائل آمد و از اعلام بزرگ عتبات و اصفهان به اخذ اجازه روایت و نیل به درجه اجتهاد موفق گردید.
مرحوم حاج میرزا محمدهاشم بیشتر سنوات عمر او در اصفهان سپری شد. حدود پنجاه سال در اصفهان به تدریس خارج فقه و اصول (و علم حدیث و رجال و کلام و تفسیر) مبادرت می نمود. و آیات و اعلامی از قبیل: شیخ هادی تهرانی، سید محمد کاظم یزدی، آقا شریعت اصفهانی، سید ابو تراب خوانساری و... از کرسی درس او در اصفهان بهره مند گردیده به درجه علمی و استادی رسیدند.
حاج میرزا محمدهاشم به صاحب مبانی الاصول شهرت دارد. این کتاب در اصول فقه است. از آثار دیگر او: منظومه در فقه و اصول، مقالات لطیفیه، جواهر العلوم، اصول آل رسول، میزان انساب، چهل حدیث، رساله در فضیلت نماز اول وقت و رسائلی در صوم و صلوة مناسک حج و حرمت ذبح اهل کتاب است. سید خوانساری مذکور کتاب دره سید بحرالعلوم و کتاب ریاض المسائل سید علی طباطبائی را شرح و حاشیه نمود که از این آثار او احاطه به دانش های او مشهود است. سرانجام در هفده رمضان سال 1318 وفات کرد و به کنار خیر الاوصیاء مدفون

پیشنهاد کاربران

بپرس