حاج شیخ محمد جواد خراسانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] شیخ محمد جواد خراسانی (1331، 1397 ق)، از مفاخر علمی و فقهی دوره معاصر به شمار می آید. وی با بهره گیری و تاسی از عالمانی همچون سیدابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاءالدین عراقی توانست آثاری ارزشمند نظیر «الامامه عند الشیعه»، و «مهدی منتظر» را به شیفتگان مکتب توحید و ارادتمندان به سیره طیبه اهل البیت «علیهم السلام» ارائه دهد.
وی در شب جمعه 25 ربیع الاول سال 1331 هـ.ق در جوار ملکوتی امام هشتم علیه السلام در خانواده ای بافضیلت و تقوا پا به عرصه جهان گذاشت، به دلیل خوابی که خاله سیده اش قبل از تولد دیده و در عالم رؤیا نام آن فرزند پسر را هم انتخاب کرده بودند، نام محمدجواد با کنیه ابی جعفر برای این کودک انتخاب شد.
دوران کودکی را در زادگاه خود در کنار پدر و مادر، با تعلیم و تربیت دلسوزانه آنان سپری کرد. در پنج سالگی پدر او را به مکتب فرستاد. شش ماه نگذشت که روخوانی قرآن مجید را یاد گرفت. و به تحصیل کتب دیگری همچون صد کلمه، عاق والدین، حسنین، نصاب الصبیان، جامع المقدمات، سیوطی و مغنی اللبیب پرداخت. در این مدت که سیزده بهار از عمر شریفش نگذشته بود، از محضر پدر بزرگوارش و سایر اساتید روستایی که تابستان ها بدان جا می رفتند، استفاده نمود. با اصرار زیاد، پدر را راضی نمود که به حوزه علمیه کاشمر برود. مدت سه ماه در آن حوزه ماند. و در چهارده سالگی، سال 1344 هـ.ق وارد حوزه علمیه مشهد مقدس گردید.
شجره نامه وی بدین قرار است: محمدجواد، فرزند محسن، فرزند حسین، فرزند محسن، فرزند شیخ محمدصادق محولاتی. شیخ محمدصادق، جد بزرگ شیخ محمدجواد محولاتی از علمای اصفهان، مسافرتی به مشهد مقدس نمود و به دلیل مسئولیتی بزرگ که در آستان مقدس رضوی به او محول شد، آن جا را وطن دائمی خود برگزید.
حاج شیخ محسن فرزند وی پس از مرگ پدر، عالمی بزرگ محسوب می شد و به زهد، تقوا و داشتن کرامات فراوان معروف بود. وی دارای سه پسر بود که همه مشغول به تحصیل علوم دینی و در کسوت روحانیت بودند. فرزند سوم شیخ محسن، شیخ حسین، از عالمان فاضل مشهد مقدس محسوب می شد.
وی دارای دو فرزند بود که یکی از آن ها به نام شیخ محسن معروف به «حاجی فاضل»، پدر حاج شیخ جواد محولاتی، است. وی دروس سطح را نزد آیت الله سید عباس شاهرودی فراگرفت و در بیست و یک سالگی با اجازه پدر آهنگ نجف اشرف کرد. پدر با استخاره به کلام الله مجید رضایت داد. و اسباب حرکت وی را مهیا کرد، مشروط به این که بعد از اتمام دوره چهار ساله درس خارج آخوند ملا کاظم خراسانی به ایران برگردد.
شیخ محسن به مدت هفت سال دوره خارج را تکمیل و از محضر آیات عظام: سید محمدکاظم یزدی و شریعت اصفهانی استفاده نمود و با سیدابوالحسن اصفهانی و ضیاءالدین عراقی هم بحث می شد. او در سال 1329 هـ.ق پس از دریافت خبر فوت پدر، به مشهد مقدس برمی گردد. اما دیرزمانی نگذشت، در ذی الحجه الحرام همان سال، خبر درگذشت آخوند خراسانی به وی رسید. این خبر در اراده او تأثیر گذاشت. از هجرت دوباره به نجف اشرف منصرف گردید و تا پایان عمر در جوار امام هشتم علیه السلام ماند و به تدریس اشتغال ورزید. وی در روز یکشنبه دهم جمادی الاول سال 1383 هـ.ق دارفانی را وداع گفت و در همان قریه زادگاهش دفن گردید.
مرحوم آیت الله حاج سید محمد فرزند سید مهدی محولاتی معروف به «رئیس الواعظین» وی از وعاظ طراز اول مشهد مقدس و بسیار مورد توجه و علاقه مردم بود، در پای منبر ایشان اجتماع عظیم از مردم متدین، حضور می یافتند و ختم مجالس با این مرد بااخلاص بود و سید مهدی معروف به «سید الواعظین» هم از منبری های مشهور مشهد، که در دارالسعادة آستان مقدس ثامن الائمه به وعظ و نصیحت مشغول بود تا زمان مشروطیت که علناً در منابر با مشروطه کذایی مخالفت می نمود.

پیشنهاد کاربران

بپرس