حاج اقا حسین قمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] حاج آقا حسین قمی. شخصیت والامقام حضرت آیت الله العظمی حاج آقا حسین طباطبائی قمی قدس سره از مراجع وارسته‎ای است که در مقاطع مختلف بخصوص در دوران خفقان رضاخانی بپاخاست و شجاعانه به ستیز با دشمن پرداخت و دخالت عملی در سیاست را با حضور در صحنه‎های مختلف سیاسی بخوبی نشان داد.
او در 28 رجب 1282 هجری قمری دیده به جهان گشود و پدر او را «حسین» نامید. خاندان «سید حسین» از برزگان دین و از شخصیت های برجسته ایمانی بودند که نسل پاک آنان با 28 واسطه به امام حسن مجتبی علیه السلام می‎رسد.
آقا حسین تحصیلات ابتدایی خود را در یکی از مکتب خانه‎های قم شروع کرد و پس از آن درس های مقدمات این رشته، از قبیل صرف و نحو و منطق را در محضر استادان این فن فراگرفت و تا اوان بلوغ در قم به تحصیل مبادرت ورزید و سپس در پی تکمیل تحصیلات راهی تهران شد. درس های دوره سطح را که دربردارنده کتاب هایی چون معالم، قوانین، شرح لمعه، و رسائل و مکاسب است نزد اساتید آن حوزه خواند و سپس در 22 سالگی عزم سفر کرده، به منظور انجام مراسم حج، راهی مکه و مدینه شد.
حاج آقا حسین در بازگشت از سرزمین وحی، وارد نجف اشرف گردید و پس از زیارت راهی سامرا شد و در جلسه درس آیت الله میرزا محمدحسن شیرازی شرکت کرد و پس از دو سال اقامت در سال 1306 ق بار دیگر به تهران بازگشت.
او در حوزه علمیه تهران از محضر فرزانگانی چون: آقا علی مدرس (متوفی 1310 ق)، میرزا ابوالحسن جلوه (متوفی 1314 ق)، میرزا علی اکبر حکمی یزدی (متوفی 1322 ق)، میرزا هاشم رشتی (متوفی 1332 ق)، شیخ علی نوری (متوفی 1335 ق)، میرزا ابوالحسن کرمانشاهی (متوفی 1336 ق) میرزا محمود قمی، شیخ عبدالمحسن مدرس ریاضی، شیخ فضل الله نوری (متوفی 1327 ق) و میرزا محمدحسن آشتیانی (متوفی 1319 ق) کسب فیض کرد. و پس از پنج سال تحصیل جدی و حضور مستمر در جلسات اساتید فوق، تهران را به قصد آستان قدس امامان علیهم السلام (در عراق) ترک نمود.
او در شهر مقدس نجف اشرف در محفل درس اساتید ذیل حضور یافت: حضرات آیات عظام میرزا حبیب الله رشتی (متوفی 1312 ق)، حاج آقا رضا همدانی (متوفی 1322 ق)، آخوند ملا علی نهاوندی (متوفی 1322 ق)، آخوند محمدکاظم خراسانی (متوفی 1329 ق)، سید محمدکاظم یزدی (متوفی 1337 ق)، سید احمد کربلایی.
حاج آقا حسین در سال 1321 ق. وارد سامرا گردید و به طور جدی و مستمر در درس های آیت الله میرزا محمدتقی شیرازی شرکت جست و مراتب عالی علمی را یکی پس از دیگری پشت سر نهاد. استاد بزرگوارش نیز عنایت خاصی به وی داشت و مقلدان خود را در مسائل احتیاطی به ایشان ارجاع می‎داد و این امر، آینده درخشانی را برای وی ترسیم می‎نمود. زیرا ارجاع مسائل احتیاطی در واقع به این معنی است که وی پس از میرزا، اعلم مجتهدان آن زمان می‎باشد.
با توجه به درخواست اهالی مشهد از محضر آیت الله میرزا محمدتقی شیرازی، در فرستادن عالمی باتقوا و مجتهدی دانا و توانا به آن سامان، ایشان «حاج آقا حسین قمی» را در پذیرش این امر خطیر مناسب دانسته و سفر به مشهد و اقامت در آن جا را به وی پیشنهاد کرد. او نیز این دعوت را پذیرفت و پس از ده سال سکونت در سامرا، به سوی آستان قدس امام هشتم علیه السلام عزم سفر کرد.

پیشنهاد کاربران

بپرس