جنگنامه کشم و جرون نامه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جنگنامه کشم و جرون نامه (کتاب). این اثر، حاوی دو منظومه «جنگنامه کشم» و «جرون نامه» است، به زبان فارسی است که در سال های ۱۰۳۲ تا ۱۰۴۲ ق. به نظم درآمده اند.«جنگ نامه کشم»، سروده شاعری ناشناس، روایتی منظوم از فتح جزیره قشم توسط سپاهیان ایرانی ، است.«جرون نامه» یا «داستان جرون»، سروده قدری (زنده تا ۱۰۴۳ ق)،از لحاظ محتوایی شامل رویدادها و حوادث پیرامون فتح قشم و... می باشد.این اثر نیز به تقی الدین قدری شیرازی نسبت داده شده است.
کتاب حاضر، سخن ناشر، فهرست مطالب، پیش گفتار، مقدمه مصححان؛ محمدباقر وثوقی و عبدالرسول خیراندیش و دو منظومه جنگ نامه کشم و جرون نامه است. جرون نامه خود دارای مقدمه ای در ستایش پروردگار و رسول او، و نیز مدح ابوالمظفر شاه عباس بهادرخان و سی یک ساقی نامه (مجلس) است.
← دلایل عدم یک شاعر بر دو منظومه
منظومه «جنگ نامه کشم» منظومه ای است، فارسی که در بحر متقارب سروده شده و مشتمل بر ۲۶۳ بیت است. در این ابیات سرآینده به روایت داستان فتح جزیره قشم توسط سپاهیان ایرانی، می پردازد. داستان منظومه «جرون نامه» در زمان حیات امام قلی خان سروده شده است، چه بسیاری از این ابیات دعا به جان او و شاه عباس است، از این رو می توان گفت که سرودن منظومه بایستی بین سال های ۱۰۳۲ ق. تا ۱۰۴۳ ق. بوده باشد. «جرون نامه» شامل رویدادها و حوادث پیرامون فتح قشم و شرح مفصل حمله نیروهای ایرانی، به جزیره هرموز و فتح آن است. این اثر حاوی اطلاعات ارزشمندی درباره تحولات سیاسی- اقتصادی خلیج فارس در قرن یازدهم، همزمان با پایان سیطره پرتغالی ها در هرمز و آغاز ورود گسترده اروپاییان به راه های دریایی منطقه است. قدری در این منظومه همزمان صحنه های نبرد در هرمز، مجلس امام قلی خان و دربار شاه عباس را در یک تصویر کلی قرار می دهد. گاهی جمع پرتغالی ها و نیز ماموران امامقلی خان هم در صحنه های جداگانه در داستان آورده می شوند. اما در همه حال صحنه اصلی داستان شخص امامقلی خان و مجلس اوست. ارائه هم زمان چند صحنه در یک روایت، هر چند مشکل است و هماهنگی میان آن ها و مرتبط ساختن آن ها کار آسانی نیست؛ اما «قدری» در این کار توفیق یافته است. متاسفانه کاتبان پس از او نتوانسته اند، پیچیدگی کار او را درک کنند، در نتیجه در تنظیم نسخه دچار سرگردانی و سردرگمی شده اند.
← وجود ساقی نامه
کتاب، مشتمل بر پاورقی ها و نیز تعلیقات و توضیحات مصححان، فهرست اعلام و و مآخذ می باشد
منبع

پیشنهاد کاربران

بپرس