جنگ خیبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] غزوه خیبر به جنگ میان مسلمانان در زمان پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلم) و یهودیان خیبر گفته می شود که به پیروزی مسلمانان سرانجامید.
پس از فراز و نشیب های فراوان، پایه های حکومت اسلامی در مدینه استقرار یافت؛ یهودیان مدینه و اطراف آن، که در واقع به علت نقض پیمان خود که با پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) بسته بودند، دچار سرنوشتی شوم شده بودند، در پی آن تعدادی از آن ها کشته و برخی قبایل نیز مانند "بنی قینقاع" و "بنی نضیر" به منطقه "خیبر" کوچانده شدند. به تدریج دشمنی ها آشکار شد، تا آن که در سال هفتم هجری، پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) پس از "صلح حدیبیه" فرصتی یافت تا با بازماندگان یهودیان در جزیرة العرب به نبرد بپردازد.
موقعیت جغرافیایی و اقتصادی خیبر
"خیبر" سرزمینی است در هشت منزلی مدینه و در راه شام، واقع در جلگه وسیع و حاصل خیزی در شمال مدینه و ساکنان یهودی آن در امور زراعت و جمع ثروت و تهیه سلاح و طرز دفاع، مهارت کاملی داشتند؛ آمار جمعیتی آن ها حدود بیست هزار نفر بود که در میان آن ها مردان جنگ آور و دلیر فراوان به چشم می خورد.
معنای خیبر
در زبان یهودی، خیبر به معنی «حصن» است. البته به گفته "یاقوت حموی" به این منطقه به خاطر وجود قلاع هفت گانه "خیابر" نیز می گفتند. "حصن ناعم"، ("حصن تموص" یا "حصن ابی الحقیق")، "حصن السلالم"، "حصن الشق"، "حصن النطاه"، "حصن الوطیح"، "حصن الکتیبه" هفت قلعه "خیبر" بود که در سال ۷ هـ . ق در جنگ خیبر با رشادت حضرت امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) فتح شد. خیبر در زبان عبری به معنای قلعه است و چون این منطقه بواسطه این قلاع هفتگانه در بر گرفته شده بود به آن خیبر می گفتند.
نبرد خیبر
...

پیشنهاد کاربران

بپرس