جمع الجوامع

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جمع الجوامع (ابهام زدایی). جمع الجوامع ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • جمع الجوامع (عبدالوهاب سبکی)، از مهم ترین کتاب های اصولی اهل سنّت ، به عربی، اثر تاج الدین عبدالوهاب سُبْکی، عالم شافعی• جمع الجوامع (سیوطی)، تألیف عبدالرحمان بن ابی بکر معروف به جلال الدین سیوطی، مشهور به الجامع الکبیر• جمع الجوامع فی النحو (سیوطی)، اثر جلال الدین سیوطی و تحقیق دکتر نصر احمد ابراهیم عبدالعال
...

[ویکی فقه] جمع الجوامع (سیوطی). مؤلف: عبدالرحمان بن ابی بکر معروف به جلال الدین سیوطی (م ۹۱۱).
سیوطی در این کتاب روایات صحاح سته، مسند احمد بن حنبل، موطأ مالک بن انس و بیش از هفتاد کتاب روایی دیگر را آورده است. از جهت گستردگی این کتاب ـ که در دوران متأخر از بزرگ ترین کتب حدیث اهل سنت به شمار می رود ـ به آن جامع کبیر گفته شده است. در این کتاب نیز بسان جامع المسانید ابن کثیر روایات ضعیف در کنار روایات صحیح آمده است ؛ زیرا هدف مؤلّف گردآوری همه روایات بوده است. سیوطی روایات کتاب را بدون سند ذکر می کند و آنها را در دو بخش اقوال که روایات پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم به ترتیب حروف الفباء در آن تنظیم شده است، و افعال که بر مبنای اسانید روایات صحابیان در آن ارائه شده، گرد آورده است. سیوطی خود با نگاشتن کتاب المختصر الجامع الصغیر فی احادیث البشیر النذیر، به تلخیص و تنقیح کتاب جامع کبیر خود اقدام کرد و تلاش نمود روایات ضعیف را از آن بزداید. این کتاب در بر دارنده ۱۰۰۳۱ روایت است. منبعسایت اندیشه قم

[ویکی فقه] جمع الجوامع (عبدالوهاب سبکی). جمع الجوامع ، از مهم ترین کتابهای اصولی اهل سنّت ، به عربی، اثر تاج الدین عبدالوهاب سُبْکی، عالم شافعی (متوفی ۷۷۱) است.
به نوشته سُبْکی در مقدمه ، این کتاب برگزیده دو کتاب اصولی است : یکی شرح او بر مختصر المنتهی اثر ابن حاجب (رفع الحاجب عن مختصر ابن الحاجب ) و دیگری شرح مشترک او و پدرش ، تقیالدین سُبکی، بر منهاج الوصول بیضاوی (الاءبهاج )؛ البته ، بنا به گفته برخی و خود سبکی، وی برخی آرای کلامی و اصولی را نخستین بار در این کتاب مطرح کرده است .
او در مقدمه جمع الجوامع ، این کتاب را چکیده مباحث یکصد منبع پیش از آن شمرده است .

چینش جمع الجوامع
جمع الجوامع در چند مقدمه و هفت بخش اصلی تدوین شده است .

← مقدمه ها
جایگاه علمی سُبْکی و ویژگیها و مزایای جمع الجوامع ، مانند ساختار و محتوای غنی و ایجاز و اختصار ، استفاده از تعابیر روشن و دقیق ، پرهیز از مباحث جدلی و اختلاف برانگیز و جامعیت ، موجب توجه ویژه علمای متأخر به آن شده است ، تا آن جا که این کتاب یکی از منابع اصلی پنج گانه در اصول فقه اهل سنّت به شمار میرود و تا سالهای اخیر در حوزه های علوم دینی اهل سنّت ، مانند جامع الازهر ، کتاب درسی مهمی محسوب میشده است .

شروح جمع الجوامع
...

دانشنامه آزاد فارسی

جَمع الجَوامِع
تألیف تاج الدین عبدالوهاب سُبْکی شافعی، کتابی به عربی، در علم اصول فقه اهل سنت. ترکیبی از شرح مؤلف بر مختصر ابن حاجب و المنهاج است. البته او مطالبی دیگر نیز بر آن ها افزوده است. سبکی برای تألیف آن منابع بسیاری را مطالعه کرده است. متنی مختصر اما بلیغ است. مهم ترین شرح آن از جلال الدین محمد محلی است که به نوبۀ خود بسیار مورد توجه قرار گرفت و حواشی بسیار دارد. این شرح حتی متن درسی نیز بوده است. الآیات البینات اثر احمد بن قاسم عبادی، الایجاز اللامع اثر علی بن یوسف غذولی، شرح بدرالدین محمد زرکشی، شرح ابن جماعۀ کنانی، شرح برهان الدین ابراهیم بقایی از دیگر شروح آن است. محمد باجوری آن را با نام الفصول البدیعة تلخیص کرد. کسانی چون شهاب الدین احمد طوخی آن را به نظم درآوردند. اثری به همین نام در فقه شافعی، اثر سراج الدین عمر بن ملقن و ابی سهل زوزنی در دست است.

پیشنهاد کاربران

بپرس