جغرافیای هند

دانشنامه عمومی

هند یا هندوستان با نام رسمی جمهوری هندوستان ( هندی: भारत गणराज्य؛ تلفظ: بْهَارَتْ گَنَرَاجْیَه ) کشوری در جنوب آسیا است که پایتخت آن دهلی نو است. هند از شمال باختری با پاکستان؛ از شمال با چین، بوتان، نپال و تبت؛ و از شمال خاوری با برمه و بنگلادش همسایه است. همچنین هند از باختر با دریای عرب، از خاور با خلیج بنگال، و از جنوب نیز با اقیانوس هند مرز آبی دارد.
پهناوری هند ۳٬۴۰۲٬۸۷۳ کیلومتر مربع ( هفتم در جهان، ۲ برابر ایران ) است. بیشتر سرزمین هند پست و هموار است و رشته کوه هیمالیا که در شمال کشور قرار دارد باعث شده است که رطوبت و ابرهای باران زا به شمال آسیا نفوذ نکند و در نتیجه هند کشوری پرباران و مرطوب و دارای خاک بسیار حاصلخیز است. این موضوع باعث شده است که این کشور بتواند جمعیّت بسیاری را در خود جای دهد.
جمعیت هند ۱٬۲۱۰٬۱۹۳٬۴۲۲ نفر است که دومین کشور پرجمعیت دنیا پس از چین به شمار می آید. بندر بمبئی ( مومبائی ) با جمعیتی نزدیک به ۱۴ میلیون تن، پرجمعیت ترین شهر هند است. هند بیش از سی و پنج شهر بزرگ با جمعیت بالای یک میلیون تن دارد. بمبئی ( مومبائی ) ، دهلی، کلکته، مدرس، بنگلور، حیدرآباد، اگرا، میسور، جی پور، گوا، پونا، بوپال، تریواندروم، سورات، کانپور و احمدآباد از شهرهای مهم این کشور پهناور هستند.
خاک هندوستان تماماً در صفحه زمین شناختی هند جای گرفته است، یک صفحه بزرگ تکتونیکی که هنگام جدا شدن از قاره باستانی گوندوانلند ( زمینی باستانی، متشکل از قسمت جنوبی ابرقاره پانگه آ ) شکل گرفته است. صفحه هند - استرالیا به دو صفحه هند و استرالیا تقسیم می شود. در حدود ۹۰ میلیون سال پیش، در اواخر دوره کرتاسه، صفحه هند با سرعت حدود ۱۵ سانتی متر در سال شروع به حرکت کرد. [ ۱] حدود ۵۰ تا ۵۵ میلیون سال پیش، در عصر ائوسن دوره نوزیستی، این صفحه پس از پیمودن مسافتی ۲۰۰۰ تا ۳۰۰۰ کیلومتری، با حرکتی سریع تر از هر صفحه شناخته شده دیگر، به آسیا برخورد کرد.
در سال ۲۰۰۷، زمین شناسان آلمانی به این نتیجه رسیدند که صفحه هند قادر است خیلی سریع حرکت کند، زیرا ضخامت آن نصف صفحات دیگری است که در گذشته گوندوانا را تشکیل داده بودند. برخورد هند با صفحه اوراسیا در امتداد مرز امروزی بین هند و نپال، کمربندی از کوه زایی ایجاد کرد که باعث پدید آمدن فلات تبت و هیمالیا شد. اکنون صفحه هند با سرعت ۵ سانتی متر در سال به سمت شمال شرق در حال حرکت است، در حالی که صفحه اوراسیا تنها ۲ سانتی متر در سال به سوی شمال حرکت می کند. از این رو هند به عنوان «پرسرعت ترین قاره» شناخته می شود. این امر باعث تغییر شکل صفحه اوراسیا می شود و صفحه هند هم با سرعت ۴ سانتی متر در سال درهم فشرده می شود.
عکس جغرافیای هندعکس جغرافیای هندعکس جغرافیای هندعکس جغرافیای هندعکس جغرافیای هند
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس