جزن

لغت نامه دهخدا

جزن. [ ج َ ] ( ع ص ، اِ ) هیزم خشک ستبر. ( ناظم الاطباء ). لغتی است در جَزْل بمعنی هیزم ستبر. ( از اقرب الموارد ). همان جزل است که لام به نون بدل شده است چنانکه در لعل نیز لام به دل به نون شود و لعن گویند. ( از قطرالمحیط ). حطب جَزْن و جَزْل ؛ هیزم خشک سطبر. ( از منتهی الارب ) ( از ذیل اقرب الموارد ). ج ، اَجْزان. ( از ذیل اقرب الموارد ). ج ، اَجْزُن. ( منتهی الارب ) ( قطرالمحیط ).

جزن. [ ] ( اِخ ) از مزارع جبال بارز کرمان است. ( از مرآت البلدان ج 4 ص 226 ).

جزن. [ ] ( اِخ ) از رستاق انجیل. ( از تاریخ قم ص 117 ).

جزن. [ ] ( اِخ ) دهی است جزء دهستان وسط از بخش طالقان از شهرستان طهران. محصول آن غلات آبی و دیمی ، سیب زمینی ، لوبیا، عسل و میوه است و چشمه هایی بنام پست قلعه و ده سوسرک دارد که آب آنها پس از تبخیر نمک میشود. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

جزن. [ ج َ زَ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان مرکزی از بخش نطنز از شهرستان کاشان. آب این محل از شش رشته قنات تأمین میشود و محصول آن غلات ، حبوب ، ابریشم ، خربزه ، هندوانه و دیگر میوه ها و شغل مردم گله داری است و 350 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

جزن. [ ج َ زَ ] ( اِخ ) معروف به «گز» قصبه دهستان حومه از بخش حومه از شهرستان دامغان. محصول آن غلات ، پنبه ، انگور و مختصری پسته و شغل مردم گله داری است و 1960 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

معروف به [ گز ] قصبه دهستان حومه از بخش حومه از شهرستان دامغان . محصول آن غلات پنبه انگور و مختصری پسته و شغل مردم گله داری است و ۱۹۶٠ تن سکنه دارد .

دانشنامه عمومی

جزن (دامغان). جَزَن، روستایی در دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان دامغان در استان سمنان ایران است. این روستا در ۸ کیلومتری شمال شرقی شهرستان دامغان واقع شده است. این روستا در همسایگی نزدیک با روستای ابوالبق و حاجی آباد قرار گرفته است. شغل بیشتر ساکنین آن دامداری و کشاورزی است. مهمترین محصولات درختی و باغی آن انگور و پسته می باشد. تپه ( قلعه ) جزن مربوط به دوران های تاریخی پس از اسلام است و در تاریخ ۱۱ دی ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۴۶۳۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. محرم های زیبا و باشکوهی در این روستا برگزار می شود که پیشنهاد میکنیم به روستای ما سر بزنید
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۴۰۲ جمعیت این روستا ۳۵۷۲ نفر ( در ۶۷۷ خانوار ) بوده است. [ ۱]
نقل است بعد از ورود اعراب به ایران در اواخر ساسانیان چون اعراب حرف «گ» را در زبان خود نداشته اند نام گز را به جز تبدیل کرده اند ( مثل تبدیل گرگان به جرجان یا تبدیل زنگان به زنجان ) و بعدها جز نیز به جزن تبدیل شده است و این روستا از دوران قبل از اسلام آباد بوده است.
عکس جزن (دامغان)

جزن (طالقان). جزن، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان طالقان در استان البرز ایران است.
این روستا در دهستان میان طالقان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۲۹ نفر ( ۶۶خانوار ) بوده است.
مردم روستا به زبان تاتی سخن می رانند. [ ۲]
عکس جزن (طالقان)

جزن (نطنز). جزن روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز در استان اصفهان است. این روستا در فاصله تقریبی ۸ کیلومتری شهر نطنز و در حاشیه آزادراه کاشان - نطنز - اصفهان قرار دارد. این دهستان یک کوه به نام چلوک دارد
این روستا در دهستان کرکس قرار داشته و براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت آن ۷۹ نفر ( ۴۲ خانوار ) بوده است. [ ۱]
آب این روستا از شش رشته قنات تأمین می شود. در جزن قلعه ای است، که قدمت آن را بیش از ۶۰۰ سال می دانند. [ نیازمند منبع]
عکس جزن (نطنز)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

هر سه روستا جزن نسبت خاندانی دور باهم دارند وقبل از حمله اعراب به ایران گزن نام داشتند.
در زمان قدیم جمیعتی از جزن ( نطنز ) مهاجرت میکنند به دامغان ودر انجا جزنی دیگر بنا میشود
همین اتفاق سالها بعد برای جزن طالقان اتفاق افتاده.
...
[مشاهده متن کامل]

حتی در جنگ با عثمانی یکی از فرماندهان ایرانی به نام محمد علی خواجو ( جزنی ) که برای روستای جزن ( نطنز ) بوده کشته می شود و آرامگاه ایشان در جزن طالاقان است
بیژن جزنی بنیان گذار چریکهای فدایی خلق ایران
اصالتش برای جزن ( نطنز ) است.
باتشکر

بپرس