جایگاه فقه اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تقریب مذاهب و فقه مقارن موجب کاهش شکاف عمیق بین مذاهب و روی کرد جهان اسلامی به فقه اهل بیت گشته است. این امر حتی موجب رشد فقه اسلامی و فقه اهل بیت در میان کشورهای غربی نیز گشته است.
(فَبَشّر عباد الذین یَستَمعون القول فَیَتَّبعون أحسَنه اولئک الذین هداهُم الله و اولئک هم اولوا الألباب)؛ بشارت ده بندگانم را، کسانی که گفته ها را می شوند و بهترین آن را پیروی می کنند، اینان کسانی هستند که خداوند هدایتشان کرده و هم اینان خردمندان اند.فقه مقارن تداوم علم الخلاف یا علم الخلافیات یا علم المناظرات است که بنا به نقل فخر رازی در کتاب جامع العلوم، یکی از شصت علم متداول در حوزه های علمیه قدیم بوده است.
تعریف علم الخلاف
ابن خلدون در تعریف این علم می گوید: (میان پیروان مذاهب مناظراتی روی می داد که مآخذ پیشوایان فقه و انگیزه های اختلاف و مواقع اجتهاد آنان بیان می شد؛ این گونه دانش را خلافیات می نامیدند).
هدف علم الخلاف
هدف از این علم این بوده که فقهای مذاهب پس از اطلاع از همه اقوال به اتّباع احسن بپردازند و از سویی آیینه دیدگاه های یکدیگر باشند و نقاط ضعف و یا قوت را به یکدیگر منعکس نمایند و در نتیجه، فقه همگام با زمان پیش رود و بسیاری از سوء تفاهمات و دشمنی ها که زاییده جهل به یکدیگر بوده، از میان برود.علامه شاطبی متوفای ۷۹۰ معتقد بود: طلبه ای که خود را محصور در یک مذهب ساخته، چه بسا در او حالت تنفر و انکار نسبت به سایر مذاهب پیدا شود، اما وقتی به دلائل سایر فقها و مجتهدان دست یابد، به این باور خواهد رسید که سایر پیشوایان فقهی دارای فضل و آگاهی از مقاصد شارع و فهم اهداف وی بوده اند.
تاریخ پیدایش علم الخلاف
...

پیشنهاد کاربران

بپرس