جامع حلب

لغت نامه دهخدا

جامع حلب. [ م ِ ع ِ ح َ ل َ ] ( اِخ ) مسجدی است بسیار قدیمی در حلب که بنام جامع اعظم و جامع حلب معروف است : مؤلف اعلام النبلاء فی تاریخ حلب الشهباء آرد: در جزوه ای که نزد من است ( و گویا از کنوز الذهب ابی ذر باشد ) شرحی ذکر شد، خلاصه آن چنین است : هنگامی که ابوعبیده حلب را فتح کرد در قرارداد صلحی که با مردم آنجا نوشت ، موضعی را برای مسجد تعیین ساخت و آن موضع در اصل باغ کنیسه حلاویه بود و صحابه جامع را در آن محل بنا کردند، سپس سلیمان بن عبدالملک آن را به صورت جامع دمشق تجدید بنا کرد و به همان اندازه که ولیدبن عبدالملک در بناء جامع دمشق کوشش کرده بود او نیز بکوشید. گویند: که این مسجد را ولید با اسباب و آلاتی که ازکنیسه قورص بدست آورده بود بنا کرد. این کنیسه از عمارات عجیب دنیا بوده و گویند: که ملک روم در ساختمان سه ستون آن هفتاد هزار دینار مصرف کرد... و گویند بنی عباس این جامع را خراب کرده و مصالح آن را صرف ساختن جامع انبار کردند. در باب الحجازیه این مسجد سنگ مرمری به طول تقریباً نیم ذرع و عرض کمتر از این بکار رفته است و عمربن عبدالعزیز بر روی آن می نشست. و چون نقفور بسال 351 هَ.ق. به حلب درآمد شهر و جامعآن را آتش زد و سپس سیف الدوله آن را مرمت کرد... شعراء عرب در وصف آن قصائدی سروده اند از جمله آن قصیده طویل ابوبکر صنوبری است در وصف جامع چنین گوید:
حبذا جامعها الَ
جامع النفس نقاها...
در این جامع پیوسته حوزه های درس لغت و ادب و نحو و فقه وحدیث تشکیل میشد. و العادل نورالدین دو زاویه در آن برای تدریس مذهب مالک و احمد و زاویه ای خاص تدریس حدیث وقف کرده است. بسال 564 هَ.ق. چهارشنبه 27 شوال اسماعیلیه این جامع و بازارهای اطراف آن را آتش زدند و نورالدین محمودبن زنگی کوشش بسیار در تجدید بنا و مرمت آن کرد و یکی از بازارهای اطراف آن را بفتوای عبدالرحمان بن محمود الغزنوی جزء مسجد کرده و آن را مربع و خوش منظر ساخت. ( تلخیص از اعلام النبلاء فی تاریخ حلب الشهبا ج 2 ص 78 ببعد ). بسال 482 هَ.ق. قاضی ابوالحسن محمدبن یحیی بن الخشاب مناره جامع حلب را بجای مناره قبلی بنا کرد. ( از اعلام النبلاء فی تاریخ حلب الشهبا ج 1 ص 361 ). و رجوع به معجم البلدان شود.

فرهنگ فارسی

مسجدی در حلب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامع حلب، قدیم ترین مسجد جامعِ حلب از دوره امویان.
مسجد جامع حلب به جامع کبیر، جامع اموی و، به سبب داشتن ضریحی منسوب به حضرت یحیی بن زکریا علیه السلام، به جامع زکریا نیز مشهور است.
محل
جامع حلب اکنون در مرکز بخش قدیمی شهر حلب و در محدوده بازار حاتم، در مغرب قلعه حلب، قرار دارد.
بانی
این مسجد را سلیمان بن عبدالملک اموی (حک: ۹۶ـ۹۹)، در رقابت با مسجد جامع دمشق، ساخته، اما در روایتی دیگر، سازنده آن ولید بن عبدالملک (حک: ۸۶ـ ۹۶)، بانی مسجد جامع دمشق، ذکر شده است.
سیر تاریخی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس