تیگلات پیلسر سوم

دانشنامه عمومی

تیگلات - پیلسر سوم از سال ۷۴۵ تا ۷۲۷ پ. م پادشاه آشور بود. نیرومندی مجدد آشور مقارن با فرمانروایی وی می باشد. این پادشاه، چنان که بعد شرح آن خواهد آمد، ظاهراً در طی نخستین لشکرکشی خویش علیه ماد در سال ۷۴۴ پ. م با ماننا تماس عملیاتی داشته است. همچنین شکست سختی که از طرف لشکریان تجدید سازمان یافتهٔ تیگلات - پیلسر سوم در سال ۷۴۳ پ. م به اورارتو وارد آمد، به دعاوی اورارتو در مورد حکومت بر ماننا پایان بخشید.
نام تیگلات - پیلسر به معنای «توکل می کنم بر پسر اِشارّا» است ( اِشارّا معبد بزرگ ایزد آشور و واقع در شهر آشور بود ) . [ ۱]
در فرصتی که در نتیجه قطع حملات آشوریان در بین سال های ۸۳۴ تا ۷۸۸ پیش از میلاد پیش آمده بود، دولت ماننا که در آن زمان دولتی مستقل بود، ارتباط خود را با ماد حفظ کرد. شاهان آشور که اتحاد ماننا و ماد را تهدیدی علیه خود می دیدند، برای از بین بردن اتحاد شکل گرفته، از سال ۷۸۸ پ. م یک سری حملات را به ماد آغاز کردند که تا سقوط دولت آشور ادامه داشت.
تیگلات - پیلسر در سال ۷۴۴ پ. م حملاتی پیاپی را به ماد آغاز کرد که به مدت چند سال دوام داشت، او ایالات آرازیاش و بیت سانگی و منطقهٔ اوشکاکان را تسخیر کرد و شماری از ساکنان آن حدود را به شمال سوریه و فنیقیه تبعید کرد. او در سنگ نوشته ای نام طوایفی را که اسیر کرده بوده، آورده است.
در سال ۷۴۰ پ. م تیگلات - پیلسر پس از دو سال محاصره، بر شهر آرپاد در سوریه کنونی دست یافت. دو سال بعد در ۷۳۸ پ. م تیگلات - پیلسر به اسرائیل تاخت و مردمان آن سامان را وادار به پرداخت باج و خراج نمود.
چیرگی تیگلات - پیلسر سوم بر سرزمین آرامی ها باعث شد زبان آرامی به زبان میانجی در سرزمین های تسخیر شده تبدیل شود.
تیگلات - پیلسر در سال ۷۳۸ پ. م دوباره به ماد حمله کرد و همدان را گرفت، بعد تا کویرنمک پیش رفت و از منطقه اوش کاکان واقع در دره رودرود قره سو بازگشت. این بدان معنی است که آشوریان در آن زمان اکثر سرزمین های ماد را تصرف کرده بودند.
لشکرکشی تیگلات - پیلسر به ماد در سنگ نبشته های آشوری ذکر شده است. ایگور میخائیلوویچ دیاکونوف جاینامهای لشکرکشی تیگلات - پیلسر به ماد و حاکمان آن را که آشوریان در سنگ نبشته ها آورده اند، در کتاب تاریخ ماد ذکر کرده است.
تیگلات - پیلسر پس از بر تخت نشستن، اصلاحات متعددی را در بخشهای مختلف دولت آشور انجام داد، که مسلماً هژمونی آشور را در شرق نزدیک احیا کرد.
عکس تیگلات پیلسر سومعکس تیگلات پیلسر سوم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس