تیگران بزرگ

دانشنامه عمومی

تیگران دوم ( به ارمنی Տիգրան Բ - به انگلیسی Tigranes II ) یا تیگران بزرگ ( به ارمنی Տիգրան Մեծ - به انگلیسی Tigranes the Great ) ، پادشاه ارمنستان و داماد مهرداد ششم بود.
تیگران بزرگ پسر آرتاوازد یکم پادشاه پیشین ارمنستان بود، آرتاوازد پدر تیگران، نبردی با اشکانیان داشت، که در آن نبرد در نهایت شکست را قبول کرد و توافق شد پسر وی، یعنی تیگران، در سال ۱۰۵ پیش از میلاد به دست شاهنشاهی اشکانی سپرده شود؛ و بنابرین تیگران در دربار پادشاهان اشکانی بزرگ شد، و همین امر بعضی از خصیصه های اخلاقی او را توجیه می کند.
وقتی پدر تیگران در سال ۹۵ پیش از میلاد فوت کرد، اشکانیان وی را برای جلوس برتخت سلطنت فرمانروایی ارمنستان رهسپار کردند، البته در این بین دره های مرز جنوبی ارمنستان واقع در منطقه ای را که امروزه ارمنستان غربی، ( ناحیه آناتولی شرقی ) است نیز به آنان واگذار شد. [ ۲]
تیگران بمحض جلوس برتخت سلطنت سیاست کشورگشایی شدیدی در پیش گرفت، تیگران فتوحات خود را با تصرف سوفن شروع کرد و آن ناحیه ای بود شامل قسمت جنوبی ارمنستان صغیر، و تیگران فرمانروای آن به نام سلطان آرتانس را که از اعقاب زریر ( سوفنه ) ، ( زاریادس ) بود از سلطنت خلع کرد.
تیگران با دختر مهرداد ششم پنتوس، پادشاه پنتوس، ملقب به «اصیل» ازدواج کرد و با آن قدرت نوپا، روابط دوستی برقرار نمود، ضمن اینکه در جنگ های مهرداد با دولت جمهوری روم بیطرفی خود را حفظ کرده بود.
شهر تیگراناکرت کلان شهر باستانی واقع در جوار دیاربکر در ترکیهٔ کنونی را تیگران بزرگ پادشاه ارمنستان در سده یکم پیش از میلاد ( ۸۳–۷۸ ( پیش از میلاد ) ) بنیاد نهاد. از سال ۷۵ تا ۷۲ پیش از میلاد، مهرداد ششم پنتوس، که از رومیان شکست خورده بود نیز به سوی هم پیمانش تیگران بزرگ پادشاه ارمنستان گریخت و به او پیوست. [ ۳]
او سیاست توسعه طلبی خود را به ویژه متوجه جنوب کرد و با یک رشته جنگ های توأم با پیروزی به آن جامه عمل پوشانید. ابتدا به اشکانیان که رقیبان خطرناک پادشاهان ارمنستان بودند و تیگران آنان را دشمن موروثی خود می دانست حمله ور شد. نخست دره هایی را که به هنگام جلوسش برتخت مجبور شده بود به آنان واگذار کند پس گرفت.
سپس بر اثر یک رشته پیروزی ها آتورپاتکان، کردوئنه، اسروئن که پایتخت آن شهر ادسا ( رها کنونی ) امروزه به ( شانلی اورفه نام دارد ) را دست نشانده خود کرد، و داماد خود را که مهرداد یکم آتروپاتکان، ( میتریداتس ) بود حاکم آتورپاتکان شد و به طوری که مجبور شدند خراج سالانه به تیگران بپردازند، سربازانی در اختیارش بگذارند و همچون امیران خراجگزار در دربارش حضور پیدا کنند. پس از آن تیگران سرزمین آدیابن و سرتاسر شمال میان رودان را متصرف شد و آن ها را به قلمرو و سلطنت خود ضمیمه کرد. [ ۴]
عکس تیگران بزرگعکس تیگران بزرگعکس تیگران بزرگعکس تیگران بزرگ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس