تکریم کودکان در سیره نبوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باید گفت با مطالعه ی زندگی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) درس های مهمی درباره ی چگونگی برخورد درست با کودکان و نوجوانان می توان آموخت. ایشان نه تنها مهرورزی و محبت به کودکان را در محور رفتار خود با ایشان قرار داده بود، بلکه شخصیت انسانی و قابل احترامی را برای آنان قائل بود، و این در سیره ی نظری و عملی ایشان مشهود است.
کودکان هر جامعه مردان و زنان آینده و سازنده ی جامعه ی فردا هستند. آسیب هایی که بر روح آنان وارد می شود، تاثیر مستقیمی بر سرنوشت اجتماع خواهد داشت. احترام گذاشتن به کودکان و تقویت حس عزت نفس در ایشان از جمله ی مهمترین عواملی است که در سلامت روح و جسم آنان دخالت می کند. بعید به نظر می رسد، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به عنوان رهبر یک مکتب که وظیفه ی هدایت انسان ها را در همه ی ابعاد به عهده داشت، نسبت به این مطلب الگویی ارائه نکرده باشد.
سیره نظری پیامبر
کلام پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) که: «اَکْرِمُوا اَوْلَادَکُمْ وَ اَحْسِنُوا آدَابَهُمْ یغْفَرْ لَکُمْ»، (فرزندان خود را تکریم کنید و به آنها آداب نیک بیاموزید تا آمرزیده شوید)، نمونه ی بارزی از محترم بودن کودکان در تفکر الهی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) است. وجود سخنان فراوان از رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) درباره ی کودکان، توجه زیاد و عمیق ایشان را به این مساله نشان می دهد. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) تربیت فرزندان و فراهم نمودن زمینه ی رشد و ترقی ایشان را از صدقه دادن در هر روز بهتر دانسته است. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرموده است: «الْوَلَدُ الصَّالِحُ رَیحَانَةٌ مِنْ رَیاحِینِ الْجَنَّة»، (فرزند صالح گلی است، از گل های بهشت) و حقوقی برای فرزندان به عهده ی والدین ایشان قائل شده است. ایشان ارزش خوشحال کردن کودکان را هم پایه ی آزاد کردن برده ای آن هم از نسل اسماعیل (علیه السّلام) و اشک ریختن از خوف خدا اعلام کرده است. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) توصیه کرده است، مردم در صورت داشتن فرزند رفتاری در خور فهم و درک کودک داشته و خود را با دنیای او هماهنگ نمایند. در روایتی از حضرت نقل شده است: «احبوا الصبیان و ارحموهم وعدتموهم شیئا فاوفوا لهم فانهم لا یرون الا انکم ترزقونهم»، (کودکان را دوست بدارید، از روی محبت و مهربانی با آنان روبرو شوید و اگر وعده ای به آنها دادید، عمل کنید؛ چرا که آنان شما را روزی دهندگان خود تصور می کنند).
سیره عملی پیامبر
نمونه هایی از سیره عملی پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم):
سلام کردن به کودکان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس