توکسوپلاسما گوندی

دانشنامه عمومی

توکسوپلاسما گوندی ( نام علمی: Toxoplasma gondii ) یک انگل اجباری درون سلولی است که میزبان عمده آن گربه است و قابلیت انتشار آن توسط مدفوع گربه می باشد اما قدرت آلوده کردن انواع مهره داران و پستانداران و پرندگان را نیز دارد و در برخی کشورها در سرم خون تا یک سوم افراد بالغ آنتی بادی این انگل مشاهده می شود که این امر نشان دهنده شیوع بالا و قدرت آلودگی این انگل است. تقریباً ۱۱٪ افراد بین ۴۹–۶ سال در ایالات متحده آمریکا دارای آنتی بادی علیه توکسوپلاسما می باشند.
آلودگی به توکسوپلاسما گوندی در برخی افراد اهمیت دارد مثل خانم های باردار که می تواند باعث سقط یا عقب ماندگی جنین شود.
گونه های تاکی زوئیت توکسوپلاسما گوندی در سلول های هسته دار مهره داران وجود دارند و از طریق جوانه زدن درون سلول میزبان تکثیر می یابند.
به سلول هسته دار حاوی تاکی زوئیت پسودوکیست ( کیست کاذب ) گفته می شود. دراین حالت انگل های درون آن را اندوزوییت می نامند. در این شکل حدود ۴۰ تاکی زوییت درون یک سلول دیده می شود. کیست کاذب در مراحل حاد بیماری تشکیل شده و به طور دائمی تشکیل نمی گردد بلکه تشکیل ان به صورت موقت یا موضعی است.
تاکی زوئیت ها بعد از ورود به سلول های عصبی به ویژه در مغز و چشم نفوذ کرده، در آنجا به آهستگی تکثیر میابد ( به صورت برادی زوئیت ها ) و کیست های بافت مخفی را تشکیل می دهند. که مرحله مزمن بیماری آغاز می شود. این کیست های بافتی که در گذشته کیست کاذب ( pseudocyst ) نامیده می شدند؛ پس از خورده شدن توسط گربه ها عفونت زا می شوند ( مرحله جنسی روده ای و تولید اووسیت را سبب می شوند ) یا هنگامی که توسط سایر حیوانات ( میزبان واسط ) خورده می شوند کیست های بافتی بیشتری را ایجاد میکنن ( غیر جنسی )
اگر سیستم ایمنی میزبان فعال شود در اطراف تاکی زوئیت های درون سلول های هسته دار غشای مقاومی تشکیل می شود تا انگل بتواند در برابر سیستم ایمنی مقاومت کند که در این حالت به سلول کیست نسجی گفته می شود که در مرحله مزمن بیماری ایجاد می شود.
در این حالت به تاکی زوئیت های درون کیست نسجی برادی زوئیت می گویند چون به کندی تکثیر می کنند.
توکسوپلاسما گوندی تک میزبانه اختیاری است یعنی هم می تواند در یک میزبان و هم در دو میزبان سیر تکاملی خود را تکمیل کند اما میزبان نهایی آن حتماً گربه است.
در سیر تکاملی خود دو مرحله دارد: ۱ ) مسیر تکاملی خارج روده ای ( فاز توکسوپلاسمیک ) ۲ ) مسیر تکاملی روده ای ( فاز ایزوسپوریک )
عکس توکسوپلاسما گوندی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس