توقیفی بودن سوره های قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] توقیفی بودن سوره های قرآن. منظور از توقیفی بودن سوره های قرآن این است که ترتیب سوره ها در مصحف را از سوی خدا و وحی شده به پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله بدانیم. در این مورد بین عالمان مسلمان اختلاف نظرهایی وجود دارد عده ای آن را توقیفی می دانند و عده ای مخالف با این نظر هستند و عده ای برخی را توقیفی می دانند.
درباره گردآوری و تنظیم سوره ها که آیا توقیفی است و با اشاره پیامبر صورت گرفته است و یا اجتهادی است و پس از رحلت آن حضرت، اختلاف نظر وجود دارد و درباره آن سه دیدگاه ارائه شده است:
الف. توقیفی بودن ترتیب سوره ها
بسیاری بر این عقیده اند که ترتیب کنونی سوره های قرآن به ارشاد پیامبر صلی الله علیه و آله می باشد و این ترتیب در زمان رسول اکرم صلی الله علیه و آله وجود داشته است. از جمله این افراد در اهل سنت ابن انباری، کرمانی، طیبی، ابوجعفر نحّاس، ابن حصار و ابن حجر می باشند و از متاخرین و معاصرین می توان آلوسی، شیخ محمود شلتوت، زرقانی و صبحی صالح را نام برد.
در بین دانشمندان شیعه نیز چه در گذشته و چه در حال بر جمع قرآن در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله تأکید کرده اند که از میان آنها اشخاص ذیل را می توان نام برد:
سید مرتضی، شیخ صدوق، امین الاسلام طبرسی، فتح الله کاشانی، سید ابن طاووس، شیخ حر عاملی، علامه شرف الدین، آیت الله خویی، محمدتقی شریعتی، علامه سید مرتضی عسکری، آیت الله حسن زاده آملی، دکتر محمدحسین علی الصغیر، سید جعفر مرتضی عاملی و علی کورانی.
ب.اجتهادی بودن ترتیب سوره ها

پیشنهاد کاربران

بپرس