توسل ائمه طاهرین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] توسل یکی از اعتقادات مهم مسلمان است که ریشه در قرآن کریم و روایات صحیح منقول از اهل بیت (علیهم السّلام) دارد و این عقیده صرف نظر از دلیل قرآنی، از روایات صحیح شیعه و اهل سنت نیز قابل اثبات است. طبق روایات شیعه که در موضوع توسل وارد شده، ائمه طاهرین (علیهم السّلام) به پیامبر و بقیه ائمه (علیهم السّلام) توسل کرده اند و به شیعیان نیز دستور داده اند تا به اهل بیت متوسل شوند. و از طرفی، توسل شیعیان را نیز مورد تایید قرار داده اند.
در یک تقسیم بندی، توسل بر دو نوع است:۱. توسل به ذات (یعنی توسل به خود پیامبر و ائمه طاهرین (علیهم السّلام))؛۲. توسل به واسطه (یعنی پیامبر و اهل بیت (علیهم السّلام) را میان خود و خدا واسطه قرار می دهیم و به حق آنها از خداوند حاجت بخواهیم.)این دو نوع از روایاتی که در این موضوع توسل وارد شده، استفاده می شود.
دسته بندی روایات توسل
روایات توسل، به چند دسته تقسیم می شوند:۱. دسته ای از روایات نشان می دهند، که خود اهل بیت (علیهم السّلام) به آن حضرت توسل کرده اند.۲. روایاتی که در آن ائمه (علیهم السّلام) دستور به توسل داده اند؛۳. دسته ای که توسل ارادتمندان خاندان عصمت و طهارت (علیهم السّلام) را به آنها گزارش کرده اند.این سه دسته از روایات، که فعل، قول، و تقریر معصومین (علیهم السّلام) را بیان می کنند در روایات شیعه آمده و برای ما حجت است؛ از این رو دیگر نیازی به روایات اهل سنت در این زمینه نداریم، مگر این که آوردن روایات آنها از باب الزام باشد.اکنون نمونه هایی از این سه دسته روایات را ذکر می نماییم:
سیره عملی اهل بیت
دسته ای از روایات نشان دهنده سیره عملی اهل بیت (علیهم السّلام) در توسل است که در ادامه برخی از آنها ذکر می شود.
← توسل امیرمؤمنان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس