تمیجان

لغت نامه دهخدا

تمیجان. [ ت َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان املش که در بخش رودسر شهرستان لاهیجان واقع است و 400 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ). در سفرنامه رابینو ( بخش انگلیسی ص 8 و ترجمه فارسی آن ص 26 ) از تمیجان بدینگونه یاد کند: «از آمل تا تمیجان در رانکوه جاده سنگفرش ، از میان جنگل می گذرد... از تمیجان راه مزبور از دامنه تپه ها و از میان ملاط عبور نموده تا لاهیجان و رشت و دشت مغان امتداد دارد». همچنین حمداﷲمستوفی در نزهة القلوب ج 3 در ذکر بقاع جیلانات آرد:«... تمیجان شهری وسط است از اقلیم چهارم...». ( نزهة القلوب ج 3 ص 162 ). و نیز حافظ ابرو در ذیل جامع التواریخ رشیدی چ دکتر بیانی در صفحات 15 و 16 و 18 از تمیجان یاد می کند و معلوم می شود که در قدیم ( دوران سلطنت اولجایتو ) ناحیه وسیع و معموری بوده است :... چون شاه تو به پایه تخت اولجایتو سلطان رسید... متوجه لاهیجان شد... بعد از آن امیر سوتای و... را مقرر فرمود که به ولایت تمیجان روند... ذکر رسیدن امرا به تمیجان و احوال ایشان... ( ذیل جامع التواریخ رشیدی ص 15 )....کلانتران نوکران امیر احمد مکریکی رااز گیلانیان بدست او افتاده بود و صفت مال مردم تمیجان کرده بدان طمع کنند... ( ذیل جامع التواریخ رشیدی ص 16 ). ولی آنچه که مورد تردید است این است که روستای موجود در دهستان املش کنونی از بقایای همان ناحیه قدیم است که در این کتابها از آن یاد می شود یا آنکه تمیجان قدیم و تمیجان فعلی از یکدیگر جدا می باشند.

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان املش که در بخش رودسر شهرستان لاهیجان واقع است .

دانشنامه عمومی

تمیجان از روستاهای تاریخی بخش مرکزی شهرستان رودسر در استان گیلان است. [ ۱] پل خشتی تمیجان در این روستا قرار دارد.
تمیجان از دو کلمه تیم و جان تشکیل شده است، "تیم" به معنای کاروانسرا و "جان" که در زبان پهلوی ساسانی "گان" بوده - پسوند مکان - است؛ بنابراین "تیمجان" - "تیمگان" به معنی "کاروانسراً یاًمحل کاروان" می باشد. علت این نام گذاری آن است که این محل روزگاری دراز بر سر راه چهار راه بازرگانی شرق و غرب و شمال و جنوب منطقه ساحلی دریای خزر و کوهستانی البرز قرار داشت و فرودگاه کاروانیان و تیم ها بوده است. [ ۲]
اهالی این روستا به گویش گیلکی شرق گیلان و به لهجه رودسری، صحبت می کنند.
این روستا در دهستان چینی جان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۶۳ نفر ( ۱۶۱ خانوار ) بوده است. [ ۳]
بنای اولیه مسجد جامع تمیجان مربوط به دوره صفویه است که در دوره های بعد تغییراتی در آن صورت گرفته است. پوشش چوبی مسجد بر روی تیر جمال میانی و آن هم بر روی فیلپایی با مقطع ستاره شکل قرار گرفته است. صحن مسجد به دو قسمت اصلی تقسیم شده است.
قسمتی که مخصوص زنان است با چوب بنا شده و سطح آن حدود دو متر بالاتر از کف اصلی مسجد قرار دارد بر بالای طاقنماهای اطراف مسجد، گچبری های قدیمی دیده می شود و محرابی در طرف قبله قرار دارد.
در این مسجد، سنگ نوشته مرمرینی وجود دارد که براساس مفاد آن در سال ۱۰۷۵ هجری قمری حوض، لاکه و مناری در مسجد ساخته شده است که تنها آثار حوض و لاکه آن پیداست. با توجه به این کتیبه می توان یقین داشت که مسجد قبل از این تاریخ وجود داشته است.
عکس تمیجانعکس تمیجانعکس تمیجان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس